ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Καρδίτσα: Ελληνικά γουρουνοτσάρουχα ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη -Το εργαστήριο και οι παραγγελίες που αυξάνονται
Tην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα ελληνικά γουρουνοτσάρουχα είναι περιζήτητα και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο

Tην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, τα ελληνικά γουρουνοτσάρουχα είναι περιζήτητα και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, μέσα από ένα εργαστήριο που βρίσκεται στην Καστανιά Καρδίτσας.
Εκεί, κατασκευάζονται με τον παλαιό αυθεντικό τρόπο, εξολοκλήρου χειροποίητα από γνήσιο δέρμα μοσχαριού και αδιάβροχα, από τον Ηλία Κόγια.
Η ιστορία του ονόματος της οικογενείας ξεκινά το 1910. Θεμελιωτής υπήρξε ο Αντώνιος Κόγιας, ο οποίος χάρη στην εξαιρετική του τέχνη έγινε γνωστός και πέρα από τα όρια της Θεσσαλίας. Κατασκεύαζε τσαρούχια, γουρουνοτσάρουχα και άλλα τοπικά υποδήματα.
Η Καστανιά τα χρόνια εκείνα, ήταν κεφαλοχώρι με πολλά εργαστήρια τσαρουχιών, ραφτάδων, σιδεράδων, εμπόρων κ.α.
Τον Αντώνιο Κόγια διαδέχθηκε ο γιος του Ευάγγελος ο οποίος το 1971 μετέφερε το εργαστήριο του στην Καρδίτσα, καθώς ο κόσμος σιγά σιγά έφευγε για τα αστικά κέντρα.
Μετά το 1980 οι χορευτικοί σύλλογοι άρχισαν σιγά σιγά να εμφανίζονται και η δουλειά της κατασκευής των τσαρουχιών αυξήθηκε αισθητά.
Την τέχνη την συνεχίζει ο γιος του Βαγγέλη, ο Ηλίας, ο οποίος μετέφερε το εργαστήριο στην Καστανιά Καρδίτσας, εκεί όπου ήταν αρχικά το πρώτο εργαστήριο.
Σε αυτό σήμερα κατασκευάζονται κατά παραγγελία, χειροποίητα, ποιοτικά, παραδοσιακά παπούτσια και μπότες, γυναικεία latin, δετά και μπαρέτες και παντόφλες.
Ιδιαίτερη θέση για το Εργαστήριο, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Κόγιας , κατέχουν τα τσαρούχια και τα γουρουνοτσάρουχα. Κατασκευάζονται με τον παλαιό αυθεντικό τρόπο, εξ- ολοκλήρου χειροποίητα. Δέχονται παραγγελίες από κάθε γωνιά του πλανήτη κυρίως από ελληνικούς πολιτιστικούς συλλόγους και οικογένειες, αλλά και ξένους.
Όπως λέει ο κ. Κόγιας, το μεγάλο ενδιαφέρον ήταν απρόσμενο, και για αυτό προσπαθούν να τα κάνουν κάθε φορά καλύτερα, καθώς αυτή η ζήτηση αποτελεί πρόκληση για το εργαστήριο. Το ελληνικό γουρουνοτσάρουχο ταξιδεύει σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Ασίας και στην Αυστραλία.
Το εργαστήριο κατασκευάζει επίσης, αυθεντικά κρητικά στιβάνια, καθώς μπότες ιππασίας όλων των τύπων (ιταλικού τύπου, γερμανικού τύπου κλπ.), ανδρικές και γυναικείες. Χρησιμοποιούνται τα καλύτερα υλικά και η κατασκευή γίνεται κατά παραγγελία.
ΑΠΕ ΜΠΕ
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 08:39
Άνοιξε της πύλες της η 31η Agrotica, συλλαλητήριο με τρακτέρ από την Πανελλαδική των μπλόκων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.03.2026 | 08:33
Ηχηρό μήνυμα των αγροτών από την «Agrotica» στην Θεσσαλονίκη: Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τη νίκη! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:22
Ένταση στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- αποχώρησε η Συμπαράταξη Λαρισαίων (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 13.03.2026 | 08:02
Θεσσαλονίκη: Νεκρός 20χρονος μετά από επίθεση με μαχαίρι - ΔΙΕΘΝΗ | 12.03.2026 | 19:40
Ιράν: «Θα εκδικηθούμε για το αίμα που έχει χυθεί – Τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν κλειστά», λέει σε διάγγελμά του ο Χαμενεΐ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 19:31
Επιστολή διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Παλαμα για τη μεταφορά των μαθητών
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 08:49
Πρώην βουλευτής υποστηρίζει ότι ο πατέρας της έπεσε θύμα των Ρομά στη Λάρισα– «Εξαγοράζουν τις ψήφους μας», λένε οι ίδιοι - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 19:10
Σεισμός στην Αργιθέα: Διακοπές ρεύματος σε οκτώ οικισμούς - Ζημιές στο οδικό δίκτυο (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 12.03.2026 | 12:33
Σεισμός 4,8 Ρίχτερ μεταξύ Αργιθέας - Ευρυτανίας-αισθητός και σε Καρδίτσα, Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 13.03.2026 | 08:27
Μαφία των Ρομά στη Λάρισα: «Δεν θα φύγεις ζωντανή» - Πώς έδωσαν 20λεπτα για λίρες σε ένα από τα θύματα τους - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.03.2026 | 12:01
Θρήνος στα Τρίκαλα για τον θάνατο 50χρονης - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 15:31
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 12.03.2026 | 08:29
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 12.03.2026 | 08:59
«Απόβαση» με τρακτέρ κάνουν οι αγρότες στην Agrotica:«Σαν να κάνεις γλέντι σε σπίτι που έχει κηδεία»









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed