ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Κινέζοι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν κενά ασφαλείας της Microsoft – Μεταξύ των θυμάτων και η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Bloomberg


Κινέζοι κρατικά υποστηριζόμενοι χάκερ βρίσκονται πίσω από ένα νέο κύμα κυβερνοεπιθέσεων που εκμεταλλεύονται κρίσιμα κενά ασφαλείας στο SharePoint της Microsoft, με θύματα δεκάδες δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NNSA).
Η Microsoft, σε σχετική ανάρτηση σε blog της, αποκάλυψε ότι οι ομάδες Linen Typhoon και Violet Typhoon, που συνδέονται με το Πεκίνο, αξιοποίησαν ευπάθειες στη δημοφιλή πλατφόρμα διαμοιρασμού εγγράφων SharePoint, η οποία χρησιμοποιείται από οργανισμούς που διατηρούν το σύστημα τοπικά και όχι στο cloud.
Την ίδια τακτική ακολούθησε και τρίτη κινεζική ομάδα, γνωστή ως Storm-2603, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ποιοι βρέθηκαν στο στόχαστρο
Η λίστα των θυμάτων διευρύνεται διαρκώς. Πηγή με γνώση της υπόθεσης ανέφερε στο Bloomberg ότι οι χάκερ παραβίασαν συστήματα της NNSA, που υπάγεται στο Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ και έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την αποσυναρμολόγηση των αμερικανικών πυρηνικών όπλων. Παράλληλα, παραβιάστηκαν και υποδομές άλλων κρατικών υπηρεσιών, όπως το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, το Τμήμα Εσόδων της Φλόριντα και η Γενική Συνέλευση του Ρόουντ Άιλαντ.
Παρότι η Microsoft εξέδωσε ενημερώσεις ασφαλείας στις αρχές Ιουλίου, οι ερευνητές κυβερνοασφάλειας αναφέρουν ότι χάκερ έχουν ήδη εκμεταλλευτεί τα κενά σε πάνω από 100 servers, με περισσότερους από 60 επιβεβαιωμένους στόχους, όπως ενεργειακές εταιρείες, συμβουλευτικές και πανεπιστήμια. Επιθέσεις έχουν εντοπιστεί και σε κρατικά δίκτυα στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Βιετνάμ, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σύμφωνα με τον Άνταμ Μάγιερς της CrowdStrike, η εκμετάλλευση των κενών ξεκίνησε από τις 7 Ιουλίου. Αρχικά, οι επιθέσεις θύμιζαν δράση κυβερνοκατασκοπείας με κρατική στήριξη, και στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε πιο ευρεία κλίμακα με «σαφές κινεζικό αποτύπωμα».
Τι έκλεψαν οι χάκερ
Η Eye Security, που ερευνά την υπόθεση, σημειώνει ότι ακόμη και αφού εγκαταστάθηκαν τα patches, οι χάκερ κατάφεραν να διατηρήσουν πρόσβαση μέσω πίσω πορτών και τροποποιημένων αρχείων, επιτρέποντάς τους να μιμούνται έγκυρους χρήστες ή υπηρεσίες.
Οι χάκερ φέρεται να υπέκλεψαν διαπιστευτήρια πρόσβασης –όπως ονόματα χρηστών, κωδικούς, hash codes και tokens– από ορισμένα συστήματα, ανέφερε πηγή που δεν κατονομάζεται. Η ίδια πηγή κάνει λόγο για υψηλής σοβαρότητας απειλή, λόγω της βαθιάς ενσωμάτωσης του SharePoint με βασικές υπηρεσίες της Microsoft, όπως το Office, το Teams, το OneDrive και το Outlook.
Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες χωρίς αποδείξεις» και καλώντας σε «υπεύθυνη στάση» στην απόδοση ευθυνών.
Η Microsoft δηλώνει ότι οι έρευνες για την έκταση των επιθέσεων συνεχίζονται, τονίζοντας με «υψηλή βεβαιότητα» ότι οι χάκερ θα συνεχίσουν να ενσωματώνουν τα ευρήματα στις μελλοντικές επιχειρήσεις τους.
Εν τω μεταξύ, εσωτερικές έρευνες και επιτροπές ασφαλείας εξετάζουν τη διαχείριση κρίσεων από πλευράς Microsoft, μετά και το αποδομητικό πόρισμα της αμερικανικής κυβέρνησης το 2024, το οποίο καλούσε την εταιρεία σε άμεση αναμόρφωση της κουλτούρας κυβερνοασφάλειας.
naftemporiki.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 11:18
Φ. Σερέτης: Δύο νεφρολόγοι και δώδεκα νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για τη Νεφρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 10:34
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Στέργιος Μιχαλόπουλος σε ηλικία 68 ετών - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 10:24
Τακούδης: Σε Ζαγορά, νότιο Πήλιο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής- έρχεται νέο κύμα από Σάββατο μέχρι Δευτέρα - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 09:52
Πιερία: Υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο μανιταριών στον Κολινδρό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 09:17
Καμπανάκι καθηγητή για λύκους σε κατοικημένες περιοχές: «Πρέπει να περιμένουμε τραυματισμό για να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα;» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 09:03
Θεσσαλία: Προϋπολογισμός, αγροδιατροφή και νέα έργα στο Περιφερειακό Συμβούλιο - ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 08:50
Νότιο Πήλιο: Μετρούν τις πληγές τους μετά τις πλημμύρες – Χωρίς πόσιμο νερό ο Πλατανιάς (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 08:42
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 28.10.2026 | 10:14
«Οι άλλοι χύσανε το αίμα τους. Ας βραχούμε λίγο» λέει ο Κουρέτας για τις παρελάσεις - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:46
Με ομπρέλες και βροχή, αλλά με υπερηφάνεια η παρέλαση στη Λάρισα για την 28η Οκτωβρίου (ΦΩΤΟ +video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 28.10.2026 | 10:08
Στα λευκά τα Θεσσαλικά Άγραφα – Χιόνια σε Ρεντίνα και Ζαχαράκη, 20 εκατοστά στην Αργιθέα (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 09:37
Η Λάρισα τιμά την 28η Οκτωβρίου 1940: Τι ώρα ξεκινά η παρέλαση – Tο πρόγραμμα των εκδηλώσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 11:11
Δεν έγινε η παρέλαση στη Γιάννουλη – Δεν πρόλαβε να παρελάσει σημαιοφόρος ο Στέφανος, ο μικρός μαχητής της ζωής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 13:14
Φωτογραφικά κλικς από την παρέλαση υπό βροχή στη Λάρισα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 28.10.2026 | 15:10
Τίμησαν το «Όχι» με μια ξεχωριστή παρέλαση σε φροντιστήριο της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΒΟΛΟΣ | 28.10.2026 | 17:00
Νέος «Daniel» στον Πλατανιά Πηλίου! Πλημμύρισε το χωριό – ήχησε το 112 – «Μεταβείτε σε υψηλότερους ορόφους» (ΦΩΤΟ +video)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed