ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Τεχνητό Κρέας Εργαστηρίου (Lab Meat ή Καλλιεργούμενο κρέας). Μια Τεχνολογία που διχάζει πολιτικά.....
Του Σταμάτη Σεκλιζιώτη

25.08.2025 | 19:10
Τεχνητό Κρέας Εργαστηρίου (Lab Meat ή Καλλιεργούμενο κρέας).
Μια Τεχνολογία που διχάζει πολιτικά.....
Ενώ οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ που το προωθούσαν προς εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων με δικαιολογία την "δήθεν" πράσινη μετάβαση... τώρα οι Ρεπουμπλικάνοι τω ΗΠΑ το απαγορεύουν...
....Η μια μετά την άλλη Πολιτείες στις ΗΠΑ βάζουν φρένο στην χρήση τεχνητού (υποκατάστατου..??) κρέατος, γνωστού και ως Κρέας του Εργαστηρίου... (Lab Meat)...
Η Ιστορία αυτή συνδέεται με την εκστρατεία για την δήθεν πράσινη μετάβαση.... και πάει πίσω στην δεκαετία του 2000 όπου οι Κυβερνήσεις των ΗΠΑ με πρώτους τους Δημοκρατικούς του Ομπάμα, κρυφούς και φανερούς υποστηρικτές μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων (το ισχυρό παρασκήνιο και το αχαλίνωτο lobbying τα οποία άλλωστε χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν ολόκληρη την πολιτική της πράσινης μετάβασης για τον έλεγχο της Ενέργειας, της Τροφής, του Νερού, της Υγείας, του Φαρμάκου, της Γης, των Φυσικών Πόρων, κλπ)..., οι οποίοι τότε ξεκίνησαν και την εκστρατεία υπέρ του τεχνητού κρέατος (και ακολούθησε η προώθηση της εντομοφαγίας, της μικροβιακής πρωτεΐνης, και άλλοι τρόποι αναζήτησης εναλλακτικών πρωτεϊνών....), προσπάθεια η οποία κατάφερε και κέρδισε κάποιες εγκρίσεις εισόδου των προϊόντων αυτών στην αγορά των ΗΠΑ..., η οποία σκόπευε (η Ευρώπη δεν φαίνεται ακόμη να υιοθετεί τέτοιες πολιτικές, πόσο μάλλον την ίδια ώρα που τα προϊόντα εγκαταλείπονται από τις ΗΠΑ......) στο να "μεταλλαχθεί" η διατροφή του πληθυσμού και να υιοθετηθούν νέες διαιτολογικές συνήθειες, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο...
Εδώ προβάλλονται επιχειρήματα της αύξησης πληθυσμού του πλανήτη, με φθίνουσα την επάρκεια τροφής, αλλά και η μείωση παραγωγής των ζωοτροφών, τα οποίο δεν τα αποδέχεται ο τομέας της κτηνοτροφίας παγκοσμίως, αλλά και τα εκατομμύρια των καταναλωτών που προτιμούν το κρέας "όπως το ήξεραν" και όχι από το εργαστήριο.... Στο πλαίσιο του promotion του Lab-meat έχει στο μεταξύ παρατηρηθεί και μια κατασυκοφάντηση του κτηνοτροφικού τομέα η οποία εξοργίζει κτηνοτρόφους και καταναλωτές, τομέας ο οποίος συνδέεται με την αγροτική ζωή, την διατήρηση πληθυσμών στην ύπαιθρο και σε ορεινές περιοχές, τα εισοδήματα των παραγωγών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τις θέσεις εργασίας και την συγγενή απασχόληση, τις παραδοσιακές πρακτικές κρέατος και γαλακτοκομικών, κλπ....
Είναι γνωστές οι πιέσεις του Αμερικανικού Παράγοντα (επί Δημοκρατικών...) μέσω των κατά τόπους Πρεσβειών των ΗΠΑ να πιέσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ και όχι μόνο παρά τις ενστάσεις που προβάλλουν..., ώστε να αποδεχθούν τις μεθόδους παραγωγής και τα προϊόντα του τεχνητού κρέατος αλλά και να υπερψηφίζουν τέτοιες πολιτικές "παγκοσμιοποίησης" των νέων τρόπων και προϊόντων διατροφής, με το επιχείρημα της Προστασίας του Περιβάλλοντος, ώστε να διευκολύνεται η διείσδυση στην διατροφική αλυσίδα π.χ. της Ευρώπης και αλλού, μέσα από τις αμερικανικές εξαγωγές των προϊόντων "εργαστηρίου"...... Η χώρα μας γύρω στο 2011 είχε δεχθεί ανάλογες πιέσεις, αλλά τελικά κράτησε αρνητική στάση, με μεγάλες επιφυλάξεις απέναντι στο εργαστηριακό κρέας. Αυτό δεν αποκλείει το γεγονός αποδοχής εάν υπάρξει κάποια έγκριση και υιοθέτηση της τεχνολογίας και του προϊόντος από την ΕΕ (πρόκειται για μια μορφή-μέθοδο βιοτεχνολογικής παραγωγής κρεατόμαζας και δημιουργία "τύπων" κρέατος βοδινού ή κοτόπουλου, με προσθήκες φυσικών χρωστικών, ακόμα και με την χρήση εκτυπωτών, εκτύπωση μπιφτεκιών, φιλέτων, μπριζόλας χωρίς κόκκαλο, κύβων, κλπ)..
Στην ΕΕ, το κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο ρυθμίζεται ως νέο τρόφιμο (Novel food) όπως και τροφές τα συστατικά των οποίων βασίζονται σε Γενετικά Τροποποιημένες Καλλιέργειες (GMOs) βάσει ενός αυστηρού πλαισίου που απαιτεί διεξοδική αξιολόγηση κινδύνου από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) προτού το προϊόν εγκριθεί για κυκλοφορία στην αγορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενώ αρκετές εταιρείες έχουν υποβάλει αιτήσεις για έγκριση, σε καμία δεν έχει ακόμη χορηγηθεί η έγκριση. Μια τέτοια απόφαση αναμένεται να διαρκέσει χρόνια. Πρέπει όμως να αναφέρουμε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει ένα κατακερματισμένο τοπίο πολιτικών θέσεων (27 Κράτη Μέλη με διαφορετικές αντιλήψεις επί του θέματος), με ορισμένα πάντως κράτη μέλη να εκφράζουν την αντίθεσή τους, όπως και η Ιταλία μεταξύ άλλων, η οποία πρόσφατα προσπάθησε να το απαγορεύσει, αν και αυτό θεωρήθηκε παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ. Πάντως μέχρι και σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα προϊόν Lab meat για να κυκλοφορήσει στις αγορές τροφίμων της ΕΕ.
Η πράσινη μετάβαση, για να το αναλύσουμε λίγο πιο εύπεπτα ξεκίνησε ως μία "αθώα" και "δημοφιλής" αλλά ευρεία, σε ολόκληρη την οικονομία, στροφή προς περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές σύμφωνα με αυτούς που την επινόησαν, την προωθούσαν και την προωθούν... Ως ιδέα έγινε αρχικά αποδεκτή, απλά γιατί δεν έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο ενώ δαπανήθηκε τεράστιο χρήμα για να την προμοτάρει... (βλέπε π.χ. ΑΠΕ, Αιολικά, Φ/Β, κλπ). Το κρέας εργαστηρίου (ή και καλλιεργημένο κρέας) προωθήθηκε ως μια συγκεκριμένη "καινοτόμος" τεχνολογική λύση, με τη δυνατότητα να συμβάλει στην πράσινη μετάβαση, ιδίως μέσα από την βιομηχανία τροφίμων...
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του "lab meat", το κρέας εργαστηρίου προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη, όπως μειωμένη χρήση γης και νερού και χαμηλότερες εκπομπές ρύπανσης (μεθάνιο, αμμωνία, ουρικό οξύ, οργανικά απόβλητα εκτροφείων και μονάδων πάχυνσης, σφαγείων, μεταποιητικών μονάδων, κλπ) σε σύγκριση με την παραδοσιακή κτηνοτροφία, αλλά η βιωσιμότητά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μεγάλης κλίμακας, απαλλαγμένες από άνθρακα πηγές ενέργειας και αποδοτικές μεθόδους παραγωγής, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε στάδιο ανάπτυξης αλλά καθόλου τελειοποιημένο.
Πολυάριθμα και τα επιχειρήματα κατά του κρέατος εργαστηρίου τα οποία περιλαμβάνουν ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση συστατικών ζωικής προέλευσης, όπως εμβρυϊκό ορό βοοειδών, πολύ υψηλό κόστος παραγωγής και ζητήματα επεκτασιμότητας (ικανότητα δηλαδή της παραγωγικής διαδικασίας να αυξάνει ή να μειώνει το μέγεθος και την απόδοσή της, για να ανταποκριθεί σε μεταβαλλόμενες απαιτήσεις ή όγκους εργασίας, χωρίς να υποστεί απώλεια ποιότητας ή λειτουργικότητας), τις πιθανές αρνητικές ή και ασαφείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την υψηλή απαίτηση κατανάλωσης ενέργειας κατά την διαδικασία παραγωγής και μεταποίησης, τις ανησυχίες του κόσμου και της ιατρικής κοινότητος για την υγεία σχετικά με τη μακροπρόθεσμη κατανάλωση και τον παράγοντα της «αφύσικης φύσης» ("unnaturalness factor") που τον αντιλαμβάνονται και τον εκλαμβάνουν αρνητικά κάποιες χιλιάδες ή και εκατομμύρια καταναλωτές με αποτέλεσμα να τους αποστασιοποιεί από το προϊόν......
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν με την ευκαιρία της ειδησεογραφίας που καταφθάνει από τις ΗΠΑ και η οποία δεν είναι αποσυνδεδεμένη με τις νέες πολιτικές τάσεις στη χώρα αυτή... όπου ο πρωτογενής τομέας, η κτηνοτροφία και η παραγωγή κρέατος φέρνουν χρήμα και εισοδήματα, περιλαμβανομένων των εξαγωγών της.
Δεν υπάρχει ούτε ένας «πολύ μεγάλος επενδυτής» στις ΗΠΑ, αλλά μάλλον μια ομάδα σημαντικών υποστηρικτών και εταιρικών επενδυτών στη βιομηχανία εργαστηριακού κρέατος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων παραδοσιακών παραγωγών τροφίμων και κρέατος όπως η Tyson Foods και η Cargill, εταιρειών επιχειρηματικών κεφαλαίων και επώνυμων ατόμων όπως ο Bill Gates και ο Richard Branson. Αυτές οι οντότητες έχουν επενδύσει σε κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες όπως η Upside Foods (πρώην Memphis Meats) και σε καινοτόμους θαλασσινών, τροφών όπως η Wildtype.
Είναι σαφές ότι στις ήδη 7 αμερικανικές Πολιτείες που έχει απαγορευθεί το εργαστηριακό κρέας και σε όσες θα ακολουθήσουν, θα επηρεαστούν η κατανάλωση και οι πωλήσεις των προμηθευτών, όπως τους ανέφερα.
Πιθανό στο απώτερο μέλλον να μπει το προϊόν αυτό στη ζωή μας...., αφού ξεπεράσει αντιστάσεις πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, διατροφικής ασφάλειας και ηθικές...
Απρόβλεπτο....
Σταμάτης Σεκλιζιώτης
(Σχετικά Παλαιότερα άρθρα του Σταμάτη Σεκλιζιώτη, για όσους ενδιαφέρει, εδώ: https://www.facebook.com/stamatis.sekliziotis/posts/pfbid02bsKJucDNmnRoRA1KqzzkpwKXo2nv5Yrh316eADdsq4w9PcGUCPH7wspgbWVWNhhMl
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.08.2025 | 21:52
Τραγωδία στο Αγρίνιο: Γυναίκα έκανε βουτιά θανάτου από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας, βίντεο-σοκ - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2025 | 21:46
Κόκκαλης: «Η κυβέρνηση ομολογεί, αλλά δεν ενεργεί – Συνεχίζονται οι διακοπές στο αγροτικό ρεύμα» - ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2025 | 21:18
Σκύδρα: 75χρονος ομολόγησε τη δολοφονία 72χρονου - Τον πυροβόλησε και τον έσυρε με το αυτοκίνητο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.08.2025 | 20:32
Θλίψη στα Τρίκαλα: Έφυγε από τη ζωή 52χρονος πατερας δύο παιδιών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 25.08.2025 | 20:19
ΟΔΥΘ: Ολοκληρώνεται η εκταμίευση αρδευτικού νερού από τη λίμνη Πλαστήρα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.08.2025 | 20:07
Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο χάρτης των αμαρτωλών επιδοτήσεων - 25 νέες περιπτώσεις -οι δύο από τον Βόλο - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2025 | 19:57
Γυναικοκτονία στον Βόλο: Η έρευνα των κοινωνικών υπηρεσιών για την επιμέλεια των παιδιών της 36χρονης - ΤΡΙΚΑΛΑ | 25.08.2025 | 19:47
Φωτιά σε δασική έκταση στο Μυρόφυλλο Τρικάλων
- ΛΑΡΙΣΑ | 24.08.2025 | 07:48
Λάρισα: ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για δύο Κέντρα Αποκατάστασης (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.08.2025 | 11:55
Τι έγιναν οι μελέτες για Σκοπιά, Μουζάκι, Πύλη, Γυρτώνη- Κάρλα; -τις είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 24.08.2025 | 07:34
Θλίψη στα Τρίκαλα για το θάνατο 50χρονου - ΒΟΛΟΣ | 24.08.2025 | 23:16
Βόλος: «Τη βίαζε συνέχεια και την άφηνε έγκυο για να μην τον χωρίσει», αποκαλύπτει η αδελφή της 36χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2025 | 11:43
Ανασκαφική έρευνα στη Μαρμαρίνη Αγιάς: στο φως ο βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2025 | 08:58
Με την κατάργηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα η Ελλάδα χάνει το πιστοποιημένο Νατοϊκό Στρατηγείο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 25.08.2025 | 08:46
Αλλάζουν όλα στο σύστημα ελέγχων του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης -Στο μικροσκόπιο οι ζημιές «μαϊμού» από φυσικές καταστροφές - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2025 | 00:10
Συγκλονίζει τον Βόλο ο θάνατος του 22χρονου Γιάννη Σπανού