ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τουλάχιστον 65.000 αιγοπρόβατα «χάθηκαν» στη Θεσσαλία από πανώλη και ευλογιά
Σε επαγρύπνηση οι κτηνοτρόφοι

Στην θανάτωση τουλάχιστον 65.000 αιγοπροβάτων έχουν προχωρήσει οι αρμόδιες αρχές στη Θεσσαλία μέσα στον τελευταίο χρόνο, όπως ανέφερε προσφάτως ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα κ. Δημ. Τσέτσιλας, λόγω των ζωονόσων που ενέσκηψαν τους τελευταίους 12 μήνες περίπου.
Ο αριθμός δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο το ερχόμενο διάστημα, εάν λάβουμε υπόψιν τα νεότερα κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας. Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη, Κωνσταντίνο Τέλιο, την προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαιώθηκε κρούσμα ευλογιάς στη Μεταμόρφωση Παλαμά όπου θανατώθηκαν 70 ζώα. Επιπλέον, έπειτα από μοριακό έλεγχο σε δείγμα σάλιου που εφαρμόζει η Περιφέρεια, επιβεβαιώθηκε ένα ακόμη κρούσμα στην Κυψέλη Σοφάδων. Αναμένονται εξίσου τα αποτελέσματα από αρμόδιο κεντρικό εργαστήριο των Αθηνών για το κρούσμα στην περιοχή των Σοφάδων, ώστε έπειτα να γίνει θανάτωση των ζώων.
Λόγω των μεμονωμένων κρουσμάτων ευλογιάς των αιγοπροβάτων, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Τέλιος, τονίζει την ανάγκη για αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης από τους κτηνοτρόφους, προκειμένου να μην υπάρξουν νέα κρούσματα.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει μεγάλη βαρύτητα στους ελέγχους στη συγκεκριμένη περιοχή, με στόχο την άμεση ανάσχεση του νοσήματος. Για τον λόγο αυτό, ξεκίνησε μια αλυσίδα ενημέρωσης που περιλαμβάνει τους δημάρχους, τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων, και τέλος τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.
Παράλληλα, ο κ. Τέλιος υπογράμμισε ότι, εκτός από την τήρηση των μέτρων, είναι απαραίτητο να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης για τους κτηνοτρόφους. Η έλλειψη στήριξης θα μπορούσε να τους οδηγήσει στη δυσάρεστη θέση να εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.
Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερε ο κ. Τσέτσιλας πρόσφατα, «λόγω της πανώλης που απασχόλησε τους κτηνοτρόφους το περασμένο καλοκαίρι είχαμε απώλειες σε 25.000 αιγοπρόβατα, ενώ ο απολογισμός, μέχρι στιγμής για την ευλογιά, ανέρχεται στις 40.000 ζώα. Κι όπως όλα καταμαρτυρούν ο αριθμός αυτός θα ανέβει ακόμη περισσότερο».
Πρόκειται για ένα μεγάλο αριθμό, όπως παραδέχθηκε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος εκτίμησε ότι η ευλογιά βρίσκεται την παρούσα χρονική περίοδο στην κορύφωση της.
“Πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και να τηρήσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Όσα μέτρα αστυνόμευσης και αν ληφθούν αν δεν φροντίσουν όλοι να συμμορφωθούν θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την ευλογιά”, είπε ο κ. Τσέτσιλας, ο οποίος ζήτησε παράλληλα από την Πολιτεία “να κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Πρέπει επιτέλους το αρμόδιο υπουργείο να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βοηθήσει όλους τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί αλλά και τους παραγωγούς ζωοτροφών.
Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που μετά την διαπίστωση των κρουσμάτων στις μονάδες τους έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν και δεν μπορούν πλέον να ασκήσουν παραγωγική δραστηριότητα. Όπως υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που ανανέωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο μετά την πανώλη, αλλά δέχθηκαν ένα ακόμη χτύπημα από την ευλογιά που ακολούθησε. Πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα για όλους αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και για τους παραγωγούς ζωοτροφών”, ανέφερε ο κ. Τσέτσιλας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο τεστ σιέλου για την διάγνωση της ασθένειας που πρότεινε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, εκτός από τα τεστ σε δέρμα και αίμα που γίνονται επί του παρόντος, ώστε να υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο άνω των 10 ημερών μέχρι την πλήρη εκδήλωση της ευλογιάς στο ζώο που έχει προσβληθεί.
- ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:24
Συνελήφθησαν 8 άτομα για τη ληστεία της τράπεζας με λεία 200.000 ευρώ στην Κάτω Τιθορέα -Εντοπίστηκε βαρύς οπλισμός - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:21
Σοβαρό τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Ένας 12χρονος και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση δύο ΙΧ - ΕΛΛΑΔΑ | 12.05.2026 | 00:19
Φθιώτιδα: Στην εντατική 58χρονος που δαγκώθηκε από οχιά - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2026 | 19:30
Έρχεται η υπογραφή ΚΥΑ και ακολουθεί η πληρωμή εξόφλησης 40% στο φυτικό κεφάλαιο για πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 19:07
Στο πλευρό των παραγωγών της Αγιάς η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 18:20
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλούρια λόγω παρουσίας αλλεργιογόνου ουσίας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.05.2026 | 18:15
Σύγχρονος εξοπλισμός από την Περιφέρεια στο Νοσοκομείο Τρικάλων - ΕΛΛΑΔΑ | 11.05.2026 | 18:09
Βγήκε από την ΜΕΘ ο Γιώργος Μυλωνάκης - Θα μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 14:17
Δείτε τις δηλώσεις Πόθεν έσχες των βουλευτών της Λάρισας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.05.2026 | 16:08
Δείτε τα πόθεν έσχες βουλευτών και δημάρχων της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 10:54
«Χαμηλά τη μπάλα» στις τιμές των σιτηρών κρατούν οι συνεταιρισμοί της Λάρισας λίγο πριν τα αλώνια - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 11:59
Σε απόγνωση αγρότες σε Αμυγδαλή, Καλαμάκι: Πλημμυρισμένα τα χωράφια από τον Σ3 και δεν μπορούν να αλωνίσουν (ΦΩΤΟ+ video) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:08
Δύο Λαρισαίες «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 11.05.2026 | 09:49
UFO στη Λάρισα;-Τι δείχνει αποχαρακτηρισμένο έγγραφο των ΗΠΑ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 11.05.2026 | 19:30
Έρχεται η υπογραφή ΚΥΑ και ακολουθεί η πληρωμή εξόφλησης 40% στο φυτικό κεφάλαιο για πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 11.05.2026 | 14:24
Αδιαφορία στην ευρωβουλή για τους κτηνοτρόφους: Οι μισοί Έλληνες ευρωβουλευτές έφυγαν πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed