ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ο Ν. Καρδίτσας αγκαλιάζει και γιορτάζει τα «Καραϊσκάκεια 2025» Θα πραγματοποιηθούν 23-29 Ιουνίου
είναι αφιερωμένα στη Γενοκτονία των Ποντίων

Ο Ν. Καρδίτσας αγκαλιάζει και γιορτάζει τα «Καραϊσκάκεια 2025»
Θα πραγματοποιηθούν 23-29 Ιουνίου και είναι αφιερωμένα
στη Γενοκτονία των Ποντίων
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα στηρίζει πάντα τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου, με την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και τους υπόλοιπους συνδιοργάνωτες, που δόθηκε στην Καρδίτσα, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2025».
Δ. Κουρέτας
Αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας ανέφερε: «Όταν γιορτάζονται τα Καραϊσκάκεια αισθάνομαι πως βρίσκομαι στο κέντρο της γης και θεωρώ ότι δεν βιώνω μόνο εγώ αυτό το αίσθημα. Ενώνεται όλη η Θεσσαλία και όλος ο κόσμος σε ένα τόπο. Ένα τόπο που υποκλίθηκαν και έδειξαν το σεβασμό τους, με την παρουσία τους όλα αυτά τα χρόνια, στις εκδηλώσεις, όλοι οι πολιτισμοί της γης. Για την ελευθερία και την ενότητα των λαών αγωνίστηκε και ο Καραϊσκάκης και αυτή η ιδέα μετουσιώνεται και γίνεται πράξη στις εκδηλώσεις που φέρουν το όνομά του. Η ταύτιση του ονόματός του με τη σημερινή Γιορτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παρελθόν μας και αποτελεί παράδειγμα υπεράσπισης των ιδανικών και των αξιών για μια κοινωνία ισότητας, για μια κοινωνία που κανείς δεν θα μετριέται ως ανώτερος από τον διπλανό του. Φέτος, οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στη Γενοκτονία των Ποντίων και είναι ένας ακόμα λόγος για να θυμόμαστε πως η μνήμη μας, διεκδικεί ό,τι της οφείλεται από την ιστορία. Ο Πόντος έχει μια ιδιαιτερότητα. Κατά μία έννοια όλοι είμαστε Πόντιοι. Μπορεί να μην προερχόμαστε από τον Πόντο, αλλά κατά μια έννοια είμαστε Πόντιοι, διότι ο Πόντος εκπροσωπεί την οικουμενικότητα της φυλής. Δηλαδή, την πίστη στην κοινότητα. Άρα, αυτό το οποίο έρχεται από την Ανατολή και είναι ο Πόντος, νομίζω ότι εκπροσωπεί όλη τη χώρα, διαχρονικά και παγκόσμια. Όπου βρίσκεται ο Έλληνας, πρέπει να νιώθει Πόντιος. Επομένως, αυτή η χρονιά είναι συμβολική για τη Θεσσαλία και για τα Καραϊσκάκεια διότι, είναι αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ποντίων. Αυτό πρέπει να μας σημαδέψει και να το προβάλουμε σαν κάτι ιδιαίτερο».
Ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος υπογράμμισε: « Ως Δήμος Καρδίτσας στηρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις και, μάλιστα, σε εποχή στην οποία το κύριο θέμα για τα Καραϊσκάκεια, είναι η Γενοκτονία των Ποντίων, πρέπει να πάρουμε όλοι μας κάποια μηνύματα και κάποια διδάγματα από έναν λαό ο οποίος, μέσα από την καταστροφή και από την στάχτη, μπόρεσε να έρθει στην πατρίδα, στα πάτρια εδάφη, και να δημιουργήσει, να μεγαλουργήσει.
Ο Δήμαρχος Μουζακίου και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θεοφάνης Στάθης επεσήμανε: «Η ΠΕΔ Θεσσαλίας συνδράμει καθοριστικά στα Καραισκάκεια, τα οποία είναι η κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, όχι μόνο του Νομού μας, αλλά ολόκληρης της Θεσσαλίας. Εύχομαι την επόμενη χρονιά, είτε η έναρξη είτε η λήξη των εκδηλώσεων να γίνει στο Μαυρομμάτι, όπου ξεκίνησε αυτή η υπέροχη Γιορτή του Νομού Καρδίτσας».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος ανέφερε: «57 χρόνια Καραϊσκάκεια είναι από μόνο του ένα πολύ βαρύ νούμερο. Καμία άλλη πόλη στην Ελλάδα δεν διοργανώνει επτά ημέρες Γιορτή αφιερωμένη σε ένα ήρωα, στον σημαντικό ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Δεν είναι μια απλή Γιορτή τα Καραϊσκάκεια. Δεν είναι Γιορτή στην πλατεία. Είναι όσμωση ηθών και εθίμων στην οποία 15 χωριά συμμετέχουν. Αυτό είναι η συμπερίληψη του πολιτισμού όλη αυτή την εβδομάδα. 15 εθελοντές θα συνοδεύσουν όλα αυτά τα φιλοξενούμενα ξένα χορευτικά συγκροτήματα, το υπέροχο Μπαλέτο από την Αρμενία, την Κολομβία, τη Νότια Κορέα και τη Μολδαβία, και θα κοινωνήσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, μέσα από τη δική μας παρέα, την Ελλάδα. Δεν νομίζω να συμβαίνει αλλού κάτι τέτοιο, σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια εμβέλεια. Είναι, λοιπόν, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ και βασικός πυλώνας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.».
Το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Υπεύθυνος ΓΕΜΗ Δημήτρης Τσεκούρας τόνισε ότι «το Επιμελητήριο Καρδίτσας δεν θα μπορούσε να λείψει από τη μεγάλη αυτή διοργάνωση και ως συνδιοργανωτές ευχόμαστε καλή επιτυχία».
Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Τουρισμού-Εθελοντισμού Δήμου Σοφάδων Σοφία Αλειφτήρα σημείωσε: «Την 57η εκδήλωση (για δεύτερη χρονιά) ο Δήμος Σοφάδων θα τη φιλοξενήσει στις 26 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία των Σοφάδων. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλη Στεργιόπουλο και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο που με μεράκι και αγάπη διοργανώνουν κα επιμελούνται τις εκδηλώσεις».
Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας Γιώργος Μπούκης ανέφερε: «Θυμάμαι από πολύ παλιά, κάθε χρόνο που έφθανε η εποχή να γίνουν τα Καραϊσκάκεια στην Καρδίτσα, υπήρχε ένας γενικός ξεσηκωμός. Όλη η πόλη γιόρταζε, γέμιζε με τραγούδια, χορούς και χρώματα. Αυτό ήταν τα Καραϊσκάκεια και αυτό είναι ακόμη και σήμερα. Μια πολύ μεγάλη Γιορτή που προβάλει την περιοχή μας, την Καρδίτσα, τη Θεσσαλία σε όλο τον κόσμο».
Καλή επιτυχία στη διοργάνωση ευχήθηκε και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη, πατέρας Θωμάς.
Τα «Καραισκάκεια» οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 12:21
Βράβευση στο πλαίσιο του Erasmus+ για την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή - ΕΛΛΑΔΑ | 28.01.2026 | 12:11
«Κόλλησε το Lane Assist, μπλόκαρε το τιμόνι»: Τι υποστηρίζει επιζών του τροχαίου των οπαδών του ΠΑΟΚ - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:36
Βράβευση στο πλαίσιο του Erasmus+ για την Αμερικάνικη Γεωργική σχολή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:21
Πανελλαδική πρωτιά στον διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών EOES - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 11:17
Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών στον Πύργο Ηλείας - ΛΑΡΙΣΑ | 28.01.2026 | 10:48
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 10:01
Φωτογραφία από το σημείο της διαρροής προπανίου – «Τους λέγαμε μυρίζει υγραέριο» δηλώνουν οι εργαζόμενοι - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 28.01.2026 | 09:45
Θλίψη για το πολύνεκρο τροχαίο με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας, τι εξετάζεται
- ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:24
Η τελευταία φωτό των γυναικών που χάθηκαν στη Βιολάντα -Λίγες ώρες πριν, στην πρωτοχρονιάτικη πίτα, σοκάρει η τραγωδία - ΔΙΕΘΝΗ | 27.01.2026 | 16:13
Σοκαριστικό τροχαίο με οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Ρουμανία -Επτά οι νεκροί μετά τη σύγκρουση βαν με φορτηγό - ΛΑΡΙΣΑ | 27.01.2026 | 09:31
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 09:48
Νέα ανακοίνωση της «Βιολάντα»: Καταβολή μόνιμου μηνιαίου μισθού στις οικογένειες των θυμάτων – στήριξη και των παιδιών - ΤΡΙΚΑΛΑ | 28.01.2026 | 00:30
Εργοστάσιο «Βιολάντα»: Βρέθηκε τρύπα σε σωλήνες προπανίου -Βαρύτατες κατηγορίες για τον ιδιοκτήτη, τι λέει η εταιρεία - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 07:59
Τραγωδία στα Τρίκαλα: Εργαζόμενη σώθηκε γιατί αρρώστησε το παιδί της - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 27.01.2026 | 10:20
«Βιολάντα»: Θρήνος σε Προάστιο και Αγναντερό για τις δύο νεκρές εργαζόμενες - ΤΡΙΚΑΛΑ | 27.01.2026 | 13:22
Διαρροή αερίου και έκρηξη στους φούρνους δείχνουν τα πρώτα ευρήματα για την τραγωδία στο εργοστάσιο της Βιολάντα



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
