ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
Γαλλία: Μέτρα-σοκ για τη μείωση του ελλείμματος – Περικοπές, μείωση του δημοσίου, κατάργηση αργιών
Σε βαθιές περικοπές δαπανών -στην προσπάθεια να συγκρατήσει το διογκούμενο έλλειμμα- προχωράει η Γαλλία

Σε βαθιές περικοπές δαπανών -στην προσπάθεια να συγκρατήσει το διογκούμενο έλλειμμα- προχωράει η Γαλλία. Ο Φρανσουά Μπαϊρού παρουσίασε τις προτάσεις της κυβέρνησης προκαλώντας σοκ και δέος
Σκληρά μέτρα που αναμένεται να προκαλέσουν την έντονη δυσαρέσκεια στη Γαλλία και να φέρουν την κυβέρνηση ενώπιον ακόμα μιας πρότασης μομφής ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού, στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να περικόψει 43,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό.
Προειδοποιώντας ότι το υπερβολικό χρέος αποτελεί «θανάσιμο κίνδυνο» για τη χώρα υποστήριξε πως έφτασε η «στιγμή της αλήθειας» χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους στην πολυαναμενόμενη ομιλία του προς τους βουλευτές, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δημοσιογράφους.
Το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας έφθασε το 5,8% του ΑΕΠ το 2024, πολύ πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στόχος του Γάλλου πρωθυπουργού είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας να πέσει το 2026 στο 4,6% του ΑΕΠ έναντι 5,4% που εκτιμάται ότι θα είναι στο τέλος του 2025. Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών του ευρώ ενώ το δημόσιο χρέος της, που ανέρχεται στα 114% του ΑΕΠ, είναι το τρίτο μεγαλύτερο μετά της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Ομιλία σε δραματικούς τόνους
«Είναι η τελευταία στάση πριν από τον γκρεμό, πριν μας συνθλίψει το χρέος», δήλωσε ο Μπαϊρού. Ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι το χρέος αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο. «Είναι αργά, αλλά υπάρχει ακόμα χρόνος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι εθισμένη στις δημόσιες δαπάνες και πρέπει να αλλάξει.
Έφερε το παράδειγμα της Ελλάδας λέγοντας οι Γάλλοι δεν πρέπει να ξεχάσουν την κρίση χρέους που πέρασε πριν από μια δεκαετία και οδήγησε σε σκληρές πολιτικές λιτότητας μέχρι να ορθοποδήσει.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε
Μεταξύ των μέτρων, ξεχωρίζει η κατάργηση δύο αργιών, αυτή της Δευτέρας του Πάσχα και της Ημέρας της Νίκης στις 8 Μαΐου, τις οποίες «θυσιάζει» προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της επιδεινούμενης κατάστασης των δημοσιονομικών της χώρας.
Οι περικοπές αφορούν τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ένας στους τρεις δημόσιους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης δεν θα αντικατασταθεί. Τα μέτρα προβλέπουν τη μείωση στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3.000 άτομα τον επόμενο χρόνο, περικοπές 1.000 έως 1.500 θέσεων εργασίας σε κυβερνητικές υπηρεσίες ή κρατικούς φορείς.
Μείωση των δαπανών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, «πάγωμα» των μισθών κάποιων δημοσίων υπαλλήλων και του ύψους των επιδομάτων κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, που συνήθως προσαρμόζονται ετησίως σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Προβλέπουν ακόμα «εισφορά αλληλεγγύης» για τους «πλουσιότερους».
«Παιχνίδια» με τη φωτιά
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας συναντήθηκε το πρωί στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το βράδυ αναμένεται να συναντηθεί με τους επικεφαλής των γαλλικών πολιτικών κομμάτων. Η ψηφοφορία για την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού αναμένεται να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο και δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για τον Γάλλο πρωθυπουργό ο οποίος ως γνωστόν δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο Μπαϊρού έχει επιβιώσει μέχρι στιγμής από οκτώ προτάσεις δυσπιστίας.
Τα αριστερά κόμματα πιθανότατα θα απορρίψουν τις περικοπές στην κοινωνική πρόνοια, ενώ η ακροδεξιά προειδοποιεί ότι ένα «πάγωμα» των δαπανών είναι άδικο για τους Γάλλους πολίτες και θα μπορούσε να τους ωθήσει να αντιταχθούν στα σχέδια της κυβέρνησης.
Κάνοντας έκκληση για νέα αύξηση των αμυντικών δαπανών την Κυριακή, ο Μακρόν κάλεσε τους νομοθέτες να μην προκαλέσουν νέα πρόταση δυσπιστίας, λέγοντας ότι η πρόταση του Δεκεμβρίου έβλαψε τις επιχειρήσεις και έφερε πίσω την ανάπτυξη της άμυνας καθυστερώντας τον προϋπολογισμό του 2025.
in.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 08.03.2026 | 12:52
Στο επίκεντρο η γυναίκα του σήμερα στην εκδήλωση του Β. Κόκκαλη «Μια Κυριακή για ΕΜΑΣ» (ΦΩΤΟ) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 08.03.2026 | 11:41 | video
Ανταγωνιστική αλλά ηττήθηκε η ΑΕΛ από την ΑΕΚ στην Αθήνα (1-0) - ΛΑΡΙΣΑ | 08.03.2026 | 11:39
Νασιακόπουλος: «8 Μαρτίου, ημέρα θύμησης των θυσιών και των κατακτήσεων των γυναικών» - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 08.03.2026 | 11:37
Μητσοτάκης για πόλεμο στη Μ. Ανατολή: Θα παρέμβουμε σε κάθε φαινόμενο κερδοσκοπίας, ευρωπαϊκό πλέγμα προστασίας στην Κύπρο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 08.03.2026 | 11:04
Κουρέτας: Οφείλουμε να χτίσουμε το μέλλον πάνω σε έναν υγιή πατριωτισμό ανθεκτικότητας - ΛΑΡΙΣΑ | 08.03.2026 | 11:00
Στη Λάρισα σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος – Το πρόγραμμά του - ΤΡΙΚΑΛΑ | 08.03.2026 | 10:56
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας τιμά την 85η επέτειο της μάχης στο Ύψωμα 731 - ΒΟΛΟΣ | 08.03.2026 | 10:50
Τελική φάση για τη μελέτη του οδικού άξονα Περιφερειακός – Λιμάνι Βόλου
- ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 11:32
Έλλη Παπαδοπούλου: Πάμε για τα 2 ευρώ το λίτρο στο ντίζελ- οι Λαρισαίοι σπεύδουν να φουλάρουν (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 14:43
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών ο πρώην πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Συκέας Ελασσόνας, Θύμιος Κλεισιάρης - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 12:20
Η Λάρισα γκρεμίζει τα παλιά κτίρια και κατασκευάζει νέες πολυκατοικίες -σε ποιές γειτονιές - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 17:53
Πώς δρούσε η οικογενειακή συμμορία στη Λάρισα που άρπαξε πάνω από 1 εκατ. ευρώ κάνοντας κομπίνα με «χρυσές» λίρες - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 09:48
Σοβαρό τροχαίο στη Λάρισα με 3 τραυματίες: Καραμπόλα 4 οχημάτων, ενεπλάκη και περιπολικό - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 15:00
Τραγωδία στον Τύρναβο: 33χρονος νεκρός από ηλεκτροπληξία - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 07.03.2026 | 10:40
Ο κίνδυνος οι αγρότες να σπείρουν με υψηλά κόστη σε πετρέλαιο, λιπασματα και να θερίσουν με χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους - ΛΑΡΙΣΑ | 07.03.2026 | 09:42
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή








































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed