ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
«Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των Γεύσεων του Ν. Λάρισας»-εκδήλωση στο Φρούριο (ΦΩΤΟ)
Διήμερο για τον οινοτουρισμό στη Λάρισα

Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ Νομού Λάρισας «ΑΕΝΟΛ Α.Ε.» διοργανώνει διήμερη εκδήλωση στις 12 και 13 Ιουνίου 2025, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας «Οργάνωση και Προβολή Οινοτουρισμού», με στόχο την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης μέσα από τη δυναμική του οινικού και γαστρονομικού τουρισμού.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ημερίδα την Πέμπτη το απόγευμα στον Πολυχώρο του Φρουρίου στη Λάρισα παρουσία του συντοπίτη υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα και της βουλευτή του ΠΑ:ΣΟΚ Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη οι οποίοι μίλησαν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των οινοποιών της Λάρισας οι οποίοι με μεράκι και πάθος παράγουν υπέροχα κρασιά και αποστάγματα τα οποία πλέον κατακτούν και τις διεθνείς αγορές.

Μετά την Ημερίδα που στόχο είχε την ανάδειξη του οινοτουρισμού ακολούθησε Γευσιγνωσία & Πολιτιστική Εκδήλωση στην πλατεία Λαμπρούλη στο Φρούριο

Η εκδήλωση είχε τίτλο «Μιλώντας για οινοτουριστικές εμπειρίες στα Μονοπάτια του Κρασιού και των Γεύσεων του Ν. Λάρισας» φιλοδοξεί να αναδείξει τη στενή διασύνδεση της παραγωγής οίνου με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία, ενισχύοντας παράλληλα τις συνέργειες με τους κλάδους της μεταποίησης, της φιλοξενίας και της εστίασης.

Στόχος: Από το οινοποιείο στον επισκέπτη – μία ολοκληρωμένη εμπειρία
Η καρδιά του σχεδίου επικεντρώνεται στη μετατροπή των τοπικών οινοποιείων σε «κόμβους» διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό και την πολιτιστική δραστηριότητα, αναδεικνύοντας τις περιοχές παρέμβασης ως οινοτουριστικούς προορισμούς, με έμφαση στη βιωσιμότητα και τον σεβασμό προς το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει:
Α. Θεματικά Εργαστήρια για την Ανάπτυξη Οινοτουριστικών Εμπειριών
Δύο ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν:
12 Ιουνίου (πρωί) – Λάρισα
13 Ιουνίου (πρωί) – Τύρναβος

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε οινοποιούς, τουριστικούς πράκτορες, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον οινοτουρισμό. Οι θεματικές ενότητες καλύπτουν σύγχρονα ζητήματα όπως:
Δημιουργία επισκέψιμου οινοποιείου και σχεδιασμός εμπειριών
Χρήση benchmarking εργαλείων από οινοποιούς
Στρατηγική διαχείριση και αφήγηση ιστορίας (storytelling)
Κυκλική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη προορισμού

Β. Ανοιχτή Ημερίδα – Φρούριο Λάρισας (12 Ιουνίου, απόγευμα)
Η ημερίδα είναι ανοιχτή στο κοινό και επικεντρώνεται στη δύναμη του οινοτουρισμού ως μοχλού ανάπτυξης. Παρουσιάζεται το διατοπικό Σχέδιο Συνεργασίας, ενώ ειδικοί του χώρου καταθέτουν εμπειρίες και καλές πρακτικές από τον τομέα της στρατηγικής προώθησης κρασιού και οινοτουρισμού.
Μετά την Ημερίδα – Γευσιγνωσία & Πολιτιστική Εκδήλωση
Ο κάθε επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τα κρασιά της περιοχής μέσα από γευσιγνωσία, σε συνδυασμό με επιλεγμένα εδέσματα που έχουν ετοιμαστεί από σεφ, ειδικά για να αναδείξουν το γευστικό τους προφίλ. Η εμπειρία θα πλαισιωθεί από ζωντανή μουσική, συνθέτοντας ένα απολαυστικό σύνολο πολιτισμού, γεύσης και τοπικής ταυτότητας.
Γ. Επισκέψεις σε Οινοποιεία (13 Ιουνίου, πρωί)

Την επόμενη ημέρα, δημοσιογράφοι και επαγγελματίες του κλάδου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε επιλεγμένα επισκέψιμα οινοποιεία του Νομού Λάρισας, βιώνοντας από κοντά την κουλτούρα και την ιστορία πίσω από κάθε ετικέτα.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 του ΠΑΑ 2014-2020 (CLLD/LEADER) και αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης του ελληνικού κρασιού ως ζωντανό πολιτιστικό προϊόν, με ισχυρό αποτύπωμα στην ανάπτυξη της περιφέρειας.








- ΛΑΡΙΣΑ | 13.02.2026 | 16:19
Το πρόσωπο-έκπληξη που θα μιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα στη Λάρισα - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.02.2026 | 16:10
Τρίκαλα: Γιαγιά μαθητή οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα μετά από φραστικό επεισόδιο σε γυμνάσιο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.02.2026 | 16:06
«Χωρίς αγρότες δεν υπάρχει ζωή»: Φθάνουν τα τρακτέρ από Αφίδνες– Υποδοχή από τους εργαζόμενους στο Σύνταγμα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.02.2026 | 14:48
Πληρώνει έως 20 εκατ. ευρώ ο ΕΛΓΑ τελευταία βδομάδα Φεβρουαρίου - ΤΡΙΚΑΛΑ | 13.02.2026 | 14:23
Τρίκαλα: Ο σκύλος της Αστυνομίας «ξετρύπωσε» 2,8 κιλά χασίς στο σπίτι 59χρονου - ΒΟΛΟΣ | 13.02.2026 | 14:19
Βόλος: Την Τρίτη στον ανακριτή οι 15 συλληφθέντες που κατηγορούνται ότι διακινούσαν ναρκωτικά - ΛΑΡΙΣΑ | 13.02.2026 | 13:53
Ζ. Κωνσταντοπούλου από Λάρισα: «Ο κ. Γεωργιάδης ομολόγησε την εμπλοκή της κυβέρνησης σε διαδικασίες παρακράτους» - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 13.02.2026 | 13:45
Αγρότες: Σε εξέλιξη η απόβαση στην Αθήνα – Υποδοχή από τους εργαζόμενους στο Σύνταγμα
- ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 11:18
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Μιχάλης Ανατολίτης – «Έφυγε» σε ηλικία 56 ετών - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 16:12
Εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή είχαν συγκροτήσει οι 13 συλληφθέντες στη Μαγνησία – Ταυτοποιήθηκαν άλλοι δύο - ΛΑΡΙΣΑ | 13.02.2026 | 10:38
Θλίψη στα Πλατανούλια Τυρνάβου για τον 27χρονο Θοδωρή: «Ήταν γεμάτος όρεξη για ζωή, προσφορά και δημιουργία…» - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 11:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 12.02.2026 | 10:40
Σοκ 27χρονος Τυρναβίτης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 12:48
Πλήγμα στο κύκλωμα ναρκωτικών του Βόλου: Κατασχέθηκαν χασίς, κοκαΐνη, ηρωίνη, λίρες και όπλα (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 12.02.2026 | 11:31
Κύκλωμα μαμούθ στον Βόλο: Στην Εισαγγελία Βόλου θα οδηγηθούν σήμερα οι «13» για τη διακίνηση ναρκωτικών - ΛΑΡΙΣΑ | 13.02.2026 | 13:37
Λάρισα: Νεκρός βρέθηκε άνδρας στη βεράντα του σπιτιού του – Τον εντόπισε ο αδερφός του



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed