ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία από το ΕΔΔΥΠΠΥ και το ΚΕΠ Υγείας στο Δήμο Τεμπών
Γ. Πατούλης: «Η παχυσαρκία αποτελεί χρόνιο και πολυπαραγοντικό νόσημα και συνιστά μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025, στο Δήμο Τεμπών, Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Παχυσαρκία με τίτλο «Αγαπώ τον εαυτό μου, προσέχω το σώμα μου», στο πλαίσιο των δράσεων του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και του ΚΕΠ Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί μέσω επιστημονικών ομιλιών, να υποβληθεί σε δωρεάν προληπτικούς ελέγχους (λιπομέτρηση, μέτρηση σπλαχνικού λίπους, οστικής και μυϊκής μάζας, σακχάρου, χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης) και να λάβει εξειδικευμένες συμβουλές διατροφής και άσκησης από καταρτισμένους επαγγελματίες.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γιώργος Πατούλης, επισήμανε:
«Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μία από τις πρώτες θέσεις στην παχυσαρκία των ενηλίκων. Το 63% των Ελλήνων άνω των 18 ετών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης αποτελούν βασικούς παράγοντες επιδείνωσης του προβλήματος. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική, σχετίζεται με σοβαρά νοσήματα, επηρεάζει την ποιότητα ζωής και έχει σημαντικό ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος. Ως Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εμπνευσμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στηρίζουμε ενεργά δράσεις που προάγουν την υγεία και την πρόληψη».
Ο Δήμαρχος Τεμπών, κ. Γεώργιος Μανώλης, χαιρέτισε την εκδήλωση τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της διατροφής και της άσκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, επισημαίνοντας:
«Ο Δήμος Τεμπών, μέσα από τη λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας και σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, συνεχίζει να επενδύει στην πρόληψη και την ενημέρωση των πολιτών για σημαντικά ζητήματα δημόσιας υγείας.
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου τρόπου ζωής, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Μέσα από δράσεις όπως η σημερινή, ενισχύουμε την ευαισθητοποίηση, δίνουμε έμφαση στη σωστή διατροφή, την άσκηση και την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, όσπρια και φρούτα, αποτελεί το ιδανικό πρότυπο διατροφής για τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Η πρόληψη είναι το πιο ισχυρό “όπλο” μας και απαιτεί συνεργασία της πολιτείας, των σχολείων, των φορέων υγείας και της οικογένειας.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά το προσωπικό του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου μας, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και στον τομέα της υγείας, προλαμβάνοντας αντί να θεραπεύει.»
Ο Δήμος Τεμπών, μέσω του ΚΕΠ Υγείας, δεσμεύεται να συνεχίσει την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης, με στόχο τη βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής των δημοτών.
Ακολούθησαν επιστημονικές ομιλίες:
- Ο ενδοκρινολόγος κ. Νικόλαος Βάλβης ανέπτυξε το θέμα «Παχυσαρκία: Ο ύπουλος κίνδυνος για την υγεία μας και γενικές αρχές αντιμετώπισης»
- Η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος κα Ηλιάνα Μαμέκα παρουσίασε τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και πρακτικές συμβουλές καθημερινής εφαρμογής.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής.
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, κ. Ευθύμιος Καπάνταης, τόνισε:
«Η παχυσαρκία είναι χρόνια νόσος και όχι προσωπική επιλογή. Σχεδόν το 1/3 των Ελλήνων ενηλίκων πάσχουν από παχυσαρκία, ενώ τα 2/3 έχουν βάρος άνω του φυσιολογικού. Συνδέεται με πληθώρα παθήσεων, από καρδιοπάθειες και διαβήτη έως μορφές καρκίνου. Είναι σημαντικό οι πολίτες να ενημερωθούν επιστημονικά και υπεύθυνα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου. Χαιρετίζουμε τη συμβολή των Δήμων και του Δικτύου Υγιών Πόλεων σε αυτή την εθνική προσπάθεια».
Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς της εκδήλωσης:
- Menarini Hellas – Χρυσός Χορηγός
- Anats – Προϊόντα Υγείας
Ευχαριστίες απευθύνονται επίσης στη νοσηλεύτρια κ. Αναστασία Νακούλα για τη διενέργεια των εξετάσεων, και στους:
- κ. Ηλιάνα Μαμέκα, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο
- κ. Κωνσταντίνο Παντελή, Ψυχολόγο, για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες τους στους συμμετέχοντες.
Δείτε φωτογραφίες:

- ΔΙΕΘΝΗ | 29.03.2026 | 23:26
Βρετανός οικονομολόγος προειδοποιεί: Έρχεται ενεργειακή κρίση στα τέλη Απριλίου στην Ευρώπη - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 29.03.2026 | 23:21
ΟΠΕΚΑ: Μεγάλη πληρωμή για 17 επιδόματα – Δείτε πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς - ΒΟΛΟΣ | 29.03.2026 | 22:48
Στην Ευαγγελίστρια Αλμυρού ο Δημητριάδος Ιγνάτιος (ΦΩTO) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 22:44
Ο Δήμος Κιλελέρ τίμησε στη Νίκαια το νεκρό αγρότη Αποστόλη Μπατάλα που έπεσε στην εξέγερση του 1910 - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 22:35
Σοκ και δέος - Θηλιά Πιτσιλή στο κύκλωμα απάτης του ΟΠΕΚΕΠΕ που πήγε να τον εγκλωβίσει - ΤΡΙΚΑΛΑ | 29.03.2026 | 22:31
Τροχαίο με ανατροπή νταλίκας στην εθνική οδό Καλαμπάκας – Ιωαννίνων - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ | 29.03.2026 | 22:26
Γενετική ομοιομορφία των ύστερων Νεάντερταλ ίσως οδήγησε στην εξαφάνισή τους - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 20:56
Σκιές νόσων στις εξαγωγές φέτας-Το φάντασμα της ευλογιάς «σβήνει» τις ελληνικές επιγραφές από τα ράφια του εξωτερικού
- ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 11:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.03.2026 | 16:32
Κολυδάς: «Προσοχή στη Θεσσαλία» για την επικίνδυνη κακοκαιρία που θα κορυφωθεί την Τετάρτη - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 13:30
Με τρακτέρ στο Κιλελέρ οι αγροτες έδωσαν όρκο τιμής να συνεχίσουν τον αγώνα (ΦΩΤΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.03.2026 | 11:09
Σπάζουν τα τηλέφωνα στα ΚΥΔ για σύνθετο οικοσχήμα που δίνει πριμ μέχρι 94 ευρώ το στρέμμα στο σκληρό - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 19:24
Γιορτή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Καρδίτσα (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 29.03.2026 | 00:33
«Ήταν ανήθικο για μια γυναίκα»: To λάθος για τη Μαρινέλλα στην ταινία «Υπάρχω» που κανείς δεν παρατήρησε - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 29.03.2026 | 20:29
Λίμνη Πλαστήρα: Στα 790+ μέτρα η στάθμη - Η φύση αναδεικνύει όλη της την ομορφιά (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 29.03.2026 | 20:15
Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ο ο 5ος «Μυρμιδόνων Άθλος» στα Φάρσαλα







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed