ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ
Τα συμπτώματα που «φωνάζουν» ότι έρχεται η εμμηνόπαυση – Από ποια ηλικία ξεκινούν
Viral

Η εμμηνόπαυση παραμένει ένα κρίσιμο αλλά συχνά παραμελημένο στάδιο στη ζωή των γυναικών, με πολλά από τα συμπτώματά της να αγνοούνται ή να μην αντιμετωπίζονται επαρκώς. Μία νέα αυστραλιανή μελέτη, η πρώτη στο είδος της, επιχειρεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα, αποκαλύπτοντας τα συμπτώματα που καθορίζουν τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και προσφέροντας σημαντικές πληροφορίες για τη βελτίωση της διάγνωσης και φροντίδας.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Diabetes & Endocrinology και διεξήχθη υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Monash, σχεδόν 40% των γυναικών στην περιεμμηνόπαυση παρουσιάζουν εξουθενωτικά αγγειοκινητικά συμπτώματα, όπως εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Susan Davis AO, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας για την Υγεία των Γυναικών του Monash University, μελέτησε σε βάθος τα κοινά και διαφορετικά συμπτώματα που παρουσιάζονται σε κάθε στάδιο της εμμηνόπαυσης — προεμμηνόπαυση, πρώιμη και όψιμη περιεμμηνόπαυση, καθώς και μετεμμηνόπαυση.
«Το πιο καθοριστικό σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης είναι οι μέτριες έως σοβαρές εξάψεις και η κολπική ξηρότητα, που εμφανίζονται 5 και 2,5 φορές συχνότερα αντίστοιχα σε σχέση με την προεμμηνόπαυση», εξηγεί η καθηγήτρια Davis.
Στην έρευνα συμμετείχαν 5.509 γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών, που ταξινομήθηκαν ως εξής:
– 1.250 προεμμηνοπαυσιακές
– 344 σε πρώιμη περιεμμηνόπαυση
– 271 σε όψιμη περιεμμηνόπαυση
– 3.644 μετεμμηνοπαυσιακές
Παρότι κάποια συμπτώματα, όπως η κακή μνήμη και η καταθλιπτική διάθεση, ήταν κοινά σε όλες τις φάσεις, η κολπική ξηρότητα αποδείχθηκε το πιο διακριτικό σύμπτωμα της περιεμμηνόπαυσης.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι γυναίκες με κανονικούς κύκλους, αλλά με μεταβολή στη ροή της περιόδου και παρουσία αγγειοκινητικών συμπτωμάτων, εμφανίζουν παρόμοια ένταση συμπτωμάτων με τις γυναίκες σε πρώιμη περιεμμηνόπαυση. Αυτό υποδηλώνει ότι η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινά πριν υπάρξουν εμφανείς αλλαγές στη διάρκεια του κύκλου, κάτι που δεν λαμβάνεται υπόψη στα υπάρχοντα διαγνωστικά κριτήρια.
«Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες που έχουν πιο βαριές ή πιο ελαφριές περιόδους, και εμφανίζουν εξάψεις, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν εισέλθει στην περιεμμηνόπαυση», υποστηρίζει η Davis.
Ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Dr. Rakib Islam, ανέφερε πως το εύρος και η ακρίβεια των δεδομένων της μελέτης θα βοηθήσουν στη βελτίωση της αναγνώρισης και διαχείρισης της εμμηνόπαυσης, ειδικά για γυναίκες που έχουν ακόμη κύκλο ή έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή.
«Η παρούσα προσέγγιση που βασίζεται αποκλειστικά στον κύκλο αγνοεί πολλές γυναίκες. Χρειάζεται μια νέα, συμπτωματοκεντρική προσέγγιση, για έγκαιρη αναγνώριση και καλύτερη φροντίδα», δήλωσε ο Dr. Islam.
Η Καθηγήτρια και Πρόεδρος της Monash Women’s Health Alliance, Jill Hennessy, επεσήμανε πως η έρευνα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην υγειονομική φροντίδα των γυναικών.
«Πολύ συχνά οι γυναίκες δεν λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται για συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις. Αυτή η έρευνα υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι να ακούμε τις γυναίκες και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τα συμπτώματά τους», τόνισε.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Monash επισημαίνει μια καίρια αλήθεια: η περιεμμηνόπαυση και η εμμηνόπαυση δεν μπορούν πλέον να ορίζονται μόνο από τον έμμηνο κύκλο, αλλά πρέπει να αξιολογούνται με βάση τα συγκεκριμένα και συχνά υποτιμημένα συμπτώματα. Με την υιοθέτηση μίας πιο ολοκληρωμένης προσέγγισης, μπορεί να επιτευχθεί πρώιμη διάγνωση και καλύτερη υποστήριξη για τις γυναίκες σε ένα κρίσιμο στάδιο της ζωής τους.
Πηγή: ygeiamou.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.09.2025 | 00:05
Πρόταση 996 σελίδων με 36 κατηγορουμένους για την τραγωδία στα Τέμπη από τον εισαγγελέα Εφετών της Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 15.09.2025 | 20:45
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι απαντά η Σεμερτζίδου μετά τη δέσμευση της περιουσίας της - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 20:34
Βόλος: Δρομολόγιο «θρίλερ» για 19χρονη – Έπεσε θύμα παρενόχλησης μέσα σε υπεραστικό λεωφορείο - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 19:12
Θετικό ντεμπούτο για τη Νίκη στη SL2 επικράτησε του ΠΑΟΚ Β (1-0) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 18:18
«Πόλεμος δέκα ημερών» για να ανακοπεί η διάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα - Τσιάρας: Κινδυνεύουμε με lockdown - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 16:55
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου: Ασημένιο μετάλλιο για τον υπερηχητικό Εμμανουήλ Καραλή - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:47
Δήμος Βόλου: Με χαρά και ικανοποίηση τα εγκαίνια στο 21ο Νηπιαγωγείο Βόλου - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:34
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στη 48χρονη Ειρήνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ν. Ιωνία
- ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:51
Ποιά μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα εστιατορίων έρχεται στη Λάρισα - ΒΟΛΟΣ | 15.09.2025 | 16:34
Βόλος: Αύριο το τελευταίο αντίο στη 48χρονη Ειρήνη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Ν. Ιωνία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 18:18
«Πόλεμος δέκα ημερών» για να ανακοπεί η διάδοση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα - Τσιάρας: Κινδυνεύουμε με lockdown - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 07:34
Σοκ στη Λάρισα: Άνδρας βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του από το γιό του - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 13:39
ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύονται Ferrari, Porsche, 30 αυτοκίνητα και 11 ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου και συγγενών της - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.09.2025 | 07:18
Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση τιμών παραγωγού -Η σκιά της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 15:29
Βρέθηκε στη Λάρισα μετά από 10 μέρες η 16χρονη που είχε εξαφανιστεί στα Φάρσαλα - ΛΑΡΙΣΑ | 15.09.2025 | 12:19
Συγκέντρωση συγγενών θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών στα Δικαστήρια Λάρισας