ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Βόμβα» στον χώρο των βιολογικών προϊόντων: Αναστολή διαπίστευσης σε κρητικό φορέα για έξι μήνες
Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε έναν φορέα πιστοποίησης

Την ώρα που η αγροτική αγορά παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ζητήματα ελέγχου των αγροτικών προϊόντων, μια νέα «βόμβα» σκάει στον ευαίσθητο τομέα των βιολογικών. Το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) επέβαλε την αναστολή λειτουργίας σε έναν φορέα πιστοποίησης, αναδεικνύοντας τις σοβαρές παθογένειες που επικρατούν, ακόμη και σε έναν κλάδο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Η απόφαση αυτή φέρνει στο φως τη σημασία της αυστηρής τήρησης των κανονισμών, με στόχο τη διασφάλιση της αξιοπιστίας τόσο των προϊόντων όσο και των διαδικασιών ελέγχου.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΕΣΥΔ, ο φορέας «Α. Χατζηδάκη και ΣΙΑ Ε.Ε.», με διακριτικό τίτλο «IRIS» και έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης, ελέγχθηκε έκτακτα στις 14 και 15 Ιουλίου 2025. Κατά την επιθεώρηση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις στους Κανονισμούς Διαπίστευσης.
Ο φορέας «Α. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ και ΣΙΑ Ε.Ε.», σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΥΔ, έχει έδρα στο Ηράκλειο της Κρήτης και το πεδίο διαπίστευσής του είναι τα βιολογικά προϊόντα.
Τα ευρήματα της έρευνας
Κατά την επιθεώρηση του ΕΣΥΔ, διαπιστώθηκαν «ευρήματα» που δείχνουν ότι ο φορέας δεν τήρησε τους κανονισμούς διαπίστευσης. Στις 30 Ιουλίου 2025, ο φορέας κλήθηκε σε ακρόαση από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης, όπου και υπέβαλε τις απόψεις του γραπτώς.
Στις 4 Αυγούστου το Εθνικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία (έκθεση αξιολογητή, εισήγηση ΕΣΥΔ, υπόμνημα του φορέα), αποφάσισε ομόφωνα την αναστολή της διαπίστευσης του συγκεκριμένου φορέα.
Η αναστολή αφορά ειδικά τον τομέα των βιολογικών προϊόντων και ισχύει για έξι μήνες, από τις 4 Αυγούστου 2025. Μετά το εξάμηνο, θα διενεργηθεί νέα αξιολόγηση για να διαπιστωθεί αν έχουν διορθωθεί οι παραβάσεις.
Η απόφαση ελήφθη για να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία της διαπίστευσης, καθώς ο φορέας παραβίασε τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που προδιαγράφει το ΕΣΥΔ.
Στην ουσία, το ΕΣΥΔ επέβαλε ποινή έξι μηνών σε μια εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων, επειδή διαπίστωσε ότι δεν τηρούσε τους κανόνες που οφείλει. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΥΔ.
- ΒΟΛΟΣ | 13.03.2026 | 21:17
Μωρά φώκιες κοιμούνται σε σπηλιά στην Αλόννησο - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 21:14
Δολοφονία στην Καλαμαριά: Άλλαξε την κατάθεσή του ο 23χρονος - Είχε πάνω του το μαχαίρι - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 21:06
Κουρέτας για μοντέλο πρόβλεψης πλημμυρών: Αν υπήρχε αυτό δεν θα πνίγονταν στο Παλαμά 3 η ώρα το πρωί στα σπίτια τους - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 20:58
Όλο το χρονοδιάγραμμα της ΑΑΔΕ για τις πληρωμές των αγροτών έως το τέλος Ιουνίου - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 20:55
Τσιάρας από Agrotica: Θα εξαντλήσουμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, για να στηρίξουμε τον Έλληνα αγρότη - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 20:51
Θολό τοπίο για την Κάρτα του Αγρότη όλα ανοικτά για την πρόσβαση τραπεζών στη βάση επιδοτήσεων - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 13.03.2026 | 20:44
Αντιδράσεις για την παύση των μαθητικών δρομολογίων απο το ΚΤΕΛ Καρδίτσας -Κινητοποίηση στην Περιφέρεια - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 20:42
Τ. Τσιαπλές: Η περιφέρεια Θεσσαλίας, να φτιάξει σύγχρονη οδογέφυρα στην είσοδο του Τυρνάβου
- ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 15:36
Τραγωδία στη Λάρισα – Νεκρός 33χρονος μετά από πτώση από δεύτερο όροφο - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 08:49
Πρώην βουλευτής υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έπεσε θύμα των Ρομά στη Λάρισα– «Εξαγοράζουν τις ψήφους μας», λένε οι ίδιοι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 19:10
Σεισμός στην Αργιθέα: Διακοπές ρεύματος σε οκτώ οικισμούς - Ζημιές στο οδικό δίκτυο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 12:33
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Αργιθέας - Ευρυτανίας-αισθητός και σε Καρδίτσα, Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.03.2026 | 12:01
Θρήνος στα Τρίκαλα για τον θάνατο 50χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:31
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed