ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Παράταση ΟΣΔΕ μέχρι και 29 Αυγούστου, έως και Οκτώβριο ΑΤΑΚ, αλλάζουν τα γράμματα για τα eco-schemes
Παρατείνεται και τον Αύγουστο η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025

Παρατείνεται και τον Αύγουστο η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025, με την καταληκτική ημερομηνία να ορίζεται στις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Την ίδια στιγμή, προχωράει η σολομώντειος λύση για το θέμα του ΑΤΑΚ στη βάση της πρότασης που έχει συζητηθεί και στη Βουλή και στην οποία έχει αναφερθεί διεξοδικά το Agronews. Πιο συγκεκριμένα, μαζί με την παράταση στο χρόνο υποβολής των δηλώσεων, αναμένεται να ανακοινωθεί και η ρύθμιση στο θέμα του ΑΤΑΚ (αγροτεμαχίων), η οποία θα παρέχεται η δυνατότητα οριστικοποίησης των δηλώσεων ακόμη και χωρίς την προσκόμιση του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου και την τακτοποίηση του θέματος σε δεύτερο χρόνο και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2025.
Οι πληροφορίες θέλουν να γίνεται αποδεκτή η δήλωση χωρίς να ενεργοποιείται ενίσχυση για τα κτήματα που δεν διαθέτουν ΑΤΑΚ και να μπορεί να γίνει ενεργοποίηση της ενίσχυσης στην περίπτωση που ο αιτών υποβάλει τον ΑΤΑΚ αργότερα.
Εν τω μεταξύ, η υπόθεση κατέρρευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και της φωτιάς που φαίνεται να φουντώνει στα Βιολογικά του ΠΑΑ, θα επιδράσει ποικιλοτρόπως στις φετινές δηλώσεις οικολογικών σχηµάτων στο ΟΣ∆Ε (αναμένεται παράταση έως 20 Αυγούστου), καθώς οι έλεγχοι που θα γίνουν σε τιµολόγια, δικαιολογητικά και πάσης φύσεως αποδεικτικά για τη συµµετοχή σε διάφορες δράσεις, θα είναι στοχευµένοι και αυστηροί. Στο στόχαστρο των αρχών αναµένεται να µπουν οι πιο δηµοφιλείς δράσεις όπως η εναλλακτική ζιζανιοκτονία, οι δακοπαγίδες, η κοµποστοποίηση, τα βιολογικά, τα δασολιβαδικά, ειδική η θρέψη κ.α., που ανεβάζουν δυσανάλογα τον προϋπολογισµό των οικολογικών σχηµάτων, µε αποτέλεσµα το πριµ να µειώνεται ετησίως 40-50% ανά δράση.
Μείωση επιδότησης τουλάχιστον 30% εφόσον βρεθούν εισροές που δεν πρέπει βάσει δεσµεύσεων
Σηµειώνεται πως µε βάση απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα (ΦΕΚ 6717/Β’/2024), οι µειώσεις στα πριµ των οικολογικών σχηµάτων θα ξεκινάνε από το 30% και θα αφορούν όσα αγροτεµάχια διαπιστωθεί µε οποιαδήποτε τρόπο ότι εφαρµόστηκαν εισροές λίπανσης και φυτοπροστασίας που απαγορεύονται µε βάση τις δεσµεύσεις. Αν τώρα γίνουν οι έλεγχοι όπως πρέπει η µείωση των επιδοτήσεων κατά πάσα πιθανότητα θα είναι σαφώς µικρότερη στις τελικές πληρωµές, µε άµεσα ωφεληµένους τους αγρότες που πράγµατι ακολουθούν τις δεσµεύσεις που προβλέπονται. Σηµειώνεται εδώ πως από τους 550.000-570.000 αγρότες και κατόχους γης που κάνουν ΟΣ∆Ε ετησίως, περί τους 410.000 είναι εκείνοι που λαµβάνουν επιδοτήσεις οικολογικών σχηµάτων.
Με βάση ανάλυση που είχε φιλοξενήσει η Agrenda σε περασµένο φύλλο για το έτος ενίσχυσης 2023 τα στατιστικά δεδοµένα είχαν ως εξής:
- Σύνολο δικαιούχων: 409.910.
- Συνολικό ποσό ενισχύσεων: 436.970.334 ευρώ.
- Μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο: 1.066,02 ευρώ.
- ∆ικαιούχοι µε ποσά < 5.001 ευρώ: 394.078 (≈ 96,1%).
- Έλαβαν συνολικά: 295.006.319 ευρώ (67,5% του ποσού).
- ∆ικαιούχοι µε ποσά ≥ 5.001 ευρώ: 15.832 (≈ 3,9%).
- Έλαβαν συνολικά: 141.964.016 ευρώ (32,5% του ποσού).
- Το top 1% πήρε 14,3%% του προϋπολογισµού των οικολογικών σχηµάτων
- Το top 5% πήρε 37,4% του προϋπολογισµού των οικολογικών σχηµάτων
- Το top 10% πήρε 52,6% του προϋπολογισµού των οικολογικών σχηµάτων.
Τα παραπάνω στοιχεία υπογραµµίζουν τις στρεβλώσεις στην κατανοµή των επιδοτήσεων και επιτείνουν την ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο και διαφάνεια.
«Το έργο eco-schemes έλαβε τέλος»
Υπενθυµίζεται πως µε τίτλο «Το έργο ecoschemes έλαβε τέλος» σε ανακοίνωσή τους το 2023 οι αγροτικοί Σύλλογοι Βελβεντού, Νάουσας, Αλµωπίας και Σκύδρας περιέγραφαν το γεγονός πως καλά «πληροφορηµένοι» εισέπραξαν χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα. «Όποιοι αγρότες πραγµατικά εφάρµοσαν οικολογικές δράσεις πληρώθηκαν πολύ χαµηλότερα από ότι προέβλεπαν οι Εφαρµοστικές του υπουργείου ή ακόµη και από όσα αποδεδειγµένα κατέβαλαν για τα βιολογικά εφόδια που απαιτεί η εφαρµογή των αντίστοιχων δράσεων.
Την ίδια ώρα σπαταλήθηκαν εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ για να πληρωθούν όσοι εντέχνως πληροφορήθηκαν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ούτε ελάχιστοι επιτόπιοι έλεγχοι.
Η σχετική επίσημη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ως ακολούθως:
"Παράταση προθεσμίας υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) 2025
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει τους παραγωγούς ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2025 έως και την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025. Η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζεται μέσω της πλατφόρμας του Ενιαίου Συστήματος Υποβολής Αιτήσεων στη διεύθυνση: https://eae2024.opekepe.gov.gr.
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή μπορεί να πραγματοποιηθεί:
- είτε από τους ίδιους τους παραγωγούς, μέσω σύνδεσης με τους προσωπικούς τους κωδικούς taxisnet,
- είτε μέσω των Πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ).
Παράλληλα, παραμένει δυνατή:
- η έκδοση εξαψήφιου κωδικού εξουσιοδότησης για δηλώσεις μέσω πιστοποιημένου ΚΥΔ,
- η επεξεργασία των αιτήσεων από χρήστες online και από τα ΚΥΔ. Παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μεριμνήσουν για την έγκαιρη και ορθή υποβολή των δηλώσεών τους".
agronews.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 16:37
Τετάρτη και Παρασκευή θα απολογηθούν οι ανήλικοι δράστες για τη δολοφονία του 51χρονου Καρδιτσιώτη τραγουδιστή - ΔΙΕΘΝΗ | 23.03.2026 | 16:30
Τραμπ: ΗΠΑ και Ιράν είχαν πολύ καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες τις τελευταίες δύο ημέρες - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 16:20
Διεκόπη για 1η Απριλίου η δίκη για τα Τέμπη -Ένταση, αιτήματα για αλλαγή αίθουσας, «αίσχος, ντροπή» φώναζαν συγγενείς (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΔΙΕΘΝΗ | 23.03.2026 | 13:27
Νέα Υόρκη: Αεροπλάνο συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα κατά την προσγείωση - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:23
Αναβολή για 1η Απριλίου στη δίκη των Τεμπών μετά τις έντονες διαμαρτυρίες για τη χωρητικότητα της αίθουσας (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:11
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.03.2026 | 13:04
Ξεκίνησε πάλι η ανάγνωση των ονομάτων των 36 κατηγορουμένων στη δίκη για τα Τέμπη
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 14:35
Αγριο έγκλημα στην Καρδίτσα - Νεκρός τραγουδιστής με πολλαπλές μαχαιριές στο στήθος - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 21:47
Έγκλημα στην Καρδίτσα: Συνελήφθησαν οι δύο δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή -16 ετών και 18 ετών, ομολόγησαν - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:01
Καρδίτσα: Νέες πληροφορίες για τη δολοφονία γνωστού τραγουδιστή - Προσήχθη ένα άτομο - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 22.03.2026 | 17:26
Άγριο έγκλημα στην Καρδίτσα: Ο 51χρονος τραγουδιστής είχε πάει με γυναίκα σε σπίτι γνωστού του - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 22:13
Παπαφλέσσας: σε ποιό χωριό της Λάρισας γυρίστηκε το ιστορικό έπος του 21 - Οι άγνωστες πτυχές της ταινίας - ΛΑΡΙΣΑ | 22.03.2026 | 09:02
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.03.2026 | 14:34
Στα δικαστήρια οι ανήλικοι για τη δολοφονία του Καρδιτσιώτη τραγουδιστή (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 22.03.2026 | 08:47
Στην «Φόνισσα» το βραβείο Α’ Παράστασης του 41ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας











































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed