ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ρεβίθι: Όμηροι της αγοράς οι παραγωγοί, παρά τις υψηλές ποιοτικές και στρεμματικές αποδόσεις
Oι οργανώσεις παραγωγών οσπρίων είναι σχεδόν ανύπαρκτες

Με θετικά αποτελέσματα, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε στρεμματικό επίπεδο, φαίνεται να ολοκληρώνεται η φετινή συγκομιδή ρεβιθιού για τους παραγωγούς της χώρας. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες την άνοιξη, με επαρκείς βροχοπτώσεις την κρίσιμη περίοδο ανάπτυξης των φυτών, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό κατά τη συγκομιδή, συνετέλεσαν σε υψηλές αποδόσεις και πολύ καλή ποιότητα του προϊόντος.
Ωστόσο, όπως συχνά συμβαίνει στον εγχώριο αγροτικό τομέα, η έλλειψη οργανώσεων παραγωγών στον τομέα των οσπρίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εμπορική διάθεση του προϊόντος. Παρά τη θετική εικόνα από την πλευρά της παραγωγής, οι πρώτες εκτιμήσεις για τις τιμές δεν είναι ενθαρρυντικές.
Σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Καμινιώτη από τον Παλαμά Καρδίτσας, οι τιμές που συζητιούνται αυτή την περίοδο κυμαίνονται μεταξύ 50 και 60 λεπτών το κιλό. «Οι αποδόσεις στα χωράφια μας ξεπέρασαν τα 200 κιλά το στρέμμα. Επίσης, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη προσφορά. Αυτό δίνει περιθώρια στους εμπόρους να πιέζουν τις τιμές προς τα κάτω. Το κρίσιμο για εμάς, όμως, είναι το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα», τονίζει ο ίδιος.
Η κατάσταση αναδεικνύει για ακόμη μια φορά την ανάγκη συλλογικής οργάνωσης και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών, ώστε η καλή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής να μεταφράζεται και σε ικανοποιητικό εισόδημα.
Ποντάρουν στην ποιότητα και στις αυξημένες αποδόσεις στα Γρεβενά
Για σημαντική άνοδο στην παραγωγή κάνει λόγο ο Χρήστος Τσιαρσώτης, παραγωγός οσπρίων από τα Γρεβενά. Όπως αναφέρει, οι φετινές αποδόσεις ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικές, ξεπερνώντας τα 250 κιλά ανά στρέμμα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυμαίνονταν στα 150 κιλά.
Στην περιοχή καλλιεργούνται, κυρίως, οι ποικιλίες «Θήβα» και «Αμοργός», ενώ η παρουσία της ποικιλίας «Μακαρένα» είναι περιορισμένη, λόγω της μειωμένης ανθεκτικότητάς της στις ασθένειες. Ο ίδιος υποστηρίζει πως στόχος των παραγωγών της περιοχής είναι η καλύτερη αξιοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μέσω της εναλλαγής καλλιεργειών –ρεβίθια και σιτηρά– ανά έτος, με σκοπό τη βελτίωση τόσο του περιβαλλοντικού όσο και του οικονομικού αποτελέσματος.
Μειώθηκαν οι επιθέσεις αγριόχοιρων στον Δομοκό
Για ικανοποιητικές αποδόσεις στο λεκανοπέδιο του Δομοκού κάνει λόγο ο Θανάσης Μακρυγιάννης, παραγωγός της περιοχής. Όπως αναφέρει, οι φετινές τιμές των ρεβιθιών αναμένεται να είναι μειωμένες, καθώς η ένταξη πολλών εκτάσεων –κυρίως πεδινών– στο πρόγραμμα απονιτροποίησης έχει οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή και, κατ’ επέκταση, σε μεγαλύτερη πίεση από τους εμπόρους για χαμηλότερες τιμές.
«Οι παραγωγοί αυτών των περιοχών εστιάζουν κυρίως στην επιδότηση και λιγότερο στην εμπορία του προϊόντος, που για εμάς αποτελεί βασικό ζητούμενο, καθώς ξεκινάμε από διαφορετική αφετηρία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στην περιοχή καλλιεργείται, κυρίως, η ποικιλία «Αμοργός», με τις τιμές να κυμαίνονται από 50 έως 60 λεπτά το κιλό. Ο ίδιος εκτιμά ότι διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές για την ποικιλία «Μακαρένα», καθώς και για την ισπανική ποικιλία «Ituci», οι οποίες εμφανίζουν αυξημένη ζήτηση στην αγορά.
Ολοκληρώνοντας, επισημαίνει ως ιδιαίτερα θετικό το αποτέλεσμα της προστασίας των καλλιεργειών από τις επιθέσεις αγριόχοιρων, χάρη στην εγκατάσταση ηλεκτροφόρων συρμάτων τα προηγούμενα χρόνια. «Οι αγριόχοιροι αποτελούσαν σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς ρεβιθιών της περιοχής. Με την εγκατάσταση ηλεκτροφόρων συρμάτων, περιορίσαμε σημαντικά τις καταστροφές των καλλιεργειών μας», τονίζει.
Επένδυση στην προστιθέμενη αξία μέσα από την τυποποίηση στο Μαντούδι Ευβοίας
Στο Μαντούδι Ευβοίας, οι παραγωγοί επενδύουν στην προστιθέμενη αξία του προϊόντος μέσα από την τυποποίηση. Όπως επισημαίνει ο Αντώνης Λάμπρου, παραγωγός της περιοχής, «δεν αρκεί μόνο η καλή παραγωγή και η ποιότητα, το προϊόν πρέπει να έχει ταυτότητα. Και αυτό σημαίνει τυποποίηση και συσκευασία, ώστε να πάρουμε την προστιθέμενη αξία που μας αναλογεί», δηλώνει με έμφαση.
Ο ίδιος τονίζει πως η φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική, με τη συγκομιδή να ολοκληρώνεται πριν από λίγες ημέρες, χωρίς σοβαρά προβλήματα. «Οι αποδόσεις στο ρεβίθι ξεπέρασαν τα 200 κιλά ανά στρέμμα, ενώ η προώθηση του προϊόντος στην αγορά αποτελεί πλέον το κύριο στοίχημα για τους παραγωγούς της περιοχής», σημειώνει.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.12.2025 | 19:28
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η νίκη της Ελλάδας στο Eurogroup δικαιώνει την πολιτική μας απέναντι σε μια μίζερη αντιπολίτευση - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 19:17
Κ. Χατζηδάκης: 160 εκατ. ευρώ πρόσθετη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές βαμβακιού, σιτηρών - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 19:05
Στο κέντρο της Λάρισας πάλι τα τρακτερ στην απεργιακή συγκέντρωση για τον προϋπολογισμό (ΦΩΤΟ video) - ΒΟΛΟΣ | 16.12.2025 | 18:42
Με τρακτέρ η απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας στον Βόλο ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 12:53
Τι λένε οι αγρότες για αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 12:27
Μέσα στη μέρα βασική 208 εκατ. ευρώ, 143 της αναδιανεμητικής, 121,5 προκαταβολή ΕΛΓΑ και τα 15 εκατ. για νεαρούς - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.12.2025 | 12:20
Κατρίνης: Ο μικρός μου γιος ήταν που οδηγούσε χωρίς δίπλωμα, παράνομη η πράξη του, ως πατέρας αισθάνομαι συντριβή - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 12:06
Ξεκίνησε η διανομή του χριστουγεννιάτικου πακέτου του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Λαρισαίων (ΦΩΤΟ)
- ΕΛΛΑΔΑ | 16.12.2025 | 09:11
Αλέξανδρος Αγγελόπουλος: Από πορτιέρης στη Συγγρού, βαρώνος της κοκαΐνης - Η σκοτεινή διαδρομή του «Έλληνα Εσκομπάρ» - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 10:12
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 19:17
Κ. Χατζηδάκης: 160 εκατ. ευρώ πρόσθετη ενίσχυση σε κτηνοτρόφους και καλλιεργητές βαμβακιού, σιτηρών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 12:27
Μέσα στη μέρα βασική 208 εκατ. ευρώ, 143 της αναδιανεμητικής, 121,5 προκαταβολή ΕΛΓΑ και τα 15 εκατ. για νεαρούς - ΛΑΡΙΣΑ | 16.12.2025 | 09:42
Πιστώνονται σήμερα 121 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ για παγετό 2025- 20 εκατ. ευρώ για Λάρισα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 09:42
Κρίσιμη ημέρα για τους αγρότες: Σήμερα θα δώσουν την απάντησή τους στην κυβέρνηση μετά το νέο κάλεσμα για διάλογο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 16.12.2025 | 10:25
Το αδιέξοδο με τις αροτραίες καλλιέργειες οδήγησε στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις- τι πρέπει να γίνει - ΒΟΛΟΣ | 16.12.2025 | 09:45
Αχιλλέας Μπέος και Σοφία Μουτίδου σε άγριο καυγά – «Φασίστες και ρατσιστές δεν γουστάρω», «Η πρώτη ξεφτίλα είστε εσείς»















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed