ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Βόμβα» στον χώρο των βιολογικών προϊόντων: Αναστολή διαπίστευσης σε κρητικό φορέα για έξι μήνες
Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε έναν φορέα πιστοποίησης

Την ώρα που η αγροτική αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ζητήματα ελέγχου των αγροτικών προϊόντων, μια νέα «βόμβα» σκάει στον ευαίσθητο τομέα των βιολογικών. Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε έναν φορέα πιστοποίησης, αναδεικνύοντας τις σοβαρές παθογένειες που επικρατούν, ακόμη και σε έναν κλάδο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η απόφαση αυτή φέρνει στο φως τη σημασία της αυστηρής τήρησης των κανονισμών, με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπιστίας τόσο των προϊόντων όσο και των διαδικασιών ελέγχου.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΣΥΔ, ο φορέας «Α. Χατζηδάκη και ΣΙΑ Ε.Ε.», με διακριτικό τίτλο «IRIS» και έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ελέγχθηκε έκτακτα στις 14 και 15 Ιουλίου 2025. Κατά την επιθεώρηση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στους Κανονισμούς Διαπίστευσης.
Ο φορέας «Α. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και ΣΙΑ Ε.Ε.», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥΔ, έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης και το πεδίο διαπίστευσής του είναι τα βιολογικά προϊόντα.
Τα ευρήματα της έρευνας
Κατά την επιθεώρηση του ΕΣΥΔ, διαπιστώθηκαν «ευρήματα» που δείχνουν ότι ο φορέας δεν τήρησε τους κανονισμούς διαπίστευσης. Στις 30 Ιουλίου 2025, ο φορέας κλήθηκε σε ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, όπου και υπέβαλε τις απόψεις του γραπτώς.
Στις 4 Αυγούστου το Εθνικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία (έκθεση αξιολογητή, εισήγηση ΕΣΥΔ, υπόμνημα του φορέα), αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της διαπίστευσης του συγκεκριμένου φορέα.
Η αναστολή αφορά ειδικά τον τομέα των βιολογικών προϊόντων και ισχύει για έξι μήνες, από τις 4 Αυγούστου 2025. Μετά το εξάμηνο, θα διενεργηθεί νέα αξιολόγηση για να διαπιστωθεί αν έχουν διορθωθεί οι παραβάσεις.
Η απόφαση ελήφθη για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της διαπίστευσης, καθώς ο φορέας παραβίασε τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που προδιαγράφει το ΕΣΥΔ.
Στην ουσία, το ΕΣΥΔ επέβαλε ποινή έξι μηνών σε μια εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, επειδή διαπίστωσε ότι δεν τηρούσε τους κανόνες που οφείλει. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΥΔ.
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 15:32
Άλμα παραμονής για την Καρδίτσα που πήρε και τη διαφορά από τον Πανιώνιο με 85-72 - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 15:25
Προσοχή: Mεγάλες πιθανότητες για καταιγίδες την Τετάρτη στη Θεσσαλία (χάρτες) - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.03.2026 | 15:17
Εφιαλτικά σενάρια για πετρέλαιο στα 200 δολάρια και παγκόσμια ύφεση - ΕΛΛΑΔΑ | 29.03.2026 | 15:12
Εγνατία Οδός: Συνελήφθησαν οι τρεις οδηγοί για το τροχαίο με τους δύο νεκρούς - ΕΛΛΑΔΑ | 29.03.2026 | 15:02
Πάτρα: Στο νοσοκομείο ανήλικο κορίτσι υπό την επήρεια αλκοόλ – Δύο συλλήψεις - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 14:25
Πλήθος κόσμου στο Πασχαλινό Bazaar της Ελληνικής Αντικαρκινικής στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 13:43
Παγκόσμιος τρόμος: Ο πόλεμος στο Ιράν φέρνει νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, ποιοι πρωταγωνιστούν - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 13:30
Με τρακτέρ στο Κιλελέρ οι αγροτες έδωσαν όρκο τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2026 | 18:32
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Ανθή Γκατζά σε ηλικία 52 ετών - ΒΟΛΟΣ | 28.03.2026 | 18:38
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 54χρονης - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 14:44
Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: «Η δίκη θα γίνει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Και θα τελειώσει πάλι εκεί» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2026 | 09:48
Τακούδης: Έντονες βροχές Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλία-απαιτείται αυξημένη προσοχή (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 20:14
Πρωταπριλιά με σφοδρή κακοκαιρία σε 7 περιοχές - Kίνδυνος για πλημμύρες, έως και 10 μποφόρ οι άνεμοι - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 17:57
Έσπευσε να βοηθήσει σε θανατηφόρο τροχαίο και παρασύρθηκε κι αυτός: Τραγικό διπλό δυστύχημα στην Εγνατία με δύο νεκρούς - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 21:24
Ιωάννινα: Τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο Πάπιγκο λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης – Όχημα έπεσε στον γκρεμό - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 23:28
Καμπανάκι Καντερέ για κακοκαιρία την Πρωταπριλιά: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών σε όλη τη χώρα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed