ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Προτάσεις της Περιφέρειας για οικονομική ενίσχυση όσων πλήττονται από την ευλογιά
Αίτημα για συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ προκειμένου να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης

Το οξύ πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με τη μετακίνηση ζωοτροφών στις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, απασχόλησε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, κ. Δημήτριος Τσέτσιλας, εκπρόσωποι Συνεταιρισμών, παραγωγοί και ιδιοκτήτες μονάδων ζωοτροφών, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, επισημάνθηκαν οι σοβαρές οικονομικές και λειτουργικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η επιζωοτία στους παραγωγούς ζωοτροφών, οι οποίοι αδυνατούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους λόγω των περιοριστικών μέτρων μετακίνησης.
Αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τον ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρα προκειμένου να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης και των συγκεκριμένων παραγωγών, εκτός των κτηνοτρόφων.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων, μια ιδιαίτερα μεταδοτική ιογενής ζωονόσος, δεν πλήττει μόνο την κτηνοτροφία, αλλά έχει αλυσιδωτές συνέπειες στην αγροδιατροφική αλυσίδα, επηρεάζοντας αρνητικά την παραγωγή, επεξεργασία και διακίνηση ζωοτροφών. Οι παραγωγοί χάνουν το εισόδημά τους, καθώς δεν υπάρχει εμπορική διέξοδος για προϊόντα όπως το κριθάρι, η μηδική, το καλαμπόκι, το τριφύλλι και το άχυρο, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αποθεμάτων και κατάρρευση τιμών.
Προτάσεις Οικονομικής Ενίσχυσης Παραγωγών Ζωοτροφών
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας προτείνει τη λήψη άμεσων και στοχευμένων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για την αποτροπή κατάρρευσης του δικτύου παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών:
- Αποζημίωση Παραγωγών: Για παραγωγούς χορτονομών και σιτηρών (κριθάρι, καλαμπόκι κ.λπ.) εντός των ζωνών προστασίας, που δεν δύνανται να διαθέσουν τα προϊόντα τους, προτείνεται αποζημίωση ύψους 300€/στρέμμα.
- Για τη μηδική, που αποδίδει πολλαπλές κοπές, η ενίσχυση κρίνεται ακόμη πιο επιτακτική καθώς αναμένονται άλλες τέσσερις συγκομιδές έως το τέλος της περιόδου.
- Για το άχυρο που προέρχεται από τις ίδιες περιοχές, προτείνεται αποζημίωση 3€/στρέμμα.
Χρηματοδοτική Στήριξη Επιχειρήσεων:
Επίσης η Περιφέρεια προτείνει οι ιδιωτικές και συνεταιριστικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη προμηθευτεί κριθάρι, να έχουν πρόσβαση σε δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, με κρατική εγγύηση έως την πώληση των αποθεμάτων, χρονικό διάστημα που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει από 6 έως 8 μήνες. Η ενίσχυση αυτή προτείνεται να υλοποιηθεί μέσω έκδοσης χρηματοδοτικού εργαλείου από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), κατόπιν εντολής του Υπουργείου Ανάπτυξης. Η ΕΑΤ διαθέτει ήδη μηχανισμούς δανεισμού με εγγύηση έως 80% και χαμηλό ή μηδενικό επιτόκιο.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσει να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις για την αποκατάσταση των επιπτώσεων στους παραγωγούς και την ευρύτερη αγροτική οικονομία.


- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 21:36
Πληρώθηκαν αγροτικές ενισχύσεις ύψους 28 εκατ. ευρώ σε 24.000 δικαιούχους - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 21:19
Ένας Άγγλος με ποδήλατο στην… κορυφή των Αγράφων - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 21:13
Δήμος Λαρισαίων: Αντίθετο το Δ.Σ. σε μετατροπή υπάρχοντος σχολείου σε Καλλιτεχνικό - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:48
Σοκ στη Ζαγορά: Αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι της και πέθανε 51χρονη! - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:42
Μ. Καρυστιανού : Αναγκαία η αλλαγή έδρας της δίκης των Τεμπών – «Για το κόμμα έχει γίνει ντόρος γιατί υπάρχει φόβος» - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 20:39
Συνάντηση για το Τυρναβίτικο Καρναβάλι - Μπουρανί 2026 - ΒΟΛΟΣ | 23.01.2026 | 20:33
Άρση απαγόρευσης κατανάλωσης νερού στην Μακρινίτσα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 23.01.2026 | 20:27
Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων για τον 55ημερο αγώνα των αγροτών και κτηνοτρόφων
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:09
Στουρνάρας στο δείπνο του ΣΘΕΒ: Η ελληνική οικονομία βαδίζει στο σωστό δρόμο σε ένα χαοτικό διεθνές περιβάλλον



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
