ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στον Καραγιώργο το σκληρό σιτάρι της ΕΑΣ Ορεστιάδας, άλλη τιμή κάθε βδομάδα, έναρξη συμφωνίας με 21 λεπτά
Συμφωνία σταδιακής αποδέσμευσης εντός τετραμήνου για το σύνολο της παραγωγής σκληρού σίτου (30 με 35.000 τόνους)

Σε συμφωνία σταδιακής αποδέσμευσης εντός τετραμήνου για το σύνολο της παραγωγής σκληρού σίτου (30 με 35.000 τόνους) κατέληξαν η Ένωση Ορεστιάδας και η K&SΚαραγιώργος.
Οι τιμές στις οποίες μπορεί να φιξάρει την σοδειά του ο παραγωγός θα ανανεώνονται κάθε βδομάδα από την ΕΑΣ Ορεστιάδας. Όποιος, τώρα, επιθυμεί να αφήσει την σοδειά του ανοιχτή αναμένοντας βελτίωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα, μπορεί να πληρωθεί άμεσα 15 λεπτά το κιλό.
Καταρχήν, για το διάστημα από 15 έως 19 Σεπτεμβρίου, η Ένωση ανακοίνωσε πως η κλειστή τιμή ορίζεται στα 21 λεπτά το κιλό. Να σημειωθεί πως ο παραγωγός δεν έχει την υποχρέωση να φιξάρει μονομιάς την σοδειά του. Μπορεί να επιλέξει να κλείσει μέρος της «σήμερα» με 21 λεπτά και να πουλήσει την υπόλοιπη σε βάθος χρόνου.
Σε επικοινωνία του Agronews με τον πρόεδρος της ΕΑΣ, Λάμπη Κουμπρίδη, διευκρινίστηκε πως οι ιθύνοντες του συνεταιρισμού δεν μπορούσαν να πάρουν την απόφαση να δεσμεύσουν τους πάντες με 21 λεπτά καθαρά. Γι’ αυτό το λόγο ο Συνεταιρισμός αποφάσισε να κινηθεί στην κατεύθυνση της σταδιακής πώλησης προς τον ενδιαφερόμενο αγοραστή. Τυπικά, η συμφωνία λήγει στις 30 Ιανουαρίου 2026. Μέχρι τότε, οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί της Ένωσης καλούνται να έχουν φιξάρει τη σοδειά τους.
Όπως προκύπτει εύλογα, δεν θα υπάρξει για τη φετινή περίοδο άλλος διαγωνισμός στην Ορεστιάδα. Υπενθυμίζεται πως οι δύο προηγούμενοι είχαν καταλήξει άγονοι. Ο πρώτος έγινε στις 15 Ιουλίου, με μέγιστη τιμή πλειοδοσίας στα 250 ευρώ ο τόνος επί αυτοκινήτου, δηλαδή 23 λεπτά τιμή παραγωγού. Ο δεύτερος έλαβε χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου, με μέγιστη τιμή τα 232 ευρώ ο τόνος παραλαβή από τα σιλό του συνεταιρισμό, τιμή η οποία μεταφράζεται σε 21,2 λεπτά για τον παραγωγό.
Ενδείξεις σταθεροποίησης από Μπολόνια και Καναδά
Έπειτα από ένα ιδιαίτερα άσχημο πρώτο μισό Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια του οποίου οι τιμές σκληρού σίτου στην Ιταλία απώλεσαν 20 με 35 ευρώ ο τόνος, ίσως υπάρχει κάποια ηρεμία στον ορίζοντα. Στην τελευταία λίστα της Μπολόνια, το σκληρό έχασε μόλις 2 ευρώ ο τόνος και με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσίευση της Φότζια την Τετάρτη, ώστε να επιβεβαιωθεί η ανακοπή της πτώσης.
Το επιχείρημα της σταθεροποίησης έρχονται να ενισχύσουν τα επίπεδα CIF και FOB που ακούγονται για τις γειτονικές χώρες της Ιταλίας καθώς και οι τιμές του καναδέζικου σίτου για παράδοση Οκτώβριο και Νοέμβριο. Ωστόσο, παρά τα 250-260 ευρώ FOB της Γαλλίας και τα 270 ευρώ CIF του Καναδά, μεγάλοι εμπορικοί οίκοι φέρονται να επιθυμούν να πατήσουν πάνω στην απογοήτευση του κλάδου και «προσφέρονται» να φέρουν «πολύ μεγάλα» πλοία στα ελληνικά λιμάνια για παραλαβές σε επίπεδα τιμής γύρω σε 240 ευρώ ο τόνος, ώστε να καρπωθούν αυτά τα 10-15 ευρώ ο τόνος εις βάρος όλων.
Οι σχετικές ανακοινώσεις της Ένωσης Ορεστιάδας έχουν ως ακολούθως:
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.06.2026 | 10:07
Οκτώ Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.06.2026 | 09:26
Αναδρομικά μέσα στον Ιούνιο πληρώνονται οι επιδοτήσεις του 2025 για αγροτεμάχια που εμφανίζονταν δημόσια στο Κτηματολόγιο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.06.2026 | 09:13
Πως Ινδία και Πορτογαλία προχώρησαν έργα μεγαλύτερα από τον Αχελώο-αύριο στο ΣτΕ εκδικάζεται η προσφυγή Αιτωλοακαρνάνων - ΒΟΛΟΣ | 02.06.2026 | 08:55
Βόλος: Δύο τραυματίες σε τροχαίο έξω από το τούνελ της Γορίτσας - ΔΙΕΘΝΗ | 01.06.2026 | 23:00
Την έξοδο από τον λαβύρινθο του πολέμου ψάχνει ο Τραμπ: H «εντολή» για εκεχειρία στον Λίβανο και το «εφτάψυχο» Ιράν - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 22:43
Κραυγή απόγνωσης από τους Γόννους μετά τη φωτιά που αφάνισε ελαιώνες και κόπους μίας ζωής - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 22:27
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημ. Δεληγιάννη για την απώλεια της Κατερίνας Ζιαζιά – Σουφλιά - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 22:24
Μαμάκος για την Κατερίνα Ζιαζιά-Σουφλιά: «Με βαθιά κοινωνική ευαισθησία και ανιδιοτελή προσφορά, υπηρέτησε ον τόπο μας»
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 01.06.2026 | 14:40 | video
Δείτε σε βίντεο το λύκο που επιτέθηκε σε μονάδα στο Ριζοβούνι Καρδίτσας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 13:29
Ανάστατοι oi επιχειρηματίες των παραλίων Λάρισας: πυρκαγιά έκανε στάχτες beach bar στον Αγιόκαμπο (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 19:46
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Ζιαζιά Σουφλιά σε ηλικία 62 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 13:05 | video
Ουρά αυτοκινήτων από Πλαταμώνα προς Λάρισα λόγω οχήματος που έβγαλε καπνούς μέσα στη σήραγγα Τ2 (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 15:03
Πότε θα έχουμε τον πρώτο μινι-καύσωνα στη Λάρισα με 37 βαθμούς Κελσίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 01.06.2026 | 12:01
Με ανοικτές τιμές στο αλώνι το σκληρό, ελπίδα ανόδου από μείωση όγκων Καναδά - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 11:19
Το καλοκαίρι είναι εδώ: Πλήθος κόσμου στα παραλια της Λάρισας για το πρώτο μπάνιο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 01.06.2026 | 11:45
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή




































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed