ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Μορφοβούνι: Ένα από τα τέσσερα μαρτυρικά χωριά της λίμνης Πλαστήρα με την προπολεμική σημαία
Eίναι το μεγαλύτερο χωριό του δήμου και πρωτεύουσά του

Το Μορφοβούνι (παλαιά ονομασία: Βουνέσι) είναι ένα ορεινό χωριό των Αγράφων που ανήκει διοικητικά στον Νομό Καρδίτσας και αποτελεί την έδρα του δήμου Λίμνης Πλαστήρα.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Νάνο, δήμαρχο Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, είναι το μεγαλύτερο χωριό του δήμου που συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Νεβρόπολης και Πλαστήρα και ένα από τα τέσσερα μαρτυρικά χωριά του δήμου, τα υπόλοιπα τρία είναι ο Μεσενικόλας, η Φυλακτή και η Πεζούλα, που χαρακτηρίστηκαν έτσι με προεδρικό διάταγμα. Όπως είπε, πρόκειται για μία ιστορική και ηθική δικαίωση, η οποία ήρθε 82 χρόνια μετά, για τους κατοίκους που τα χωριά τους καταστράφηκαν από τους Γερμανούς.
Το Μορφοβούνι βρίσκεται βόρεια της τεχνητής λίμνης Πλαστήρα. Από το Μορφοβούνι είναι ορατή η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του Θεσσαλικού κάμπου.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι λίγοι, ξεχωρίζουν όμως για τη λεβεντιά, το τραγούδι και προπαντός τη φιλοξενία τους. Επίσης το χωριό αποτέλεσε διαχρονικό σταθμό στη ζωή πολλών σπουδαίων και διάσημων Ελλήνων, που είτε δραστηριοποιηθήκανε είτε περάσανε ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους. Η καλλιέργεια της γης, κυρίως στις περιοχές Ράζια, Κατηνάρι, Αη Γιώργη και Νευρόπολη, η κτηνοτροφία κυρίως αιγοπροβάτων και βοοειδών είναι οι κύριες ασχολίες των κατοίκων σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια το χωριό παρουσιάζει μια αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας λόγο της υπέροχης λίμνης ,της πανοραμικής θέας στον Θεσσαλικό κάμπο αλλά και των διαφόρων υποδομών που έχουν γίνει συστηματικά τις προηγούμενες δεκαετίες, όπως το μουσείο Ν. Πλαστήρα, αίθουσα εκδηλώσεων Αντ. Σαμαράκης κ.α. . Αποτέλεσμα αυτών είναι σιγά-σιγά να αναπτύσσεται ο τουρισμός με το άνοιγμα νέων καταστημάτων και την απασχόληση μέρους των κατοίκων με την παραγωγή και πώληση παραδοσιακών προϊόντων.




- ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 10:32
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:54
Αλλάζει το τοπίο στην Αυτοδιοίκηση – Παρέμβαση της ΠΕΔ Θεσσαλίας στο νέο Κώδικα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 09:47
Κόκκαλης για φορολογία μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Ασφυκτική πίεση στην αγορά, να καταργηθεί η τεκμαρτή φορολόγηση» - ΛΑΡΙΣΑ | 23.05.2026 | 09:43
Μεγάλωσε η αίθουσα, μπήκαν περισσότερες θέσεις και συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη-δείτε τη νέα κάτοψη - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.05.2026 | 09:31
Θεσσαλία, ο εθνικός μας κάμπος που προσφέρει τροφή σε όλη τη χώρα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 09:17
Ουραγός η Καρδίτσα στις εξαγωγές στη Θεσσαλία....(video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.05.2026 | 09:00
Πτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας πάνω από τον κάμπο της Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.05.2026 | 08:44
Πως στη Γαλλία με αγροβολταϊκά πάνελς κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή σε αμπελώνες
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 22:42 | video
Ζημιές σε καλλιέργειες στη Θεσσαλία από το απογευματινό μπουρίνι (video) - ΒΟΛΟΣ | 22.05.2026 | 16:33
Βόλος: Γυναίκα παρασύρθηκε από νταλίκα – Στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 12:17
Χτύπημα της ΑΑΔΕ στο κύκλωμα λαθρεμπορίου υγραερίου σε 14 πόλεις- Κατασχέθηκαν βυτιοφόρα και σε Καρδίτσα, Τρίκαλα - ΕΛΛΑΔΑ | 22.05.2026 | 11:50
Καιρός: «Τα χειρότερα έρχονται τις επόμενες ώρες» - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για 6 περιοχές - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 09:01
Καιρός: Δύσκολο το επόμενο 48ώρο - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 22.05.2026 | 17:06
Κωστής Χατζηδάκης: Στο τραπέζι η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο για τη σωτηρία της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 21:30
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών ο Αθανάσιος Δίχρης. - ΛΑΡΙΣΑ | 22.05.2026 | 09:24
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed