ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απάτη μαμούθ στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς ζευγάρι στη Θεσσαλία έστησε κομπίνα εκατομμυρίων με «μαϊμού» ζώα και κλεμμένες σφραγίδες
Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Στο μικροσκόπιο των αρχών ζευγάρι που φέρεται να πρωταγωνιστούσε σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα εξαπάτησης με ανύπαρκτα ζώα και κλεμμένες σφραγίδες, αφήνοντας εκατοντάδες νόμιμους αγρότες εκτός ενισχύσεων.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που φέρεται να αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις στη Θεσσαλία, με την έρευνα να εστιάζει σε ένα ζευγάρι που διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. Η δράση τους περιλάμβανε την υποβολή πλαστών στοιχείων και βεβαιώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μεθόδους που παραπέμπουν σε κινηματογραφική ταινία.
Πρωταγωνιστές της υπόθεσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ένας ιδιοκτήτης Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και η σύζυγός του, δημόσια υπάλληλος στην περιφέρεια. Αξιοποιώντας τις θέσεις τους, φέρονται να είχαν στήσει ένα σύστημα που διευκόλυνε την υποβολή ψευδών αιτήσεων για αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλας Κακάβας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, «το συγκεκριμένο ΚΥΔ, το οποίο ελέγχεται από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, είχε στήσει ένα σύστημα το οποίο βοηθούσε τους απατεώνες. Όλα τα χαρτιά αυτά, τα οποία δήλωναν είτε για ζώα είτε για βοσκοτόπους, ήταν πλαστά».
Η μέθοδος με τις «μαϊμού» δηλώσεις και τις κλεμμένες σφραγίδες
Η απάτη στηριζόταν σε δύο βασικούς πυλώνες: την δήλωση ανύπαρκτων ζώων και την πλαστογράφηση εγγράφων με τη χρήση κλεμμένων σφραγίδων. Αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι το ζευγάρι δήλωνε πλαστά βοσκοτόπια, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι η δημόσιος υπάλληλος χορηγούσε βεβαιώσεις που «φούσκωναν» τον αριθμό των ζώων των παραγωγών, μετατρέποντας για παράδειγμα 500 ζώα σε 2.000 στα χαρτιά. «Εκατομμύρια ζώα είναι “μαϊμού”», τόνισε χαρακτηριστικά ο αγρότης Χρήστος Σιδερόπουλος.
Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις πλαστές αιτήσεις, τα μέλη του κυκλώματος δεν δίσταζαν να αφαιρούν υπηρεσιακές σφραγίδες από γραφεία ανυποψίαστων Κοινοταρχών. Με αυτές, βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής σε αιτήσεις που οι ίδιοι οι Κοινοτάρχες δεν είχαν δει ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην Κοινοτάρχη στη Φθιώτιδα που κατήγγειλε την κλοπή της σφραγίδας του, ενώ ερευνάται και η χρήση σφραγίδας Κοινοτάρχη από την περιοχή της Λάρισας, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Εγκλωβισμένοι οι νόμιμοι αγρότες
Η δράση του κυκλώματος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πραγματικούς δικαιούχους των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες, περισσότεροι από 200.000 αγρότες παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς τα χωράφια τους εμφανίζονται δεσμευμένα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ από τρίτους. «Ακόμα και σήμερα πήγαν να κάνουν δήλωση καλλιέργειας και βρήκαν μέσα έναν δεύτερο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με απατεώνες», ανέφερε ο κ. Σιδερόπουλος, τονίζοντας πως ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης είναι νόμιμος, η γη του παραμένει δεσμευμένη για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της απάτης και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους στέρησαν πολύτιμους πόρους από τους νόμιμους παραγωγούς.
ΠΗΓΗ: ANT1
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.03.2026 | 19:56
Λέσβος: Αποζημιώσεις για το γάλα μετά τον αφθώδη πυρετό -Παρέμβαση κυβέρνησης και δεσμεύσεις Τσιάρα - ΒΟΛΟΣ | 23.03.2026 | 19:31
Πολίτες ακινητοποίησαν τον τσαντάκια που επιτέθηκε σε πεζή στην Κωνσταντά – Ζητούσε συγγνώμη μετά - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.03.2026 | 19:21
Επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων Απριλίου-Μαΐου, 15 εκατ. ευρώ το μπάτζετ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 23.03.2026 | 19:10
Δείτε πίνακες και παραδείγματα με τα μέτρα για fuel pass, diesel κίνησης και ακτοπλοϊκά εισιτήρια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 19:00
Γιώργος Τσιτόγλου: Ο 17χρονος τον μαχαίρωσε επειδή διαφώνησαν στην τιμή αγοράς ναρκωτικών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:49
Πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων: Η Πολιτεία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απρόσκοπτη πρόοδο της δίκης των Τεμπών - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:43
Πλακιάς για δίκη Τεμπών: Σήμερα μας μπάζωσαν κι εμάς, πλέον γνωρίζω ότι δεν θα υπάρξει καμία δικαίωση σε αυτό το δικαστήριο - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 18:35
Τέμπη: Συγκλόνισε η γιαγιά της οικογένειας Πλακιά - Στο δικαστήριο με κορνίζα των τριών κοριτσιών
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 21:47
Έγκλημα στην Καρδίτσα: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή -16 ετών και 18 ετών, ομολόγησαν - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:13
Παπαφλέσσας: σε ποιό χωριό της Λάρισας γυρίστηκε το ιστορικό έπος του 21 - Οι άγνωστες πτυχές της ταινίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 22.03.2026 | 08:47
Στην «Φόνισσα» το βραβείο Α’ Παράστασης του 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed