ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Κατάληψη της πόλης: Ο Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ με μαθηματική ακρίβεια στον Μεσαίωνα
Καταλαμβάνει ο στρατός την πρωτεύουσα…

«Eπικαλούμαι επίσημα την παράγραφο 740 του Νόμου για την Κυβερνητική Αυτονομία της Περιφέρειας Κολούμπια και τοποθετώ την Αστυνομία της Ουάσινγκτον υπό άμεσο ομοσπονδιακό έλεγχο». Με αυτά τα λόγια ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την απόφασή του να ασκήσει το προεδρικό δικαίωμα να στείλει στρατό όχι για να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ από εξωτερικούς εχθρούς, αλλά για χρησιμοποίησή του σε αμερικανικό έδαφος…
Ως επίσημη αιτιολόγηση για αυτήν την αιφνιδιαστική και ανεπάντεχη κίνηση, ο Αμερικανός πρόεδρος προέβαλε την άνοδο της εγκληματικότητας στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο οι αναλυτές θεωρούν ότι η ατζέντα του Αμερικανού προέδρου έχει και αρκετά σκοτεινά σημεία τα οποία σχετίζονται με την προσπάθειά του να ενισχύσει το δικό του προφίλ και να αποδομήσει στα μάτια της κοινής γνώμης τους Δημοκρατικούς.
«Μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις του κόσμου»
Γνωστός για τις υπερβολές και τους βερμπαλισμούς του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε να συγκρίνει την Ουάσινγκτον με την Μπογκοτά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η πρωτεύουσα της Κολομβίας είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτή των ΗΠΑ… «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, αλλά θα την θέσουμε υπό έλεγχο πολύ γρήγορα, όπως κάναμε και στα νότια σύνορα» έσπευσε να συμπληρώσει.
Για να θέσει λοιπόν την «ανεξέλεγκτη κατάσταση» υπό έλεγχο, ο «πλανητάρχης» θα μπορεί να διατάξει την ανάπτυξη περίπου 800 ανδρών της Εθνοφυλακής στους δρόμους.
«Σήμερα απελευθερώνουμε την πόλη, την παίρνουμε ξανά στα χέρια μας… Θα επαναφέρουμε τη νομιμότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ουάσινγκτον και οι στρατιώτες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» τόνισε.
Επί της ουσίας ο Αμερικανός πρόεδρος κάνει χρήση του περίφημου «Home Rule» του 1973 που του δίνει το δικαίωμα να αναπτύσσει στρατιωτικές δυνάμεις, εν καιρώ ειρήνης σε αμερικανικό έδαφος, με το μόνο τμήμα της Εθνοφρουράς που δεν αναφέρεται στις Πολιτειακές Αρχές και τον κυβερνήτη, αλλά μόνο στον ίδιο.
Επιπλέον, μόνο για την δική τους περίπτωση, δεν τίθεται σε ισχύ ο νόμος Posse Comitatus, ο οποίος απαγορεύει σε μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να ασκούν καθήκοντα επιβολής της τάξης.
Επικίνδυνα μονοπάτια
Αν τα ίδια λόγια έβγαιναν από το στόμα ενός τύπου που φορά στρατιωτική στολή και εδρεύει σε κάποια από τις χώρες οι οποίες βρίσκονται κάτω από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο χάρτη, οι συνειρμοί θα ήταν δεδομένοι.
Κάποιοι θα έκαναν λόγο για ξεκάθαρη συνταγματική ολίσθηση, άκρως επικίνδυνη ακόμη και για το πολίτευμα. Προφανώς ο Αμερικανός πρόεδρος κινείται ακόμη στα όρια της νομιμότητας και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για εκτροπή, όμως διάφοροι αναλυτές κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου.
Πιστεύουν δηλαδή ότι στην πραγματικότητα ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρά σε μια ακραία και δυσανάλογη σε σχέση με το πρόβλημα κίνηση και αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί εάν στο εσωτερικό της χώρας προκύψουν άλλες –πολύ πιο σοβαρές- καταστάσεις.
«Αδειάζει» τις Αρχές
Η απόφαση του Τραμπ για κατάληψη της Ουάσινγκτον ουσιαστικά εντάσσεται στην προσπάθειά του να καταδείξει ότι οι τοπικές Αρχές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και ότι έχουν την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.
Απολύτως βολικό για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο είναι βεβαίως το γεγονός ότι όλοι αυτοί ανήκουν στο μπλοκ των Δημοκρατικών, από τους οποίους αφαιρεί την εξουσία, έστω και για ένα διάστημα.
Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει η Δημοκρατική δήμαρχος της πόλης, Μιούριελ Μπόουζερ, η οποία μάλιστα θεωρητικά είχε καλές σχέσεις μαζί του, αλλά δεν γνώριζε καν για τις προθέσεις του αλλά και η αρχηγός της αστυνομικής διεύθυνσης της Μητροπολιτικής Περιοχής της Ουάσιγκτον, Πάμελα Σμιθ.
Και οι δύο γυναίκες αισθάνθηκαν το απόλυτο άδειασμα αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε τον ορισμό του διευθυντή της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών, Τέρι Κόουλ, ως προσωρινού επιτρόπου του Αστυνομικού Τμήματος της Μητροπολιτικής Περιοχής της Ουάσιγκτον και παράλληλα κατηγόρησε ευθέως την τοπική ηγεσία κάνοντας λόγο για «παταγώδεις αποτυχίες» της.
Άλλα λένε οι αριθμοί…
Στις φωνές που αντιτάσσονται στον Αμερικανό πρόεδρο εξέχουσα θέση έχει εκείνη του γενικού εισαγγελέα της Ουάσινγκτον. Επικαλούμενος τα διαθέσιμα στοιχεία, ξεκαθάρισε: «Οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι άνευ προηγουμένου, αχρείαστες και παράνομες. Δεν υπάρχει έκτακτη κατάσταση εγκληματικότητας στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Τα βίαια εγκλήματα στην Ουάσιγκτον έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα 30 ετών πέρυσι και έχουν μειωθεί κατά 26% μέχρι στιγμής φέτος»…
Τον γενικό εισαγγελέα δικαιώνουν και ανεξάρτητες στατιστικές αρχές σύμφωνα με τα στοιχεία των οποίων η βαριά εγκληματικότητα στην πόλη μειώνεται σταθερά τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2025 οι δολοφονίες ήταν κατά 12% λιγότερες από αυτές στην αντίστοιχη περίοδο το 2024…
Στοιχεία και αριθμοί που ναι μεν δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, αλλά για τον Αμερικανό πρόεδρο και την τάση που έχει να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και να αδιαφορεί για την αλήθεια, αυτό δεν σημαίνει τίποτα.
menshouse.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.08.2025 | 21:15
Συνάντηση Κέλλα με Αρχηγό ΓΕΕΘΑ: Η Λάρισα παραμένει ισχυρή – Καμία ανησυχία για τα στελέχη της 1ης Στρατιάς - ΒΟΛΟΣ | 13.08.2025 | 21:11
Γιάννης Μάγγος: “Άδειασε απρόκλητα, αναίτια και δολοφονικά τη φυσούνα με τα χημικά στα μάτια μου” - ΕΛΛΑΔΑ | 13.08.2025 | 20:42
Μαίνεται η φωτιά στην Πάτρα, κοντά σε σπίτια οι φλόγες στην Αρόη -Μέτωπα και σε Πρέβεζα, Ζάκυνθο, Χίο, Κεφαλονιά - ΛΑΡΙΣΑ | 13.08.2025 | 20:34
Δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις στο Κ.Υ. Τυρνάβου με την Υπογραφή του Δημάρχου Αστέριου Τσικριτσή - ΔΙΕΘΝΗ | 13.08.2025 | 18:59
Κατάληψη της πόλης: Ο Ντόναλντ Τραμπ οδηγεί τις ΗΠΑ με μαθηματική ακρίβεια στον Μεσαίωνα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.08.2025 | 18:52
Στη Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος - ΛΑΡΙΣΑ | 13.08.2025 | 18:49
Στον Εισαγγελέα η Ευ. Λιακούλη : «Ευλογιά: Οσμή σκανδάλου και ευθύνες – Όλα στο φως!» - ΛΑΡΙΣΑ | 13.08.2025 | 18:45
Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝΛ: «Η ναυαρχίδα της 5ης ΥΠΕ με μηχανήματα του περασμένου αιώνα – Υπάρχει κίνδυνος απώλειας ζωών»
- ΒΟΛΟΣ | 12.08.2025 | 18:06
Θλίψη στον Βόλο- Έφυγε από τη ζωή ο 44χρονος Νίκος Πιταράκης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.08.2025 | 10:01
Θλίψη στην Ελασσόνα: «Έφυγε» σε ηλικία 59 ετών ο Ηλίας Παπακωνσταντίνου - ΛΑΡΙΣΑ | 12.08.2025 | 10:27
Απογοήτευση στους παραγωγούς της Λάρισας για τις χαμηλές τιμές στο ρεβίθι-φέτος έχουμε υπερπαραγωγή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.08.2025 | 13:02
Τρίκαλα: Σοβαρός τραυματισμός ποδηλάτισσας από φορτηγό στο κέντρο - ΕΛΛΑΔΑ | 12.08.2025 | 18:57
Καίγονται σπίτια και εργοστάσια στην Αχαΐα, εκκενώνονται τα Βραχναίικα -Ένας εγκαυματίας – Οι φλόγες έφτασαν στο Ρίο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.08.2025 | 11:33
Πληγή τα αδιάθετα άχυρα στα χωράφια στον άξονα Νίκαιας - Φαρσάλων λόγω ευλογιάς (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 13.08.2025 | 07:53 | video
Εικόνες Αποκάλυψης από τη φωτιά στην Πάτρα -Απίστευτες εικόνες με αμέτρητα καμένα αυτοκίνητα (video) - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.08.2025 | 15:20
Κώστας Αγοραστός για το φράγμα Ληθαίου: «Προσπάθεια να παρουσιαστεί ως «έργο της σημερινής διοίκησης»