ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Απάτη μαμούθ στον ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς ζευγάρι στη Θεσσαλία έστησε κομπίνα εκατομμυρίων με «μαϊμού» ζώα και κλεμμένες σφραγίδες
Στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Στο μικροσκόπιο των αρχών ζευγάρι που φέρεται να πρωταγωνιστούσε σε ένα καλά οργανωμένο σύστημα εξαπάτησης με ανύπαρκτα ζώα και κλεμμένες σφραγίδες, αφήνοντας εκατοντάδες νόμιμους αγρότες εκτός ενισχύσεων.
Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας βρίσκεται ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα που φέρεται να αποσπούσε παράνομα ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις στη Θεσσαλία, με την έρευνα να εστιάζει σε ένα ζευγάρι που διαδραμάτιζε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση. Η δράση τους περιλάμβανε την υποβολή πλαστών στοιχείων και βεβαιώσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με μεθόδους που παραπέμπουν σε κινηματογραφική ταινία.
Πρωταγωνιστές της υπόθεσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ένας ιδιοκτήτης Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και η σύζυγός του, δημόσια υπάλληλος στην περιφέρεια. Αξιοποιώντας τις θέσεις τους, φέρονται να είχαν στήσει ένα σύστημα που διευκόλυνε την υποβολή ψευδών αιτήσεων για αγροτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Νικόλας Κακάβας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, «το συγκεκριμένο ΚΥΔ, το οποίο ελέγχεται από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, είχε στήσει ένα σύστημα το οποίο βοηθούσε τους απατεώνες. Όλα τα χαρτιά αυτά, τα οποία δήλωναν είτε για ζώα είτε για βοσκοτόπους, ήταν πλαστά».
Η μέθοδος με τις «μαϊμού» δηλώσεις και τις κλεμμένες σφραγίδες
Η απάτη στηριζόταν σε δύο βασικούς πυλώνες: την δήλωση ανύπαρκτων ζώων και την πλαστογράφηση εγγράφων με τη χρήση κλεμμένων σφραγίδων. Αγρότες της περιοχής καταγγέλλουν ότι το ζευγάρι δήλωνε πλαστά βοσκοτόπια, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι η δημόσιος υπάλληλος χορηγούσε βεβαιώσεις που «φούσκωναν» τον αριθμό των ζώων των παραγωγών, μετατρέποντας για παράδειγμα 500 ζώα σε 2.000 στα χαρτιά. «Εκατομμύρια ζώα είναι “μαϊμού”», τόνισε χαρακτηριστικά ο αγρότης Χρήστος Σιδερόπουλος.
Για να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις πλαστές αιτήσεις, τα μέλη του κυκλώματος δεν δίσταζαν να αφαιρούν υπηρεσιακές σφραγίδες από γραφεία ανυποψίαστων Κοινοταρχών. Με αυτές, βεβαίωναν το γνήσιο της υπογραφής σε αιτήσεις που οι ίδιοι οι Κοινοτάρχες δεν είχαν δει ποτέ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην Κοινοτάρχη στη Φθιώτιδα που κατήγγειλε την κλοπή της σφραγίδας του, ενώ ερευνάται και η χρήση σφραγίδας Κοινοτάρχη από την περιοχή της Λάρισας, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.
Εγκλωβισμένοι οι νόμιμοι αγρότες
Η δράση του κυκλώματος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους πραγματικούς δικαιούχους των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με καταγγελίες, περισσότεροι από 200.000 αγρότες παραμένουν εγκλωβισμένοι, καθώς τα χωράφια τους εμφανίζονται δεσμευμένα στο σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ από τρίτους. «Ακόμα και σήμερα πήγαν να κάνουν δήλωση καλλιέργειας και βρήκαν μέσα έναν δεύτερο. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με απατεώνες», ανέφερε ο κ. Σιδερόπουλος, τονίζοντας πως ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης είναι νόμιμος, η γη του παραμένει δεσμευμένη για τα επόμενα δύο χρόνια.
Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς, με στόχο να αποκαλυφθεί το πλήρες εύρος της απάτης και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους στέρησαν πολύτιμους πόρους από τους νόμιμους παραγωγούς.
ΠΗΓΗ: ANT1
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.04.2026 | 00:09
ΑΑΔΕ: Πληρώθηκαν 19,8 εκατ. ευρώ σε 57.000 αγρότες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 23:38
Κουρέτας σε Αγοραστό: Γιατί δεν προειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι πολίτες για Daniel και Elias; - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.04.2026 | 22:51
Μητσοτάκης στο CNN: Η διεθνής κοινότητα δεν θα δεχθεί διόδια από το Ιράν στο Ορμούζ - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.04.2026 | 22:32
Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ: Στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Τρικάλων 19χρονος φοιτητής - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 21:49
ΥΠΑΑΤ: Πάνω από 1.800 έλεγχοι ενόψει Πάσχα για την προστασία του καταναλωτή και την αποτροπή ελληνοποιήσεων - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 21:17
Τέμπη - Κωνσταντόπουλος: Θα μηνύσω τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 08.04.2026 | 20:54
Ανάλυση: Το Ορμούζ δεν αρκεί - Σε πόσο καιρό θα αποκατασταθεί η παγκόσμια διακίνηση πετρελαίου - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.04.2026 | 19:46
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έρχεται και 3η δικογραφία στη Βουλή – Απίστευτοι διάλογοι με βουλευτές να κανονίζουν πληρωμές
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 10:25
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Μαρία Αγιαννιώτου σε ηλικία 49 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 11:46
Σοκ στη Λάρισα: Νεκρές σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκαν δύο αδελφές σε διαμέρισμα (ΦΩTO) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.04.2026 | 09:44
Μετέωρα: Ανατριχιαστικό βίντεο από την πτώση της 65χρονης στο κενό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 10:37
Στην ώρα της αλλά με 26 εκατ. ευρώ λιγότερα για βαμβάκι, η πληρωμή της Τρίτης, εξισωτική την Πέμπτη, εκκαθάριση τον Ιούνιο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 08.04.2026 | 13:17
Με ποιες πληρωμές θα «κλείσει» ο Απρίλιος για τους αγρότες-224. 232.785,68 ευρώ η πληρωμή της εξισωτικής - ΕΛΛΑΔΑ | 08.04.2026 | 09:50
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαγόρευση της πρόσβασης στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 08.04.2026 | 10:52
Καντερές για καιρό Πάσχα: Με ομπρέλα στην Ανάσταση, χωρίς φαινόμενα η Κυριακή του Πασχα στη Θεσσαλία (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.04.2026 | 14:34
Πετάει το αρνάκι στα κρεοπωλεία της Λάρισας από 17 έως 19 ευρώ το κιλό- μισό ευρώ ακριβότερο το κατσίκι (ΦΩΤΟ)













































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed