ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Το 99% των Ελλήνων τη «δολοφονεί» καθημερινά: Η λέξη με τα 2 «ω» που ακόμα και η Google την γράφει λάθος
LIFE

Ζητούσατε μετά ένθεης μανίας να ετοιμάσουμε καινούργιο κείμενο αναφορικά με τις λέξεις που… σκοτώνουν οι Έλληνες, καθώς πέρασε πολύς (είναι η αλήθεια) καιρός από το τελευταίο και σας έπιασε στερητικό σύνδρομο.
Με δεδομένο πως στο φιλολογικό Θεσσαλονίκης ακόμα και σήμερα- 17 περίπου χρόνια μετά τη μέρα που πήραμε, με το έτσι θέλω, το πτυχίο- αναφέρουν το όνομά μας (ως το απόλυτο παράδειγμα προς αποφυγή, αλλά, διάολε, το αναφέρουν), θα ήταν παράλογο να σας χαλάσουμε το χατίρι.
Έχοντας ως αέναο εφόδιο το «λίαν κακώς» που γράφει στον πάπυρο της Φιλοσοφικής κάτω από το πεδίο «τελική βαθμολογία» που λάβαμε, λοιπόν, είμαστε ξανά εδώ για εσάς.
Σήμερον: μια λέξη που την έχουμε δολοφονήσει ως έθνος περισσότερες φορές απ’ όσες έχει σκοτώσει στις ταινίες του ο Λίαμ Νίσον: «πώρωση».

Το αστείο (καλά όχι σε επίπεδο Σεφερλή, αλλά καταλαβαίνετε…) της υπόθεσης είναι πως ακόμα και ο φωτεινός ηλεκτρονικός παντογνώστης που ακούει στο όνομα “Google” την «βγάζει» λάθος: μέχρι πριν από λίγους μήνες αν πατούσες «πώρωση» σε ρωτούσε «Μήπως εννοείτε “πόρωση”;», ενώ ακόμα και τώρα αν γράψετε, φερ’ ειπείν, «πωρωτικά» θα σας εμφανίσει με κατακόκκινα γράμματα το «Θέλετε να δοκιμάσετε ξανά με αυτό; πορωτικά».

Ρε Google, ξέρεις κάτι; Όχι, δε θέλω να δοκιμάσω το «πορωτικά».
Πρωτίστως γιατί αν το κάναμε δε θα είχε καμιά αξία αυτό το άρθρο (μ’ εξαίρεση, ίσως, το “Μαρκ our words”, που ήταν Σεφερλοπρεπές) και δευτερευόντως γιατί το σωστό είναι το «πώρωση/πωρωτικά».
Εξηγούμαστε: η λέξη πώρωση προέρχεται από τα αρχαία ελληνικά {και το ρήμα πωρῶ (-όω)} και διατηρεί, φυσικά, την ιστορική της ορθογραφία. Τότε, στην αρχαιότητα, σήμαινε «σκληραίνω, αναισθητοποιώ» (βλ. ουσιαστικό «πώρος» που ήταν είδος οικοδομικής πέτρας), ενώ τώρα συνδέεται περισσότερο με τον φανατισμό- ιερό ή μη, αν και με τον φανατισμό εν γένει διατηρούμε όσο γίνεται τις αποστάσεις μας.
Η γραφή «πόρωση» βγάζει λιγότερο νόημα κι από τα γαλλικά του Δημητρακόπουλου, ακόμα κι αν κάποιος έχει γεννηθεί και ζει στο Κορωπί, αφού δεν υπάρχει καμία σύνδεση με το «πόρος». Εξαιρούνται εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων που είναι πωρωμένοι με τον Πόρο, οπότε και συγχωρούνται οι γλωσσικές προσμίξεις για προφανείς λόγους.
Για το «πώροση» ή το «πόροση»- που κατά καιρούς βλέπουμε δεξιά κι αριστερά και μας πέφτει το σαγόνι στο πάτωμα λες και πρωταγωνιστούμε στην «Μάσκα» με τον Τζιμ Κάρεϊ- απλά αρνούμαστε να σχολιάσουμε το οτιδήποτε.
Επομένως… πώρωση.
Και τα φιλολογικά μυαλά στα κάγκελα.
Πηγή: menshouse.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 29.03.2026 | 15:12
Εγνατία Οδός: Συνελήφθησαν οι τρεις οδηγοί για το τροχαίο με τους δύο νεκρούς - ΕΛΛΑΔΑ | 29.03.2026 | 15:02
Πάτρα: Στο νοσοκομείο ανήλικο κορίτσι υπό την επήρεια αλκοόλ – Δύο συλλήψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 14:25
Πλήθος κόσμου στο Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Αντικαρκινικής στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 13:43
Παγκόσμιος τρόμος: Ο πόλεμος στο Ιράν φέρνει νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ποιοι πρωταγωνιστούν - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 13:30
Με τρακτέρ στο Κιλελέρ οι αγροτες έδωσαν όρκο τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.03.2026 | 12:14
Μετά τη Βουλγαρία και τη Σαουδική Αραβία: Ελληνική ασπίδα και στην Τουρκία - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 12:10
Συνάντηση της Ομοσπονδίας Εμπόρων Θεσσαλίας με τον περιφερειάρχη - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.03.2026 | 12:05
Πρόωρες εκλογές: Σενάρια και πιέσεις στο πολιτικό σκηνικό ενόψει φθινοπώρου
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2026 | 18:32
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Ανθή Γκατζά σε ηλικία 52 ετών - ΒΟΛΟΣ | 28.03.2026 | 18:38
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 54χρονης - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 14:44
Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: «Η δίκη θα γίνει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Και θα τελειώσει πάλι εκεί» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2026 | 09:48
Τακούδης: Έντονες βροχές Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλία-απαιτείται αυξημένη προσοχή (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 20:14
Πρωταπριλιά με σφοδρή κακοκαιρία σε 7 περιοχές - Kίνδυνος για πλημμύρες, έως και 10 μποφόρ οι άνεμοι - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 17:57
Έσπευσε να βοηθήσει σε θανατηφόρο τροχαίο και παρασύρθηκε κι αυτός: Τραγικό διπλό δυστύχημα στην Εγνατία με δύο νεκρούς - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 21:24
Ιωάννινα: Τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο Πάπιγκο λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης – Όχημα έπεσε στον γκρεμό - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 23:28
Καμπανάκι Καντερέ για κακοκαιρία την Πρωταπριλιά: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών σε όλη τη χώρα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed