ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απάτη μαμούθ στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς ζευγάρι στη Θεσσαλία έστησε κομπίνα εκατομμυρίων με «μαϊμού» ζώα και κλεμμένες σφραγίδες
Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Στο μικροσκόπιο των αρχών ζευγάρι που φέρεται να πρωταγωνιστούσε σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα εξαπάτησης με ανύπαρκτα ζώα και κλεμμένες σφραγίδες, αφήνοντας εκατοντάδες νόμιμους αγρότες εκτός ενισχύσεων.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που φέρεται να αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις στη Θεσσαλία, με την έρευνα να εστιάζει σε ένα ζευγάρι που διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. Η δράση τους περιλάμβανε την υποβολή πλαστών στοιχείων και βεβαιώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μεθόδους που παραπέμπουν σε κινηματογραφική ταινία.
Πρωταγωνιστές της υπόθεσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ένας ιδιοκτήτης Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και η σύζυγός του, δημόσια υπάλληλος στην περιφέρεια. Αξιοποιώντας τις θέσεις τους, φέρονται να είχαν στήσει ένα σύστημα που διευκόλυνε την υποβολή ψευδών αιτήσεων για αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλας Κακάβας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, «το συγκεκριμένο ΚΥΔ, το οποίο ελέγχεται από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, είχε στήσει ένα σύστημα το οποίο βοηθούσε τους απατεώνες. Όλα τα χαρτιά αυτά, τα οποία δήλωναν είτε για ζώα είτε για βοσκοτόπους, ήταν πλαστά».
Η μέθοδος με τις «μαϊμού» δηλώσεις και τις κλεμμένες σφραγίδες
Η απάτη στηριζόταν σε δύο βασικούς πυλώνες: την δήλωση ανύπαρκτων ζώων και την πλαστογράφηση εγγράφων με τη χρήση κλεμμένων σφραγίδων. Αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι το ζευγάρι δήλωνε πλαστά βοσκοτόπια, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι η δημόσιος υπάλληλος χορηγούσε βεβαιώσεις που «φούσκωναν» τον αριθμό των ζώων των παραγωγών, μετατρέποντας για παράδειγμα 500 ζώα σε 2.000 στα χαρτιά. «Εκατομμύρια ζώα είναι “μαϊμού”», τόνισε χαρακτηριστικά ο αγρότης Χρήστος Σιδερόπουλος.
Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις πλαστές αιτήσεις, τα μέλη του κυκλώματος δεν δίσταζαν να αφαιρούν υπηρεσιακές σφραγίδες από γραφεία ανυποψίαστων Κοινοταρχών. Με αυτές, βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής σε αιτήσεις που οι ίδιοι οι Κοινοτάρχες δεν είχαν δει ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην Κοινοτάρχη στη Φθιώτιδα που κατήγγειλε την κλοπή της σφραγίδας του, ενώ ερευνάται και η χρήση σφραγίδας Κοινοτάρχη από την περιοχή της Λάρισας, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Εγκλωβισμένοι οι νόμιμοι αγρότες
Η δράση του κυκλώματος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πραγματικούς δικαιούχους των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες, περισσότεροι από 200.000 αγρότες παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς τα χωράφια τους εμφανίζονται δεσμευμένα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ από τρίτους. «Ακόμα και σήμερα πήγαν να κάνουν δήλωση καλλιέργειας και βρήκαν μέσα έναν δεύτερο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με απατεώνες», ανέφερε ο κ. Σιδερόπουλος, τονίζοντας πως ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης είναι νόμιμος, η γη του παραμένει δεσμευμένη για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της απάτης και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους στέρησαν πολύτιμους πόρους από τους νόμιμους παραγωγούς.
ΠΗΓΗ: ANT1
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 25.04.2026 | 23:34
Κυπελλούχος Ελλάδας μετά από 39 χρόνια ο ΟΦΗ, 3-2 στην παράταση τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Πανθεσσαλικού - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 23:25
Στην Αργαλαστή ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γ. Βρούτσης - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 23:18
Η Ελλάδα η πρώτη χώρα που θα αποκτήσει τα νέα Canadair: Τα 7 CL-515 που αλλάζουν τα δεδομένα - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 23:04
Θανατηφόρο τροχαίο στην Εύβοια: Η μοτοσικλέτα που οδηγούσε ο 17χρονος ήταν κλεμμένη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 22:43
Ανακουφιστική φροντίδα με έμπνευση από τον Ιπποκράτη: Η Θεσσαλία στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στην υγεία - ΕΛΛΑΔΑ | 25.04.2026 | 22:38
Πάτρα: Συνελήφθη πρώην αστυνομικός για κατοχή και εμπόριο ναρκωτικών – Χειροπέδες και στον γιο του - ΔΙΕΘΝΗ | 25.04.2026 | 22:34
Τραμπ: Δεν στέλνω αντιπροσωπεία στο Πακιστάν - Υπό κατάρρευση οι διαπραγματεύσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 22:17
Κουρέτας στο Φόρουμ των Δελφών: «Έμαθα να μου δίνουν ένα και εγώ να κάνω δέκα»
- ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 15:22
Πανικός στη Λάρισα: Αυτοκίνητο τυλίχτηκε στις φλόγες εν κινήσει και κάηκε ολοσχερώς - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 14:22
Λάρισα: Οι «ήρωες των 5 λεπτών» του ΕΚΑΒ σώζουν ζωές καθημερινά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 18:08
Έφυγε ξαφνικά απο τη ζωή ο 43χρονος Λαρισαίος πολιτικός μηχανικός Χρήστος Δούνας - ΛΑΡΙΣΑ | 25.04.2026 | 10:35
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.04.2026 | 21:11
Τροχαίο με ανατροπή ΙΧ στα Χίλια Δέντρα στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.04.2026 | 12:20
Πόσο εκτεθειμένοι είμαστε 40 χρόνια μετά από τις επιπτώσεις του Τσέρνομπιλ στη Θεσσαλία - ΒΟΛΟΣ | 25.04.2026 | 17:10
«Ασπρόμαυρη» η παραλία του Βόλου: Συνθήματα και πυρσοί από φίλους του ΠΑΟΚ και του ΟΦΗ (videos) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.04.2026 | 11:11
Τρίκαλα: Σοκαριστικό τροχαίο τα ξημερώματα στην οδό Πύλης









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed