ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Σε ανοιχτή ρήξη Περιφέρεια Θεσσαλίας και ΟΔΥΘ για τη διαχείριση του νερού
Δ. Κουρέτας: «Ο πρωθυπουργός να δώσει απαντήσεις…»

Σε ανοιχτή ρήξη έχουν οδηγηθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (ΟΔΥΘ) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με επίκεντρο τη διαχείριση των ελλειμματικών αποθεμάτων νερού για άρδευση.
Έκτακτη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Δημ. Κουρέτας: Η αδικαιολόγητη στάση του ΟΔΥΘ για τα νερά
μας οδηγεί σε ρήξη
Η κυβέρνηση να πάρει θέση για τον Αχελώο
και να μας παρουσιάσει τις μελέτες για τα φράγματα
Κριτική σε υψηλούς τόνους από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, τόσο προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας για την αδικαιολόγητη απόφαση του να καταγγείλει την Περιφέρεια -αν και αναρμόδια- για το άνοιγμα του θυροφράγματος στον Παλαμά Καρδίτσας, όσο και προς την κυβέρνηση η οποία ακόμη δεν έχει παρουσιάσει τις μελέτες που εξήγγειλε για τα φράγματα σε Πύλη, Μουζάκι και την και τη διώρυγα που ενώνει την Γυρτώνη με τη νέα Κάρλα.
Ο Περιφερειάρχης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκεφθεί τη Θεσσαλία και να δώσει απαντήσεις για την εξέλιξη των αρδευτικών έργων που εξήγγειλε για τη Θεσσαλία, παρουσιάζοντας μελέτες και χρονοδιαγράμματα, αλλά κι να πάρει θέση για τον Αχελώο.
Οι ευθύνες του ΟΔΥΘ
Ο Δημήτρης Κουρέτας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Διοικητήριο της Περιφέρειας στη Λάρισα άσκησε σκληρή κριτική στη διοίκηση του ΟΔΥΘ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έκπληξη του για την καταγγελία του Οργανισμού κατά της Περιφέρειας την Κυριακή στο ΑΤ Καρδίτσας: Η Περιφέρεια και εγώ προσωπικά από τη σύσταση του Οργανισμού παρείχαμε στη διοίκηση του, σημαντική βοήθεια, προσφέροντάς της ακόμη και το γραφείο μου για να συνεδριάζει. Προς έκπληξή μας ενημερωθήκαμε για την καταγγελία του, σχετικά με τη διάνοιξη του θυροφράγματος στον Παλαμά, όπου και γίνεται μεταφορά νερού από την Π.Ε. Καρδίτσας στην Π.Ε. Λάρισας, αφήνοντας υπονοούμενα ότι πρέπει να διερευνηθούν τυχόν αδικήματα! Θα απαντήσουμε στη μηνυτήρια αναφορά με τον ίδιο τρόπο. Είχαμε αναπτύξει μία πάρα πολύ καλή σχέση, αλλά μετά από αυτό οι πόρτες μας θα κλείσουν. Υπενθυμίζω ότι 1-5-2024 με ΦΕΚ ιδρύθηκε ο ΟΔΥΘ, ο οποίος ουσιαστικά έλαβε όλες τις αρμοδιότητες από την Περιφέρεια. Κινδυνεύουν καλλιέργειες ελλείψει νερού και ο ΟΔΥΘ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν».
Αρμοδιότητα του δήμου Παλαμά το θυρόφραγμα
Αναφορικά με το άνοιγμα του θυροφράγματος του Παλαμά ο κ. Κουρέτας παρουσίασε το πρωτόκολλο διοικητικής παραλαβής για χρήση του έργου (με ημερομηνία 20-4-2006) του δήμου Παλαμά. «Τόσα χρόνια την ευθύνη διαχείρισης του θυροφράγματος, αλλά και συντήρησής του, έχει ο Δήμος Παλαμά. Με ποια λογική είναι ξαφνικά υπεύθυνη η Περιφέρεια Θεσσαλίας;» αναρωτήθηκε ο Περιφερειάρχης.

Η κυβέρνηση να πάρει θέση για τον Αχελώο
Ο κ. Κουρέτας, στάθηκε στα μεγάλα έργα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Νίκαια, τον περασμένο Σεπτέμβριο, που όμως ακόμα και σήμερα δεν έχουν προχωρήσει από την Κυβέρνηση: Στις 2/9/2024 επισκέφθηκε τη Νίκαια ο πρωθυπουργός και μας μίλησε για την μεγάλη προίκα έργων για τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα για τα μεγάλα φράγματα και τον Ενιπέα, ένα δρομολογημένο έργο. Για τα 3 έργα, Πύλη, Μουζάκι και τη διώρυγα που ενώνει Γυρτώνη και με τη νέα Κάρλα, όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και θα έπρεπε σε έναν χρόνο, δηλαδή τώρα να έχουμε τις μελέτες. Τον προσκαλώ λοιπόν να παρουσιάσει τις μελέτες, το χρονοδιάγραμμα και το οικονομικό κομμάτι. Εμείς αυτά που κάνουμε κουμπώνουν πάνω σε αυτά που έχει εξαγγείλει. Πρέπει να ενημερώσουμε τον κόσμο ποιος έχει δεσμευτεί και σε τι. Επίσης την 1η Οκτωβρίου είναι το δικαστήριο για την προσφυγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, για να ακυρωθεί το ΣΔΛΑΠ για τη Θεσσαλία. Εμείς παρουσιάσαμε το δικό μας σχέδιο και θέλουμε να ξέρουμε επίσημα τις θέσεις της κυβέρνησης. Στηρίζει τη Θεσσαλία ή την προσφυγή της Στερεάς Ελλάδας κατά του Αχελώου;»

- ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 10:44
Νεότερα για το τροχαίο στη νέα γέφυρα Τυρνάβου: Νοσηλεύεται με πολλαπλά κατάγματα η 63χρονη - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 10:40
Σοκ 27χρονος Τυρναβίτης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του - ΕΛΛΑΔΑ | 12.02.2026 | 10:10
Λένα Παπαληγούρα: Συντετριμμένη από τον θάνατο του πατέρα της – Η σχέση αγάπης και η αφιέρωση που του είχε κάνει - ΤΡΙΚΑΛΑ | 12.02.2026 | 10:00
Βιολάντα: Ο ιδιοκτήτης είχε εμπλακεί σε παράνομη διακίνηση υγραερίου – Νέος γύρος καταθέσεων για την φονική έκρηξη - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 12.02.2026 | 09:57
Πέθανε ο Αναστάσης Παπαληγούρας, πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 09:55
Τσικνοπέμπτη στην Κεντρική πλατεία με Τόνι Σφήνο - Άφθονα εδέσματα, κρασί και γλέντι - ΕΛΛΑΔΑ | 11.02.2026 | 20:04
Δίκη για καταγγελία ομαδικού βιασμού στο Α.Τ. Ομονοίας - «Τους εμπιστεύτηκα», είπε η 19χρονη - ΕΛΛΑΔΑ | 11.02.2026 | 19:56
Αυτοί είναι ο νέοι Άγιοι της Ορθοδοξίας - Ποιοι είναι ο παπά Τύχων ο Αγιορείτης και ο Χατζηγεώργης
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.02.2026 | 10:46
Καρδίτσα: Εφιάλτης για ανήλικη από τον γείτονα - ΒΟΛΟΣ | 11.02.2026 | 12:42
Πλημμύρισαν καλλιέργειες στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.02.2026 | 18:48
Τύρναβος: Γυναίκα καταπλακώθηκε από γεωργικό μηχάνημα εν κινήσει (βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.02.2026 | 09:43
Στη Λάρισα για τη παρουσίαση του βιβλίου του ο Αλέξης Τσίπρας - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 11.02.2026 | 19:53
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Κόμβου Απασχόλησης Καρδίτσας - ΒΟΛΟΣ | 11.02.2026 | 16:20
Εγκληματική οργάνωση στον Βόλο: 13 συλλήψεις μέχρι τώρα – Κατασχέθηκαν μισό κιλό κοκαΐνη, χασίς, όπλα και μαχαίρια - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.02.2026 | 14:01
Στόχος πριν το Πάσχα για πληρωμή των Συνδεδεμένων – Πρώτες όσες δεν έχουν παραδόσεις προϊόντος - ΛΑΡΙΣΑ | 11.02.2026 | 13:02
Υποτονική η κίνηση στη Λαϊκή της Τετάρτης στη Λάρισα-ο κόσμος αγοράζει μόνο τα απαραίτητα (ΦΩΤΟ +video)









































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed