ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Τεχνητή νοημοσύνη: Μπορεί να καταστήσει ξεπερασμένα τα πτυχία;
Οι εργοδότες ενδιαφέρονται λιγότερο πλέον για τα τυπικά προσόντα, συμπεραίνει έκθεση της PwC

Η ζήτηση των εργοδοτών για τυπικά πτυχία μειώνεται για όλες τις θέσεις εργασίας, αλλά πιο γρήγορα για τις θέσεις εργασίας που εκτίθενται στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με την έκθεση «Βαρόμετρο θέσεων εργασίας 2025 AI» της εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών PwC που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ανθρώπους να οικοδομούν και να διοικούν γρήγορα εξειδικευμένες γνώσεις … γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει τα τυπικά προσόντα λιγότερο σημαντικά», σύμφωνα με την έκθεση, η οποία ανέλυσε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο αγγελίες εργασίας και χιλιάδες οικονομικές εκθέσεις εταιρειών σε έξι ηπείρους.
Η τεχνολογία δημιουργεί επίσης ταχεία εναλλαγή στις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να επιτύχουν, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι τα τυπικά πτυχία θα «ξεπεραστούν» πιο γρήγορα, προστίθεται στην έκθεση.
Ειδικότερα, οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες αλλάζουν 66% ταχύτερα στα επαγγέλματα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στην ΤΝ, όπως ο χρηματοοικονομικός αναλυτής, σε σύγκριση με εκείνα που είναι λιγότερο εκτεθειμένα, όπως ο φυσικοθεραπευτής. Αυτό είναι αυξημένο από το 25% που καταγράφηκε πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC.
«Για τους εργαζόμενους, η μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες έναντι των πτυχίων στις προσλήψεις μπορεί να συμβάλει στον εκδημοκρατισμό των ευκαιριών, ανοίγοντας πόρτες για όσους δεν έχουν το χρόνο ή τους πόρους να αποκτήσουν επίσημα πτυχία», αναφέρει η έκθεση. «Σε τομείς που είναι εκτεθειμένοι στην ΤΝ, αυτό που έχει σημασία είναι όλο και περισσότερο τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σήμερα, όχι τι σπούδασαν στο παρελθόν».
Θα ξεπεραστούν τα πτυχία;
Σήμερα, η εκπαίδευση δεν περιορίζεται πλέον σε επίσημα ιδρύματα ή πανεπιστήμια, καθώς μπορείτε να μάθετε χρησιμοποιώντας εργαλεία AI και LLMs (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα), δήλωσε ο Τζο Ατκινσον , Global Chief AI Officer της PwC, στο CNBC Make It. Προκειμένου να προσαρμοστείτε και να διασφαλίσετε την καριέρα σας για το μέλλον στο ταχέως μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο, πρότεινε την αναβάθμιση των γνώσεων σχετικά με την ΤΝ στο σπίτι.
«Νομίζω ότι η ικανότητα που θα έχουν τα άτομα να αξιοποιούν τεράστιες ποσότητες γνώσεων ενισχύεται σε αυτή την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Ατκινσον. Αυτό οδηγεί σε ένα νέο είδος οικονομίας όπου «ο πήχης για όλους ανεβαίνει υψηλότερα, επειδή η πρόσβαση που θα έχουμε όλοι στη γνώση θα είναι μεγαλύτερη».
“Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αναπτύσσουν ικανότητες με μια ταχύτητα που είναι απίστευτη … Νομίζω ότι όποιος δεν αισθάνεται άβολα νιώθοντας ότι προσπαθεί συνεχώς να συμβαδίσει, μάλλον δεν δίνει σημασία”, δήλωσε.
Πρότεινε να εξερευνήσετε τα διάφορα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, να καταλάβετε τις διαφορές μεταξύ τους, να μάθετε πώς να ζητάτε LLMs, να παρακολουθείτε τεχνολογικά blogs και να εξασκείστε στη χρήση των εργαλείων όσο το δυνατόν περισσότερο.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι οι δεξιότητες ΤΝ είναι πρακτικές δεξιότητες. Είναι εφαρμοσμένες δεξιότητες … πρέπει να χρησιμοποιείτε την τεχνολογία», δήλωσε. Η αφοσίωση στην αυτοεκμάθηση κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής γίνεται “το νέο επιτραπέζιο στοίχημα. Αν δεν είστε σε θέση να το κάνετε αυτό, θα μείνετε πολύ γρήγορα πίσω”.
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούμε να φοβόμαστε την τεχνολογία. Πρέπει να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία”, πρόσθεσε ο Τζο Ατκινσον.
Αλλά τελικά, η επίσημη εκπαίδευση δεν αφορά μόνο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων – «αφορά ολόκληρο τον άνθρωπο», είπε. «Έχει να κάνει με το πώς σκέφτεσαι και πώς αλληλεπιδράς και πώς ασκείς κριτική. Νομίζω ότι αυτές οι ικανότητες ανώτερης τάξης … θα έχουν μεγαλύτερη αξία στο μέλλον, όχι μικρότερη».
OT.gr
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.07.2026 | 11:09
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Πολιτισμός με ουσία και σεβασμό στους δημιουργούς – Απάντηση στον Κ. Αγοραστό - ΛΑΡΙΣΑ | 31.07.2026 | 10:54
Δήμος Λαρισαίων: «Ανάσα» στην πόλη με την ανάπλαση της οδού Γεωργιάδου (φωτο) - ΕΛΛΑΔΑ | 31.07.2026 | 10:47
Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα: Άνεμοι έως 100 χλμ.-ώρα - Συστάσεις για την αποφυγή πυρκαγιών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 31.07.2026 | 10:40
Υποχρεωτικό business plan, πτυχίο γεωπόνου για τις αιτήσεις δανείων μέχρι και 90.000 ευρώ για Νέους Αγρότες - ΕΛΛΑΔΑ | 31.07.2026 | 10:32
Πρέβελη: Το «πριν» και το «μετά» της καταστροφής στο φοινικόδασος – Από τον παράδεισο στις στάχτες - ΛΑΡΙΣΑ | 31.07.2026 | 10:25
Λάρισα: «Κεραυνός εν αιθρία» για εργαζόμενους στο κατάστημα της αλυσίδας MERE στη Λαγού η αναστολή λειτουργίας του - ΕΛΛΑΔΑ | 31.07.2026 | 10:12
Φοιτητικό Στεγαστικό Επίδομα: Έως 2.500 ευρώ η ενίσχυση – Λίγες ώρες πριν κλείσουν οι αιτήσεις - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.07.2026 | 09:10
Τροχαίο με τρία οχήματα στη γέφυρα Τρικάλων–Καρδίτσας. Ένας τραυματίας
- ΕΛΛΑΔΑ | 30.07.2026 | 09:52
Καιρός: «Στοπ» στη ζέστη από το ECMWF - Ψυχρή μάζα από τη Ρωσία φέρνει δροσιά τον Αύγουστο - ΛΑΡΙΣΑ | 30.07.2026 | 14:52
Ραγίζουν καρδιές τα δάκρυα 93χρονου μετακινούμενου κτηνοτρόφου: Ούτε στον πόλεμο έτσι, γιατί μας σκοτώνετε; (βίντεο) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.07.2026 | 09:20
Συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί που προσπαθησαν να περάσουν πλαστά χαρτονομίσματα στην αγορά της Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 30.07.2026 | 08:25
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 30.07.2026 | 08:12
Πλακιάς κατά Καρυστιανού :«Η Λάρισα, όπου δολοφονήθηκαν 57 αγνές ψυχές, μόνο για χαρούμενες φωτογραφίες δεν είναι» - ΛΑΡΙΣΑ | 30.07.2026 | 23:56
Ιδιαίτερη στιγμή για τους Γόννους – Εγκαινιάστηκε απόψε το νέο Αθλητικό Κέντρο από τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη - ΕΛΛΑΔΑ | 30.07.2026 | 15:25
Νέο πύρινο μέτωπο στον Ασώματο Ρεθύμνου– Αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112 για 5 οικισμούς-112 για φωτιές σε Πάρο και Άνδρο - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 30.07.2026 | 14:16
Αγοραστός: Όταν η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεχνά τον Μάνο Χατζιδάκι, δεν εκθέτει τον Χατζιδάκι. Εκθέτει τον εαυτό της






































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed