ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τακούδης: Καύσωνας μεγάλης διαρκείας από Κυριακή στη Θεσσαλία- μέχρι 43 ίσως και 44 βαθμούς (video)
«Κόκκινο» αναμένεται να χτυπήσει ο υδράργυρος από Τρίτη έως Παρασκευή- τι λένε οι μετεωρολόγοι

Για παρατεταμένο καύσωνα που θα ξεκινήσει από την Κυριακή και θα διαρκέσει ίσως και μετά την Πέμπτη, έκανε λόγο μιλώντας στο "Μαγκαζίνο της Θεσσαλίας" ο Λαρισαίος μετεωρολόγος Φάνης Τακούδης. Ο κ. Τακούδης προβλέπει θερμοκρασίες την Τρίτη και την Τετάρτη που ίσως φτάσουν και τους 43 με 44 βαθμούς σε Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα
Οι καιρικές προγνώσεις των μετεωρολόγων συγκλίνουν σε παρατεταμένης διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες που θα δοκιμάσουν τις αντοχές του πληθυσμού, ειδικά των ευπαθών ομάδων.
Η εισβολή θερμών αερίων μαζών από τη Βόρεια Αφρική θα προκαλέσει θεαματική άνοδο της θερμοκρασίας με τον υδράργυρο να μην πέφτει κάτω από 30°C σε πολλές αστικές περιοχές, ενισχύοντας την αίσθηση δυσφορίας.
Καύσωνας από την Τρίτη έως και την Παρασκευή
Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, στην πρόγνωσή του για την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ότι η Κυριακή (20/7) και η Δευτέρα (21/7) μοιάζει να είναι οι ημέρες εισόδου θερμών μαζών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν είναι η έναρξη του καύσωνα.
Ο ίδιος σημειώνει πως η έναρξη του καύσωνα θα γίνει αισθητή την Τρίτη 22 Ιουλίου, όταν οι θερμοκρασίες στα 850 hPa θα φτάσουν 26–28°C σε πολλές περιοχές, και οι μέγιστες επιφανείας θα ξεπερνούν τους 41–42°C σε ηπειρωτικά πεδινά. Ο καύσωνας θα κρατήσει τουλάχιστον από την Τρίτη έως και την Παρασκευή με τιμές 41-43 °C κατά μέσο όρο χωρίς να αποκλείονται υψηλότερες τιμές λόγω τοπικών συνθηκών.
Ακόμη και την Κυριακή 27 Ιουλίου 2025 που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται σε σημαντικό μέρος της Ελλάδας, δεν θα έχει τελειώσει παντού.
Μέγιστη θερμοκρασία στους 43°C
Ανάλογη πρόγνωση κάνει και ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος. Το κύμα ζέστης θα ξεκινήσει σταδιακά από την Κυριακή, με τις υψηλότερες τιμές να σημειώνονται Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Ιουλίου. Τότε, ο υδράργυρος σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές θα ξεπεράσει τους 43°C, προβλέπει.
Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, σημειώνει πως την επόμενη εβδομάδα θα βιώσουμε ένα οργανωμένο και εκτεταμένο χωρικά και χρονικά κύμα καύσωνα. Το «ταβάνι» σε ότι αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες το υπολογίζει στους 41° με 43° βαθμούς Κελσίου σε κλειστές και μακριά από τη θάλασσα περιοχές.
Την έξοδο από το κύμα καύσωνα την τοποθετεί χρονικά μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Χρειάζεται προσοχή
«Έχουμε ζήσει και χειρότερα από αυτό που έρχεται» επισημαίνει ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει πως το 2023 ζήσαμε το μακροβιότερο καύσωνα στην Ελλάδα 13/7 -27/7/23 (14 ημέρες ) και μάλιστα στις 23/7/23 στο Γύθειο καταγράφηκε η 6η μεγαλύτερη θερμοκρασία όλων των εποχών με τιμή 46,4 °C. «Ο καύσωνας που έρχεται δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν», καταλήγει.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για μια από τις ισχυρότερες θερμικές εισβολές των τελευταίων ετών εφιστώντας την προσοχή για τις επιπτώσεις της θερμικής καταπόνησης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κύμα καύσωνα θα είναι οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες που δυσκολεύουν τον οργανισμό να ξεκουραστεί, αυξάνοντας τον κίνδυνο για θερμοπληξία ή αφυδάτωση, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες.
- ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:48
Ρόδος: Μάνα και κόρη οι δύο νεκρές στο φρικτό τροχαίο- συγκλονιστικές εικόνες - ΔΙΕΘΝΗ | 17.05.2026 | 21:45
Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τον Μάικλ Τζάκσον: Τον κακοποιούσαν ως παιδί, αλλά είχε μάθει να πιστεύει πως ήταν παιχνίδι - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:42
Τροχαίο στην Ελευσίνα: Τρεις βαριά τραυματίες - ΕΛΛΑΔΑ | 17.05.2026 | 21:35
Συναγερμός στην Ξάνθη: 17χρονη έπεσε από πεζογέφυρα - Εικόνες από το σημείο - ΒΟΛΟΣ | 17.05.2026 | 20:53
Τριαντόπουλος για το 16ο Συνέδριο ΝΔ: Κάνουμε τις ιδέες μας μεταρρυθμίσεις και πολιτικές για την ισχυρή Ελλάδα του 2030 - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 20:30
Συναγερμός για φωτιά σε οικόπεδο με ξερά χόρτα στην Καραμανλή στη Λάρισα - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 20:17
Πορεία ειρήνης στη Λάρισα με συγκέντρωση στο ΑΤΑ και τελικό προορισμό στην 1η Στρατιά (Επιθεώρηση Στρατού) (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.05.2026 | 19:52
Δύο παιδιά και μία γυναίκα τραυματίστηκαν σε σύγκρουση αυτοκινήτων έξω από τον Τύρναβο (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 18:13
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ηλίας Τσιάντας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.05.2026 | 11:01
Τακούδης: Βροχερός ο υπόλοιπος Μάης και καλοκαίρι με ήπιους καύσωνες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 16:56
Λουκέτο τη Δευτέρα στη μεγάλη πισίνα στο κολυμβητήριο με εντολή της εισαγγελίας Λάρισας- ανάστατοι οι γονείς - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 16.05.2026 | 18:04
Καρδίτσα:Ηλικιωμένος νεκρός σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:46
Ο πρώην παίκτης του Survivor Γιώργος Κατσαούνης μιλά για τον Σταύρο Φλώρο και το ατύχημα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 11:43
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονο κορίτσι που κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του- σώθηκε με ΚΑΡΠΑ– Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 17:34
Βαθιά θλίψη σκορπίζει στον Βόλο η απώλεια 53χρονης μητέρας ενός παιδιού - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 16.05.2026 | 17:54
Κάτω από τα μισά για τις συνδεδεμένες και eco- schemes τον Μάιο, κανονικά επιδοτήσεις και σε αγροτεμάχια με κωδικό «54350»





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed