ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήλωση Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ - «Δεσμευόμαστε να δαπανήσουμε στην άμυνα πάνω από 25 δισ. τα επόμενα 12 χρόνια»
Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ - Όλα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στη Χάγη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η Ελλάδα ξοδεύει ήδη το 3% του ΑΕΠ για την Άμυνα ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα μας θα δαπανήσει στην άμυνα πάνω από 25 δισ. τα επόμενα 12 χρόνια.
«Χαιρετίζουμε την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή»
«Ως χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο χαιρετίζουμε την κατάπαυση του πυρός που πέτυχε ο πρόεδρος Τραμπ, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Επιτρέψτε μου όμως να πω ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω της ενεργούς διπλωματίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης «είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε επίσης την άλλη πτυχή αυτής της κρίσης στην περιοχή. Είναι αναγκαίο να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, για να δρομολογηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την επίλυση του προβλήματος της αστάθειας στην περιοχή».
«Η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες»
Μιλώντας για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι «είναι σημαντικό ότι έχουμε συμφωνήσει όλοι στην αύξηση των αμυντικών μας δαπανών. Είμαι σθεναρός υπέρμαχος της ανάγκης της Ευρώπης να ενισχύσει τις δαπάνες της για τη συλλογική άμυνα της συμμαχίας. Και έτσι η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες και έχουμε υπερβεί το όριο του 2%. Ακόμα και τη δύσκολη περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης, οι αποφάσεις της Συνόδου θα ληφθούν. Ευελπιστώ ότι όλοι θα αναλάβουν το μερίδιό τους, γιατί εν τέλει πρόκειται για μια συμμαχία που βασίζεται στην κατανομή του μεριδίου της ευθύνης και της εμπιστοσύνης.
Καταρχάς, επιτρέψτε μου να πω, έχουμε υπερβεί το 3%. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε τα επόμενα 20 χρόνια πάνω 25 δισ. ευρώ. Θα ξεπεράσουμε λοιπόν το όριο, αλλά ο στόχος της Συμμαχίας είναι να υπάρχει ίση κατανομή του βάρους και να μην υπάρχουν διαφορές. Αυτός ο στόχος πρέπει να είναι δεσμευτικός και να είναι δεσμευτικός για όλα τα 32 μέλη της Συμμαχίας».
Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ
Σε εξέλιξη είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, η οποία έχει δεδομένες παραδοξότητες. Το προκείμενο, ήτοι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών της Συμμαχίας στο 5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2035 έχει προαποφασισθεί, με μόνη εξαίρεση την Ισπανία που ζήτησε και πέτυχε τη δεδομένη ευελιξία.
Επίσης, δεν υπάρχει Σύνοδος που να διαρκεί πρακτικά τρεις ώρες, με τον γενικό γραμματέα Μαρκ Ρούτε βεβαίως να διοργανώνει μια σειρά από side events από τη Δευτέρα.
Ο λόγος της δραστικής μείωσης της διάρκειας της Συνόδου ήταν σαφής: για να μην βαρεθεί ο απόλυτος πρωταγωνιστής της, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πάτησε για πρώτη φορά επί ευρωπαϊκού εδάφους κατά τη δεύτερη θητεία του.
Ως τώρα, ο κ. Τραμπ είχε αρκεστεί στο να στείλει τον αντιπρόεδρό του Τζ. Ντ. Βανς, ο οποίος «τορπίλισε» πρακτικά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο Φεβρουάριο, προκαλώντας αναταραχή με το «κλείσιμο» του ματιού στην Εναλλακτική για τη Γερμανία, ενόψει τότε και των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών.
Αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται ως…ειρηνοποιός, γλυκομίλητος για τους «Ευρωπαίους φίλους» και

Άνευ συζύγου, ο κ. Τραμπ είναι ο μόνος ηγέτης που θα φιλοξενηθεί στον βασιλικό οίκο από τον βασιλιά της Ολλανδίας Γουλιέλμο Αλέξανδρο και τη σύζυγό του βασίλισσα Μάξιμα.
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 02.02.2026 | 23:10
Συνέντευξη Μητσοτάκη: Η συνάντηση με Ερντογάν, ο εκλογικός νόμος και το δίλημμα της κάλπης - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.02.2026 | 22:01
Κουρέτας: Τι έφταιξε για τις πλημμύρες στον Αγιόκαμπο-πως στένεψε η κοίτη από τα 125 στα 20 μέτρα (Χάρτης) - ΒΟΛΟΣ | 02.02.2026 | 21:51
Βόλος: Έπιασε από τον λαιμό την μητέρα του, την πέταξε στο έδαφος και απειλούσε να την σκοτώσει - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 21:40
ΕΟΔΑΣΑΜ για Τέμπη: «Τα καθίσματα της επιβατικής αμαξοστοιχίας δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές πυραντοχής» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.02.2026 | 21:37
Πέντε συλλήψεις για 16 κιλά κάνναβης από το Τμήμα Δίωξης Καρδίτσας της ΕΛΑΣ - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 21:32
Στις Βρυξέλλες οι Daughters of Penelope Aglaoniki Λάρισας για το 6ο συνέδριο European - Australian D.O.P Conference (ΦΩΤΟ +v) - ΒΟΛΟΣ | 02.02.2026 | 21:12
Αχιλλέας Μπέος στην κοπή της πίτας της παράταξης: O Βόλος δύο χρόνια μετά τις θεομηνίες στέκεται όρθιος (ΦΩΤΟ+βίντεο) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 15:16
Μετρούν τις πληγές τους στον Αγιόκαμπο μετά την κακοκαιρία (ΦΩΤΟ)
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 08:41
Δέκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 11:50
Ίμια, 30 χρόνια μετά – Πιλότος F4 αποκαλύπτει: Απογειωθήκαμε από την Λάρισα για να χτυπήσουμε Σμύρνη, Ίμια, Τουρκία - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 15:16
Μετρούν τις πληγές τους στον Αγιόκαμπο μετά την κακοκαιρία (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 09:36
Αγιόκαμπος: Τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία – Πλημμύρισαν σπίτια, αυλές και δρόμοι, έφραξε ρέμα από τα φερτά υλικά - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 12:15
Θάλασσα και στεριά έγιναν ένα στα παράλια του Δήμου Τεμπών από τη χθεσινή καταιγίδα (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 02.02.2026 | 09:42
Η απάντηση Κουρέτα για το επενδυτικό πρόγραμμα της Βιολάντα: Τρέχει από το 2021 - ΛΑΡΙΣΑ | 02.02.2026 | 21:32
Στις Βρυξέλλες οι Daughters of Penelope Aglaoniki Λάρισας για το 6ο συνέδριο European - Australian D.O.P Conference (ΦΩΤΟ +v) - ΒΟΛΟΣ | 02.02.2026 | 08:47
Βγήκε η θάλασσα σε Μηλίνα και Πλατανιά (φωτογραφίες-βίντεο)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed