ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τις χημικές ουσίες στα ελληνικά αυγά: «Να μην ανησυχείτε»
Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για τα αυγά λέει ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης

Έντονη ανησυχία έχει δημιουργηθεί στο καταναλωτικό κοινό από τις χημικές ουσίες, τις οποίες εντόπισε δειγματοληπτικά σε αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής μία μεγάλη ομάδα ειδικών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Την ίδια ώρα πάντως οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
«Να μην ανησυχείτε»
«Να μην ανησυχείτε. Αυτό που δημοσιεύτηκε είναι στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης έρευνας που γίνεται πανευρωπαϊκά. Διερευνούμε την ύπαρξη όλων αυτών των χημικών και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πού βρίσκεται το πρόβλημα της ρύπανσης απ’ αυτά τα χημικά σε όλη την Ευρώπη και φυσικά να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τη μείωση της έκθεσης του πληθυσμού σε αυτές τις ουσίες» ανέφερε o καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
«Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, έχουμε πάρει τυχαία δείγματα από οικόσιτα κοτέτσια σε πέντε σημεία στην Ελλάδα για να δούμε τυχαία τι μπορεί να προσλαμβάνουν οι καταναλωτές και βρήκαμε ότι τα 8 από τα 17 δείγματα που είχαμε, έχουν υπερβεί τη νομοθεσία στο άθροισμα των υπερφθοριωμένων ενώσεων που υπάρχουν» λέει.
«Γι’ αυτό τον λόγο έχει γίνει μια μελέτη η οποία ουσιαστικά διοχετεύεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί και με άλλες, οι οποίες γίνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να δουν πώς μπορούν να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό αυτών των ενώσεων».
Ερωτηθείς για το μεγάλο ποσοστό που προέκυψε, ο καθηγητής είπε ότι: «Και εμείς δεν το περιμέναμε (σ.σ. αυτό το ποσοστό). Η αλήθεια είναι ωστόσο αυτή η ουσία, μία από αυτές που είναι οι απαγορευμένες, υπάρχει παντού, η PFOS. Αν εμείς τώρα πάμε να δώσουμε αίμα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βρούμε PFOS στον οργανισμό μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμαΐδης.
Κατά πόσο αυτές οι ουσίες συνδέονται με τον καρκίνο
Ερωτηθείς εάν, όπως γράφεται σε άρθρα, συνδέονται πράγματι αυτές οι χημικές ουσίες με καρκίνο, με βλάβες στο συκώτι και με προβλήματα στο ανοσοποιητικό, κ. Θωμαΐδης απάντησε «τέτοιες μελέτες γίνονται σταδιακά και σίγουρα δεν αποτελούν μία τεκμηριωμένη αυτή τη στιγμή απάντηση στο τι συμβαίνει σε σχέση με αυτές τις ασθένειες, γιατί είναι αποσπασματικές και δεν μπορεί να γίνει ένα τελικό συμπέρασμα, να βγει δηλαδή μία τελική απάντηση αν δεν γίνει μία σοβαρή επιδημιολογική μελέτη για πάρα πολλά χρόνια».
«Σίγουρα, έχουν συσχετιστεί με κάποιες άλλες διαταραχές που λέγονται ενδοκρινικές διαταραχές και έχουν συσχετιστεί με προβλήματα στην αναπαραγωγή ή στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή στην παχυσαρκία, περισσότερο από ό,τι στην καρκινογένεση ή οτιδήποτε άλλο».
«Ό,τι είναι στην αγορά θα πρέπει να ελέγχεται»
Απαντώντας στο ερώτημα, αν υπάρχει κάτι να προσέξει κανείς αγοράζοντας αυγά, ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε ότι πήρε δημοσιότητα η μελέτη αυτή για τα αυγά συγκεκριμένα, όμως αυτές οι ουσίες μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα τρόφιμα και γενικότερα αυτές οι ουσίες από τη στιγμή που έχουν όρια, ελέγχονται.
«Άρα, το τι κυκλοφορεί σε πιστοποιημένα σημεία πώλησης είναι ελεγμένο κατά πλειοψηφία, δειγματοληπτικά πάντα. Δηλαδή, εμείς πήραμε τυχαία δείγματα τα οποία δεν πωλούνται στην ανοιχτή αγορά. Πήγαμε από την πλευρά της περιβαλλοντικής έκθεσης να δούμε. Επομένως, σε γενικές γραμμές αυτό το οποίο πρέπει να πούμε στους καταναλωτές είναι ότι δεν χρειάζεται κανένας λόγος ανησυχίας. Αυτές οι έρευνες θα συνεχίσουν να γίνονται και θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας» τόνισε, σημειώνοντας πως όπως ισχύει για όλα τα τρόφιμα πρέπει ο καταναλωτής να προτιμά τα πιστοποιημένα προϊόντα.
«Ό,τι είναι στην αγορά θα πρέπει να ελέγχεται, οπότε γενικότερα υπάρχει κάποια πρόνοια και γίνονται δειγματοληψίες» επισήμανε.
Από πού προέρχονται αυτά τα χημικά
«Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι ζούμε σε έναν χημικό κόσμο. Χρησιμοποιούμε καθημερινά πάρα πολλά προϊόντα τα οποία περιέχουν χημικές ουσίες, άλλωστε αυτή είναι και η χρήση τους και η χρησιμότητά τους, έχουν διευκολύνει πολύ τη ζωή μας. Αυτά όμως τα χημικά τώρα που συζητάμε, οι λεγόμενες υπερφθοριωμένες ενώσεις, χρησιμοποιούνται από το 1940. Ήταν συστατικά των τεφλόν, των αντικολλητικών τηγανιών, είναι σε πάρα πολλά προϊόντα καθημερινής χρήσης γιατί είναι επιβραδυντές φλόγας, αντιδιαβρωτικά.
Αυτά τα χημικά από τη χρήση τους καταλήγουν στο περιβάλλον. Όμως είναι τέτοιες οι ιδιότητες τους, οι οποίες δεν μπορούν να διασπαστούν στο περιβάλλον με καμία διεργασία, είτε χημική είτε ακόμα και βιοτική, δηλαδή με κάποιο μικροοργανισμό. Καταλήγουν λοιπόν στο περιβάλλον, διαχέονται παντού και έχουν φτάσει από τον Αρκτικό Πόλο μέχρι την Ανταρκτική, αυτό έχει γίνει γνωστό τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις αναλύσεις που κάνουμε και στην Ευρώπη και στην Αμερική. Υπήρξε ανησυχία και μελετήθηκε περαιτέρω η οικολογική τους δράση, απαγορεύτηκαν κάποιες από αυτές, μπήκαν όρια στα τρόφιμα και έτσι σήμερα διερευνούμε με διάφορες μελέτες και έρευνες πανευρωπαϊκά, πού βρίσκονται, ποια είναι τα επίπεδά τους και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν» περιέγραψε ο κ. Θωμαΐδης.
in.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.03.2026 | 12:57
Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα για την 25η Μαρτίου: Εντυπωσίασαν άρματα, πεζοναύτες και τα μαχητικά - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 12:43
Οικογένεια στη Λάρισα δωρίζει τα όργανα του ανθρώπου της – Ομάδα από το Ιπποκράτειο στο ΓΝΛ για τη λήψη τους - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 25.03.2026 | 12:40
Παραιτήθηκε από πρόεδρος της Νέας Αριστεράς ο Αλ. Χαρίτσης -«Η Αριστερά προχωρά σημειωτόν και εξαντλείται στην εσωστρέφεια» - ΒΟΛΟΣ | 25.03.2026 | 12:32
Εικόνες από την παρέλαση στην παραλία του Βόλου για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 12:15
Εικόνες και βίντεο από την παρέλαση της Λάρισας- με αραιή συννεφιά πλήθος κόσμου την παρακολουθεί - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 12:03
Όλα έτοιμα για την παρέλαση στη Λάρισα- κατάθεση στεφάνων στο λόφο του Φρουρίου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.03.2026 | 11:31
Το απόλυτο μυστήριο: Ο ελληνικός δρόμος σπου τα αυτοκίνητα πάνε «κόντρα» στη βαρύτητα (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 25.03.2026 | 11:19
Καρδίτσα: Απολογείται αυτή την ώρα για τη δολοφονία Τσιτόγλου ο 17χρονος
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 23:03
Τραγωδία σε τροχαίο έξω από την Ελλασόνα με έναν νεκρό και δύο τραυματίες-πλαγιομετωπική σύγκρουση δύο ΙΧ (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 18:26
Λάρισα: Με δύο νέους υπαλλήλους ενισχύεται η δημοτική Αστυνομία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 17:10
Λάρισα: Συνελήφθη γυναίκα για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 08:55
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.03.2026 | 18:18
Δ. Κουρέτας: Πως κατασκευάστηκε η αίθουσα όπου φιλοξενείται η δίκη των Τεμπών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.03.2026 | 16:23
Η Θεσσαλία αλλάζει την υγεία: Νέα νοσοκομεία, ασθενοφόρα και ανακουφιστική φροντίδα για τους καρκινοπαθείς - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 13:35
Δωρεά ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού στο ΓΝΛ από Ρόταρυ Λάρισας- Σερέτης: δημιουργείται κέντρο μαστού στο Γενικό (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 24.03.2026 | 13:18
25η Μαρτίου: Κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο των Πεσόντων οι μαθητές και πρόσκοποι της Λάρισας (ΦΩΤΟ +video)












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed