ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Έρχονται οι δασμοί Τραμπ 15%, μάχη για ελαιόλαδο, κομπόστα, φέτα
Μια κακή συμφωνία για τα αγροτικά μαε προϊόντα

Η συµφωνία στην οποία κατέληξαν το βράδυ της περασµένης Κυριακής Ντόναλτ Τραµπ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι µια καλή συµφωνία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύντοµα αυτό θα γίνει ευρύτερα αντιληπτό, µε αιχµή τα αγροτικά προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιµετωπίζει τον πόνο των αµερικανικών δασµών 15% στις περισσότερες από τις εξαγωγές της και την ίδια στιγµή υποχρεώνεται να αναλάβει σοβαρές οικονοµικές δεσµεύσεις τόσο για την εισαγωγή ενέργειας (κυρίως υγροποιηµένο φυσικό αέριο) από τις ΗΠΑ όσο και για την υλοποίηση επενδύσεων στην άλλη πλευρά του ωκεανού.
Το γεγονός ότι κορυφαίοι Γάλλοι αξιωµατούχοι, όπως ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, είναι εξοργισµένοι µε την εµπορική συµφωνία ΗΠΑ-ΕΕ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής. «Είναι µια σκοτεινή µέρα όταν µια συµµαχία ελεύθερων λαών, που ενώθηκαν για να διεκδικήσουν τις αξίες τους και να υπερασπιστούν τα συµφέροντά τους και τώρα παραδίδεται στην υποταγή» έγραψε στο λογαριασµό του στο X ο πρόεδρος Μπαϊρού.
Με οικονοµικούς όρους, η συµφωνία έρχεται να ροκανίσει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων για τα οποία ήδη κρίνεται οριακή, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, των πληθωριστικών πιέσεων και του σκληρού δολαρίου. Έγκριτοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που η πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ συνεχισθεί, τότε η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών και εποµένως και των ελληνικών προϊόντων έναντι άλλων τρίτων χωρών µε χαµηλότερους ή και καθόλου δασµούς στην αµερικανική αγορά θα πληγεί ακόµα περισσότερο.
Στην Ελλάδα πάντως, οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, περιµένουν µε αγωνία τις λεπτοµέρειες της συµφωνίας, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι ο τελικός κατάλογος θα εξαιρεί ενδεχοµένως τα προϊόντα τους από την επιβολή δασµών κατά την εισαγωγή τους στις ΗΠΑ.
Στην αντίθετη περίπτωση, το πρόβληµα που ανακύπτει είναι διπλό. Αφενός οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Ηνωµένες Πολιτείες δυσχεραίνονται αρκετά, αφετέρου, προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που θα αντιµετωπίσουν το ίδιο πρόβληµα, είναι πολύ πιθανό ότι θα αναζητήσουν µια θέση στην ελληνική αγορά.
Άλλωστε, σε µια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων, αναταράξεων στα ενεργειακά κόστη και οικονοµικής και πολιτικής αβεβαιότητας εντός της Ε.Ε. και στην περιφέρεια αυτής, διαµορφώνουν δύσκολες συνθήκες που µαζί µε τους δασµούς µπορεί να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές οικονοµίες σε ύφεση.
Μια περαιτέρω πίεση σε βασικούς εµπορικούς εταίρους της Ελλάδας, όπως η Γερµανία, η Ιταλία, η Γαλλία κ.α., σηµαίνει πρόσθετα εµπόδια στις ελληνικές εξαγωγές προς αυτές τις χώρες, όπως και λιγότερους ξένους επισκέπτες από τις χώρες αυτές στην Ελλάδα. Η εγχώρια αγροτική παραγωγή, είναι η πρώτη που θα πληγεί από µια τέτοια δυσµενή εξέλιξη, µε ότι σηµαίνει αυτό για τους αγρότες.
agronews.gr
- ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 11.12.2025 | 18:40
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξελέγη νέος πρόεδρος του Eurogroup - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 18:13
Στο μπλόκο της Νίκαιας ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος και φορείς της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 11.12.2025 | 15:12
Την άρση ασυλίας για τη Ζέττα Μακρή ψήφισε η Βουλή, όπως είχε ζητήσει η ίδια, για την υπόθεση εκβιασμού της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.12.2025 | 14:59
Σε λειτουργία από αύριο το πρωί το «Χωριό των Χριστουγέννων» στην είσοδο του Παυσιλύπου - ΒΟΛΟΣ | 11.12.2025 | 14:00
Αχ. Μπέος: «Αδειο μύδι ο Ν. Παπαπέτρος» – Αγωγή – μπλόκο για Τσαλαπάτα και νέο τμήμα Ψυχολογίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 11.12.2025 | 13:01
Στον εισαγγελέα στέλνει η ΝΔ τον «Φραπέ» -«Η παρουσία του στη Βουλή αποκαλύπτει την περιφρόνησή του προς τη διαδικασία» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.12.2025 | 12:08
Κλειστά καταστήματα γεωργικών εφοδίων στην Καρδίτσα, κραυγή αγωνίας για τα προβλήματα και αλληλεγγύη στους αγρότες
- ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 11:12
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» σε ηλικία 37 ετών ο Θέμης Ζαχαράκης - ΛΑΡΙΣΑ | 11.12.2025 | 13:48
Εκτροπή νταλίκας στο Κιλελερ-συναγερμός στην Πυροσβεστική Λάρισας-και δεύτερο περιστατικό το πρωί στο Σωτήριο - ΒΟΛΟΣ | 10.12.2025 | 12:37
Βόλος: Τελεσίγραφο από εισαγγελέα Αρείου Πάγου να εγκαταλείψουν το λιμάνι αγρότες και αλιείς - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 11:02
Συνεχίζονται οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ- Κατατέθηκαν 28,78 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους - ΛΑΡΙΣΑ | 10.12.2025 | 08:56
Πέντε Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.12.2025 | 20:28
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Αυτά είναι τα μόνιμα μέτρα για στήριξη των αγροτών -Πληρωμές 3,8 δισ. το 2025 - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 18:54
Πυρά βουλευτών ΝΔ για τους αγρότες -Τσιάρας: Χωρίς ελέγχους θα χάναμε επιδοτήσεις -Βορίδης: Δεν βλέπω στρατηγική εκτόνωσης - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 10.12.2025 | 12:31
Έκτακτη σύσκεψη για τις πληρωμές των αγροτών στο Μαξίμου υπό την προεδρία Μητσοτάκη















































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed