ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
«Λαρισινή σκιά» στην Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ-ποιοί Λαρισαίοι πολιτικοί θα ελεγχθούν ή θα καταθέσουν ως μάρτυρες
ΠΟΙΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

Μετά την επεισοδιακή υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνήσει τις παράνομες επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιους Λαρισαίους αγγίζει η παραπάνω εξέλιξη και ποιοι βουλευτές θα απασχολήσουν την Επιτροπή, είτε ως μέλη της, είτε ως μάρτυρες.
Όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η πρόταση της κυβέρνησης αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας».
Το 2000 ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναλαμβάνει πλήρως τον ρόλο πληρωμών της Ε.Ε. για τον πρωτογενή τομέα, αν και το 2006 υπήρξε η μεταφορά της διαχείρισης του ΟΣΔΕ στον Οργανισμό. Το διάστημα 2010–2020 δρομολογήθηκε η ψηφιοποίηση λειτουργιών και επιτάχυνση πληρωμών μέσω e-αιτήσεων. Το 2022–2023 είχαμε την επικαιροποίηση των λειτουργιών με βάση τη νέα ΚΑΠ (2023–2027), με περισσότερες απαιτήσεις για τεκμηρίωση, παρακολούθηση μέσω δορυφόρων και περιβαλλοντικά κριτήρια. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο για καθυστερήσεις πληρωμών, ελλιπείς ελέγχους (π.χ. «φανταστικές εκτάσεις» ή μη επιλέξιμες ενισχύσεις), διοικητικές κρίσεις (παραιτήσεις, αλλαγές διοικήσεων, πολιτικές παρεμβάσεις), σκάνδαλα ή καταγγελίες για προβληματικές αναθέσεις έργων (π.χ. σχετικά με το ΟΣΔΕ ή την τεχνική υποστήριξη).
Σύμφωνα με πληροφορίες τα κόμματα αναμένεται να υποδείξουν τα πρόσωπα που θα πρέπει να καταθέσουν στην Επιτροπή και τα οποία έχουν θητεύσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή στις διοικήσεις του Οργανισμού. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι προτάσεις των κομμάτων θα υιοθετηθούν από την Επιτροπή.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, την πόρτα της Εξεταστικής αναμένεται να περάσουν όσοι έχουν διατελέσει Υπουργοί ή Υφυπουργοί με αρμοδιότητα τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι διοικήσεις του Οργανισμού (πρόεδρος και αντιπρόεδρος). Με δεδομένο ότι η θητεία της Επιτροπής δεν μπορεί να υπερβαίνει το τρίμηνο, εκτιμάται ότι δεν θα κληθούν να καταθέσουν όσοι βρέθηκαν στο ΥΠΑΑΤ προ του 2006, καθώς εκείνη τη χρονιά ουσιαστικά ξεκίνησε να λειτουργεί ο Οργανισμός και να διαχειρίζεται τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ.
Έτσι οι Λαρισαίοι πολιτικοί που έχουν θητεύσει στο ΥΠΑΑΤ και τα ονόματά τους θα συνδεθούν έμμεσα ή άμεσα με την Εξεταστική Επιτροπή είναι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (στη συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ 2012–2014) ήταν αναπλ. Υπουργός επί Τσαυτάρη, αλλά στη συνέχεια είχε παραιτηθεί), ο Βασίλης Κόκκαλης επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (από τον Νοέμβριο 2016 έως και τον Ιούλιο 2019) και ο σημερινός υφυπουργός Χρήστος Κέλλας.
Ο πρώτος λογικά θα εξαιρεθεί καθώς στην αρμοδιότητά του ήταν ο ΕΛΓΑ και όχι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με πληροφορίες θα προταθεί από το κόμμα του να είναι μέλος της εξεταστικής. Άγνωστο είναι τι θα συμβεί αν η ΝΔ τον συμπεριλάβει στη λίστα εκείνων που πρέπει να καταθέσουν και αν θα υπάρξει ασυμβίβαστο.
Όσον αφορά στις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Λαρισαίος Γιάννης Κουρδής θεωρείται δεδομένο ότι θα κληθεί να καταθέσει στην Εξεταστική καθώς διετέλεσε αντιπρόεδρος (2024) την επίμαχη περίοδο της Υπουργίας του Λευτέρη Αυγενάκη, ενώ το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στις περίεργες τηλεφωνικές συνομιλίες της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 17:26
Νέο... casus belli της Τουρκίας: «Αν εμπλακούν οι Κούρδοι στον πόλεμο, θα απαντήσουμε στρατιωτικά» - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 29.03.2026 | 17:01
Κορέα, Ύψωμα 381: Όταν οι Έλληνες φαντάροι συνέτριψαν τους Κινέζους εθελοντές του Μάο το 1951 - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΒΟΛΟΣ | 29.03.2026 | 16:02
Πρώτη πτήση της EasyJet από το Μπρίστολ στη Σκιάθο με 146 επιβάτες - ΒΟΛΟΣ | 29.03.2026 | 15:58
Βόλος: Σύλληψη 40χρονου για διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 29.03.2026 | 15:56
Δ. Νατσιός: «Κύπριοι αγωνιστές – Το ζωντανό παράδειγμα ηρωισμού που δεν διδάσκεται σήμερα» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 15:56
Σπουδαία και πανάξια νίκη για τον ΑΣΚ επί του Πανιωνίου (85-72) - ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 15:51
Πετρελαϊκοί κολοσσοί προειδοποιούν για ελλείψεις στην αγορά – Ενεργειακός «στραγγαλισμός» σε εξέλιξη
- ΛΑΡΙΣΑ | 28.03.2026 | 18:32
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε η Ανθή Γκατζά σε ηλικία 52 ετών - ΒΟΛΟΣ | 28.03.2026 | 18:38
Θλίψη στον Βόλο για τον θάνατο 54χρονης - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 14:44
Νίκος Πλακιάς για δίκη για τα Τέμπη: «Η δίκη θα γίνει εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Και θα τελειώσει πάλι εκεί» - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 20:14
Πρωταπριλιά με σφοδρή κακοκαιρία σε 7 περιοχές - Kίνδυνος για πλημμύρες, έως και 10 μποφόρ οι άνεμοι - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.03.2026 | 09:48
Τακούδης: Έντονες βροχές Τετάρτη και Πέμπτη στη Θεσσαλία-απαιτείται αυξημένη προσοχή (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 17:57
Έσπευσε να βοηθήσει σε θανατηφόρο τροχαίο και παρασύρθηκε κι αυτός: Τραγικό διπλό δυστύχημα στην Εγνατία με δύο νεκρούς - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 21:24
Ιωάννινα: Τουλάχιστον 30 αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στο Πάπιγκο λόγω ισχυρής χαλαζόπτωσης – Όχημα έπεσε στον γκρεμό - ΕΛΛΑΔΑ | 28.03.2026 | 23:28
Καμπανάκι Καντερέ για κακοκαιρία την Πρωταπριλιά: Βροχές, καταιγίδες και κίνδυνος πλημμυρών σε όλη τη χώρα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed