ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Σε τεντωμένο σχοινί ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Ο Τραμπ στέλνει χιλιάδες πεζοναύτες, ο Μαδούρο αναπτύσσει 4,5 εκατ. εθνοφύλακες
Ο Τραμπ διέταξε να αναπτυχθεί αρμάδα πολεμικών πλοίων στα ανοιχτά της Βενεζουέλας

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να αναπτυχθεί αμφίβια αρμάδα, συμπεριλαμβανομένων τριών πυραυλοφόρων αντιτορπιλικών και ισάριθμων ελικοπτεροφόρων αποβατικών με 2.200-4.000 πεζοναύτες, ανοικτά της Βενεζουέλας.
Η ανάπτυξη θα γίνει στο πλαίσιο της καταπολέμησης της «διακίνησης ναρκωτικών», δήλωσαν χθες Τετάρτη πηγές των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP στην κυβέρνησή του, με φόντο την περαιτέρω όξυνση της ήδη μεγάλης έντασης ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Καράκας.
Οι δυο χώρες είναι στα μαχαίρια για χρόνια κι η ανάπτυξη δυνάμεων καταγράφεται ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ εντείνει την πίεση στον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο: στις αρχές Αυγούστου, διπλασιάστηκε στα 50 εκατομμύρια δολάρια το ποσό της αμοιβής για πληροφορίες που θα επέτρεπαν τη σύλληψή του για «διακίνηση ναρκωτικών».
Αυξημένη ναυτική παρουσία των ΗΠΑ ανοιχτά της Βενεζουέλας: Στρατιωτικά σκάφη και 4.500 στρατιωτικοί
Κατά πηγές του Ρόιτερς, οι οποίες εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, τα σκάφη USS San Antonio, USS Iwo Jima και USS Fort Lauderdale, με 4.500 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού, ανάμεσά τους 2.200 πεζοναύτες, αναμένεται να έχουν καταφθάσει στην περιοχή πιθανόν από την Κυριακή.
Εκτός αυτών έχουν διαταχθεί να πλεύσουν στην περιοχή άλλα τουλάχιστον τρία πολεμικά, τα USS Gravely, USS Jason Dunham και USS Sampson. Πρόκειται για αντιτορπιλικά εφοδιασμένα με κατευθυνόμενους πυραύλους και με το σύστημα Aegis, κλάσης Arleigh Burke. Επίσης στην περιοχή αναμένεται τουλάχιστον ένα υποβρύχιο.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, προβλέπεται να σταλούν στην περιοχή κοντά στις ακτές της Βενεζουέλας κάπου 4.000 πεζοναύτες.
Τραμπ εναντίον διακινητών ναρκωτικών
Ο Ντόναλντ Τραμπ επισείει τον αγώνα κατά της διακίνησης των ναρκωτικών για να δικαιολογήσει διάφορες θεαματικές αποφάσεις που έχει πάρει από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, από τους τελωνειακούς δασμούς στο Μεξικό και στον Καναδά ως το κύμα συλλήψεων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική.
Η αμερικανική κυβέρνηση, που δεν αναγνωρίζει τη νίκη –που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση– του Νικολάς Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου του 2024 στη Βενεζουέλα, τον κατηγορεί πως είναι ο «επικεφαλής» διεθνούς «δικτύου διακίνησης ναρκωτικών».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ χαρακτήρισε προχθές Τρίτη την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ναρκωτρομοκρατικό καρτέλ», και τον πρόεδρο Μαδούρο «φυγόδικο αρχηγό αυτού του καρτέλ».
Ερωτηθείσα για την πιθανότητα οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν δράση στη Βενεζουέλα, είπε πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα» για να «εμποδίσει να πλημμυρίσουν τα ναρκωτικά τη χώρα μας».
Αφού χαρακτήρισε «αξιολύπητη» και «χοντροκομμένη επιχείρηση πολιτικής προπαγάνδας» την αύξηση της αμερικανικής αμοιβής για τη σύλληψή του, ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα αναπτυχθούν 4,5 εκατ. εθνοφύλακες για να «εγγυηθούν την κάλυψη όλης της επικράτειας» της Βενεζουέλας.
Η εθνοφυλακή της χώρας της Λατινικής Αμερικής είχε ιδρυθεί από τον θανόντα πρώην πρόεδρο Ούγο Τσάβες, του οποίου ο κ. Μαδούρο θεωρείται πολιτικός κληρονόμος. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, έχει κάπου 5 εκατ. μέλη, πολίτες ή εφέδρους, κι αναφέρεται στο γενικό επιτελείο.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/tramp-polemikon-ploion-pezonaytes-benezoyela">Σε τεντωμένο σχοινί ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Ο Τραμπ στέλνει χιλιάδες πεζοναύτες, ο Μαδούρο αναπτύσσει 4,5 εκατ. εθνοφύλακες - iefimerida.gr</a></p>
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.12.2025 | 14:21
Ομόφωνη στήριξη των Επιμελητηρίων στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Θεσσαλίας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 17.12.2025 | 14:18
Σύσκεψη στο μπλόκο του Ε65: συνέχιση του αγώνα, συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη αύριο στις Σέρρες - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.12.2025 | 13:27
Ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι η πληρωμή της εξόφλησης της Βασικής Ενίσχυσης, νωρίτερα «μπήκε» και η Αναδιανεμητική - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.12.2025 | 13:21
Χρ. Κέλλας: «Ζητώ συγγνώμη για την αναστάτωση στους αγρότες - Εκ παραδρομής παρακρατήθηκαν οι εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ» - ΛΑΡΙΣΑ | 17.12.2025 | 13:11
Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΕΑΚ από εκπροσώπους αθλητικών σωματείων για την αύξηση φωτιά στα ενοίκια αθλητικών χώρων (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 17.12.2025 | 13:00
Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών: «Αναταράξεις» στην εφοδιαστική αλυσίδα από τα μπλόκα – Επιστολή στον πρωθυπουργό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.12.2025 | 12:52
Στην αντλία του πρατηρίου μαζί με το τιμολόγιο από το 2026 το αγροτικό πετρέλαιο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.12.2025 | 11:51
Ο εορτασμός των προστατών της Πυοσβεστικής «Αγίων Τριών εν Καμίνω Παίδων» στη Λάρισα(ΦΩΤΟ+video)
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.12.2025 | 09:06
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 49 ετών ο Κωνσταντίνος Τσιοτινός - ΕΛΛΑΔΑ | 16.12.2025 | 09:11
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Από πορτιέρης στη Συγγρού, βαρώνος της κοκαΐνης - Η σκοτεινή διαδρομή του «Έλληνα Εσκομπάρ» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.12.2025 | 09:29
Διευκρίνηση από ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν θα παρακρατηθεί η εισφορά του ΕΛΓΑ από την βασική-μέχρι το μεσημέρι η εξόφληση - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 10:12
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 19:17
Κ. Χατζηδάκης: 160 εκατ. ευρώ πρόσθετη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές βαμβακιού, σιτηρών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 12:27
Μέσα στη μέρα βασική 208 εκατ. ευρώ, 143 της αναδιανεμητικής, 121,5 προκαταβολή ΕΛΓΑ και τα 15 εκατ. για νεαρούς - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 09:42
Πιστώνονται σήμερα 121 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για παγετό 2025- 20 εκατ. ευρώ για Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 09:42
Κρίσιμη ημέρα για τους αγρότες: Σήμερα θα δώσουν την απάντησή τους στην κυβέρνηση μετά το νέο κάλεσμα για διάλογο















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed