ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διαφορετικά κριτήρια στους ελέγχους ΔΑΟΚ, φόβος για υπογραφές και καθυστερήσεις «θάβουν» το Μέτρο 23
Αμπελουργοί σε Λάρισα,Μαγνησία προκρίνονται για ζημιά άνω του 30% απόξηρασία, σε Καρδίτσα, Τρίκαλα όχι

Στις περιοχές που έχουν τελειώσει οι έλεγχοι των ∆ΑΟΚ για το Μέτρο 23, µπορούν οι αγρότες να δουν στην καρτέλα τους (https://measure23.opekepe.gov.gr/Measure23/#/login) αν τελικά θα βρίσκονται στον συνολικό προσωρινό πίνακα δικαιούχων, που αναµένεται να εκδοθεί.
Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, παρατηρούνται διαφορές στα αποτελέσµατα ακόµα και σε όµορους νοµούς, ανάλογα µε τη µέθοδο που επέλεξε η κάθε ∆ΑΟΚ να διεξάγει τους ελέγχους (π.χ κάποιες ζήτησαν συνδροµή από τον ΕΛΓΑ, κάποιες όχι), καθώς δεν υπήρξε κάποια κοινή οδηγία ώστε να διαπιστώνεται αν υπήρξε ή όχι ζηµιά άνω του 30% από φυσικά φαινόµενα (ξηρασία) το 2024.
Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στα αµπέλια του νοµού Θεσσαλίας, όπου οι αµπελουργοί σε Λάρισα, Μαγνησία εµφανίζονται ως δικαιούχοι, ενώ σε Τρίκαλα και Καρδίτσα τους εµφανίζεται µήνυµα ότι «∆εν αποδεικνύεται 30% καταστροφή βάσει των καταγραφών των αρµοδίων υπηρεσιών». Από εκεί και πέρα προφανώς υπάρχει και ο φόβος των αρµοδίων να υπογράψουν για να λάβουν αποζηµιώσεις οι παραγωγοί πηγαίνοντας «κόντρα» στα πορίσµατα του ΕΛΓΑ για την ξηρασία.
Μετά την δημοσίευση των τελικών πινάκων στήριξης, μοιάζει δύσκολο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κάποιας οριζόντιας % περικοπής στα ποσά αναφοράς (βλ. πίνακα), σε περίπτωση πάντα που η ζήτηση υπερβεί τα 178 εκατ. ευρώ της προσφοράς.
Οι πληρωµές για το Μέτρο 23 πάνε προς το τέλος Οκτωβρίου υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης
Σηµειώνεται εδώ ότι η περίοδος των ενστάσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν 5 ηµέρες µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές δεν έχει ακόµη ξεκινήσει. Και πάλι όµως θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστηµα να εξεταστούν οι ενστάσεις και να εκδοθεί ο τελικός πίνακας. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, µιλώντας στα περιθώρια της ∆ΕΘ σε εκδήλωση της Γραµµατείας Αγροτικών Φορέων της Νέας ∆ηµοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη, υποστήριξε πως οι πληρωµές για το Μέτρο 23 πάνε προς το τέλος Οκτωβρίου. Ο υπουργός µάλιστα άφησε αιχµές για το ρόλο κάποιων περιφερειών στην καθυστέρηση που έχει σηµειωθεί ως προς τις πληρωµές των 178 εκατ. ευρώ.
agronews.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.05.2026 | 23:54
Στα πρόθυρα αυτοδιάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Φάμελλος διέγραψε τον Πολάκη - Βαριές κουβέντες - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 23:49
Χιλιάδες τσούχτρες εισβάλλουν στον Παγασητικό – Ανησυχία σε κατοίκους και επαγγελματίες - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 21:39
Σοβαρό τροχαίο στην Σκιάθο: Αυτοκίνητο κατέληξε στην είσοδο ξενοδοχείου, στην Αθήνα με C-130 οι δύο τραυματίες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 16.05.2026 | 21:04
Νίκη επί του Ατρομήτου αλλά... υποβιβασμός για την ΑΕΛ - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 19:59
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που πετάχτηκε μπροστά σε εν κινήσει τρένο - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 19:57
Συναγερμός στο «Ελ. Βενιζέλος»: 37χρονος εντοπίστηκε νεκρός στις τουαλέτες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.05.2026 | 19:05
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Παύλος Πολάκης με απόφαση Φάμελλου - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 18:47
Σοβαρό τροχαίο στην Πατησίων με δύο τραυματίες: Συγκρούστηκαν 3 ΙΧ με δύο μοτοσικλέτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 18:13
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ηλίας Τσιάντας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.05.2026 | 11:01
Τακούδης: Βροχερός ο υπόλοιπος Μάης και καλοκαίρι με ήπιους καύσωνες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:46
Ο πρώην παίκτης του Survivor Γιώργος Κατσαούνης μιλά για τον Σταύρο Φλώρο και το ατύχημα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 16:56
Λουκέτο τη Δευτέρα στη μεγάλη πισίνα στο κολυμβητήριο με εντολή της εισαγγελίας Λάρισας- ανάστατοι οι γονείς - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 11:43
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονο κορίτσι που κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του- σώθηκε με ΚΑΡΠΑ– Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.05.2026 | 18:04
Καρδίτσα:Ηλικιωμένος νεκρός σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 17:34
Βαθιά θλίψη σκορπίζει στον Βόλο η απώλεια 53χρονης μητέρας ενός παιδιού - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:51
Γενική συνέλευση στον Αγροτικό Σύλλογο Πλατυκάμπου - Οργή αγροτών για καθυστερήσεις πληρωμών (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed