ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Βόλος: Σκιά διαμάχης για τη νέκρωση των πλατάνων στις Αηδονοφωλιές
Βολές των “Πράσινοι- Οικολογία” κατά της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Σε ανταλλαγή “πυρών” βρίσκονται οι «Πράσινοι – Οικολογία» και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με αφορμή τη διαπιστωμένη προσβολή πλατάνων στις Αηδονοφωλιές του Βόλου από το μεταχρωματικό έλκος – μια καταστροφική ασθένεια που δεν αφήνει περιθώρια θεραπείας. Ενώ οι οικολογικές οργανώσεις κατηγορούν ευθέως την Περιφέρεια ότι γνώριζε και απέκρυψε το πρόβλημα, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος κ. Φώτης Λαμπρινίδης δηλώνει πως «η εμφάνιση του φαινομένου δεν εμπίπτει στον τομέα των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας», αποδίδοντας την ευθύνη στο Δασαρχείο Βόλου.

Η ανακοίνωση του κ. Λαμπρινίδη ήρθε ως απάντηση στις καταγγελίες που αναζωπυρώθηκαν μετά τη διαπίστωση της νόσου, με τον ίδιο να υπογραμμίζει ότι «το μεταχρωματικό έλκος σε πλατάνια του Κραυσίδωνα στην περιοχή “Αηδονοφωλιές” δεν σχετίζεται εξ ορισμού με τις εργασίες κοπής των δέντρων» και να διευκρινίζει πως για αυτές τις εργασίες «αρμόδιο είναι το Δασαρχείο Βόλου».
Οι «Πράσινοι – Οικολογία» αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας ότι η Περιφέρεια γνώριζε για την ασθένεια ήδη από πέρυσι, όταν, όπως υποστηρίζουν, με επίσημη ανακοίνωσή τους είχαν ζητήσει απαντήσεις μετά από επικοινωνία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και επίσκεψη στο Δασαρχείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν «και την αιτία της επιμόλυνσης (μολυσμένα εργαλεία με τα οποία τραυματίζονταν ή υλοτομούνταν πλατάνια κατά την υλοποίηση τεχνικών έργων) και το γεγονός ότι η Περιφέρεια ήταν ενήμερη».

Το κόμμα “Πράσινοι- Οικολογία” μάλιστα υπενθυμίζει ότι στις 11 Οκτωβρίου 2024 είχε υποβληθεί και σχετική μηνυτήρια αναφορά, χωρίς, όπως αναφέρουν, να υπάρξει συνέχεια, κάνοντας λόγο για «σιγήν ιχθύος» και «αρχειοθέτηση» των καταγγελιών.
Σε δελτίο Τύπου που δόθηκε εκ νέου στη δημοσιότητα, οι «Πράσινοι – Οικολογία» σημειώνουν:
«Θετικά σε μεταχρωματικό έλκος διαγνώστηκαν τα πλατάνια στις Αηδονοφωλιές μετά από εξετάσεις σε δείγματα που διενήργησε το Ινστιτούτο Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων στην Αθήνα. […] Τα δείγματα προέρχονταν κυρίως από πλατάνια που κακοποιήθηκαν ή τραυματίστηκαν από τα μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις εργασίες καθαρισμού του Κραυσίδωνα».
Όπως επισημαίνουν, πρόκειται για «τη δεύτερη και ολοκληρωτικά καταστροφική φάση της νέκρωσης όσων πλατάνων γλίτωσαν από την υλοτομία», η οποία, σύμφωνα με τους ίδιους, πραγματοποιήθηκε «παράνομα από την Περιφέρεια με την πρόφαση της αντιπλημμυρικής προστασίας».
Η ασθένεια, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μεταδίδεται «μέσω μολυσμένων εργαλείων και μηχανημάτων» και εξαπλώνεται από το ριζικό σύστημα και το έδαφος, οδηγώντας με βεβαιότητα στον θάνατο των δέντρων. Η νομοθεσία προβλέπει ακόμη και την προληπτική κοπή υγιών πλατάνων γύρω από μολυσμένες εστίες, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση.
Οι “Πράσινοι- Οικολογία” απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας:
- Ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των έργων;
- Ποια μέτρα υγειονομικής προστασίας εφαρμόστηκαν;
- Τι γίνεται στα υπόλοιπα ρέματα του Νοτίου Πηλίου;
- Γιατί δεν ενημερώθηκε εγκαίρως η κοινή γνώμη για την ασθένεια;
- Ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης της οικολογικής κρίσης;
Το θέμα φαίνεται πως θα συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία και τις Αρχές, καθώς οι επιπτώσεις αγγίζουν, όχι μόνο τη βιοποικιλότητα και το τοπίο της περιοχής, αλλά και τη διαχείριση των τεχνικών έργων και τον σεβασμό των δασικών κανόνων.
ertnews.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.05.2026 | 23:54
Στα πρόθυρα αυτοδιάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Φάμελλος διέγραψε τον Πολάκη - Βαριές κουβέντες - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 23:49
Χιλιάδες τσούχτρες εισβάλλουν στον Παγασητικό – Ανησυχία σε κατοίκους και επαγγελματίες - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 21:39
Σοβαρό τροχαίο στην Σκιάθο: Αυτοκίνητο κατέληξε στην είσοδο ξενοδοχείου, στην Αθήνα με C-130 οι δύο τραυματίες - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 16.05.2026 | 21:04
Νίκη επί του Ατρομήτου αλλά... υποβιβασμός για την ΑΕΛ - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 19:59
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρός άνδρας που πετάχτηκε μπροστά σε εν κινήσει τρένο - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 19:57
Συναγερμός στο «Ελ. Βενιζέλος»: 37χρονος εντοπίστηκε νεκρός στις τουαλέτες - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 16.05.2026 | 19:05
ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Παύλος Πολάκης με απόφαση Φάμελλου - ΕΛΛΑΔΑ | 16.05.2026 | 18:47
Σοβαρό τροχαίο στην Πατησίων με δύο τραυματίες: Συγκρούστηκαν 3 ΙΧ με δύο μοτοσικλέτες
- ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 18:13
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 54 ετών ο Ηλίας Τσιάντας - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:46
Ο πρώην παίκτης του Survivor Γιώργος Κατσαούνης μιλά για τον Σταύρο Φλώρο και το ατύχημα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 11:43
Λάρισα: Αγωνία για 12χρονο κορίτσι που κατέρρευσε μέσα στο σπίτι του- σώθηκε με ΚΑΡΠΑ– Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 16:56
Λουκέτο τη Δευτέρα στη μεγάλη πισίνα στο κολυμβητήριο με εντολή της εισαγγελίας Λάρισας- ανάστατοι οι γονείς - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 16.05.2026 | 11:01
Τακούδης: Βροχερός ο υπόλοιπος Μάης και καλοκαίρι με ήπιους καύσωνες (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 09:51
Γενική συνέλευση στον Αγροτικό Σύλλογο Πλατυκάμπου - Οργή αγροτών για καθυστερήσεις πληρωμών (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 16.05.2026 | 17:34
Βαθιά θλίψη σκορπίζει στον Βόλο η απώλεια 53χρονης μητέρας ενός παιδιού - ΛΑΡΙΣΑ | 16.05.2026 | 11:46
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed