ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Βόμβα» στον χώρο των βιολογικών προϊόντων: Αναστολή διαπίστευσης σε κρητικό φορέα για έξι μήνες
Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε έναν φορέα πιστοποίησης

Την ώρα που η αγροτική αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ζητήματα ελέγχου των αγροτικών προϊόντων, μια νέα «βόμβα» σκάει στον ευαίσθητο τομέα των βιολογικών. Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε έναν φορέα πιστοποίησης, αναδεικνύοντας τις σοβαρές παθογένειες που επικρατούν, ακόμη και σε έναν κλάδο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η απόφαση αυτή φέρνει στο φως τη σημασία της αυστηρής τήρησης των κανονισμών, με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπιστίας τόσο των προϊόντων όσο και των διαδικασιών ελέγχου.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΣΥΔ, ο φορέας «Α. Χατζηδάκη και ΣΙΑ Ε.Ε.», με διακριτικό τίτλο «IRIS» και έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ελέγχθηκε έκτακτα στις 14 και 15 Ιουλίου 2025. Κατά την επιθεώρηση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στους Κανονισμούς Διαπίστευσης.
Ο φορέας «Α. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και ΣΙΑ Ε.Ε.», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥΔ, έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης και το πεδίο διαπίστευσής του είναι τα βιολογικά προϊόντα.
Τα ευρήματα της έρευνας
Κατά την επιθεώρηση του ΕΣΥΔ, διαπιστώθηκαν «ευρήματα» που δείχνουν ότι ο φορέας δεν τήρησε τους κανονισμούς διαπίστευσης. Στις 30 Ιουλίου 2025, ο φορέας κλήθηκε σε ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, όπου και υπέβαλε τις απόψεις του γραπτώς.
Στις 4 Αυγούστου το Εθνικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία (έκθεση αξιολογητή, εισήγηση ΕΣΥΔ, υπόμνημα του φορέα), αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της διαπίστευσης του συγκεκριμένου φορέα.
Η αναστολή αφορά ειδικά τον τομέα των βιολογικών προϊόντων και ισχύει για έξι μήνες, από τις 4 Αυγούστου 2025. Μετά το εξάμηνο, θα διενεργηθεί νέα αξιολόγηση για να διαπιστωθεί αν έχουν διορθωθεί οι παραβάσεις.
Η απόφαση ελήφθη για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της διαπίστευσης, καθώς ο φορέας παραβίασε τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που προδιαγράφει το ΕΣΥΔ.
Στην ουσία, το ΕΣΥΔ επέβαλε ποινή έξι μηνών σε μια εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, επειδή διαπίστωσε ότι δεν τηρούσε τους κανόνες που οφείλει. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΥΔ.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 21:02
Τεράστια νίκη του ΑΣΚ μέσα στην Τουρκία επί της Τόφας (90-98) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:47
Τόφας – Καρδίτσα 90-98: “Αντίο” στο Basketball Champions League με διπλό στην Τουρκία - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:40
Βγάζουν ρομπότ στα χωράφια φοιτητές στον Βόλο – Η πρωτότυπη ιδέα που τους οδήγησε στην κορυφή - ΒΟΛΟΣ | 18.03.2026 | 20:37
Απάτη από «μαϊμού» γιατρό στον Βόλο σε βάρος 77χρονης – Της πήρε 10.000 ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:31
Λάρισα: Σε εξέλιξη τριήμερο σεμινάριο για την ανθεκτικότητα της πόλης στην κλιματική αλλαγή (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 20:29
Λάρισα: Ο Δήμος καλεί εθελοντές για τον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος 2026 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 20:08
Αφθώδης πυρετός: Τί είναι, πώς μεταδίδεται στα ζώα και ποια μέτρα ελήφθησαν - ΔΙΕΘΝΗ | 18.03.2026 | 17:26
Εκτινάχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου μετά το πλήγμα στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο, στο Ιράν
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.03.2026 | 09:04
Δέκα γαλάζιοι βουλευτές στη νέα λίστα της Κοβέσι για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ-και Θεσσαλοί ανάμεσά τους; - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:02
Απεβίωσε σε ηλικία 52 ετών η Αγορίτσα Κανέλα - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 08:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 18.03.2026 | 11:56
Mαρτιάτικο χιόνι στα μεγαλύτερα υψόμετρα των ορεινών του Ν. Καρδίτσας (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 18.03.2026 | 12:19
Τακούδης-επικαιροποίηση: Ισχυρές βροχές αύριο στα πεδινά Καρδίτσας, Τρικάλων και κεντρικό Πήλιο οφείλουν να προβληματίσουν - ΛΑΡΙΣΑ | 18.03.2026 | 12:55
Τέμπη: Ολοκληρώθηκε η ανάκριση για το «μπάζωμα»-Κυβερνητικό στέλεχος «δείχνει» ο Αγοραστός - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.03.2026 | 08:49
Ο αφθώδης πυρετός στη Λέσβο πυρπολεί το φετινό Πάσχα-μεταβαίνει στο νησί ο Κέλλας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.03.2026 | 09:53
Συγκλονίζει ο σύζυγος της 27χρονης που σκοτώθηκε σε τροχαίο- «Δεν μπορώ να διανοηθώ τη ζωή μου χωρίς αυτήν»












































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed