ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαζική εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην συγγραφή ψευδοεπιστημονικών δημοσιεύσεων στην Ελλάδα
Καταγγελία - βόμβα καθηγητή Πανεπιστημίου: «48 από τις 53 δημοσιεύσεις σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό είναι προϊόντα ΑΙ»

Τη συστηματική χρήση παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) για τη δημιουργία και δημοσίευση επί σειρά ετών παραπλανητικών επιστημονικών άρθρων σε συγκεκριμένο ακαδημαϊκό περιοδικό, «έφερε στο φως» επιστημονική έρευνα του καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη, του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αφορμή για την έρευνα ήταν η αποκάλυψη, το 2024, ότι ένα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο άρθρο αποδόθηκε ψευδώς στον συγγραφέα της μελέτης, κ. Σπιννέλη.
Κύρια ευρήματα της έρευνας ήταν ότι από τα 53 άρθρα με τις λιγότερες βιβλιογραφικές παραπομπές που μελετήθηκαν, τα 48 φαίνεται να έχουν παραχθεί από Τεχνητή Νοημοσύνη. Επιπλέον, πολλά άρθρα είχαν αποδοθεί ψευδώς σε ερευνητές από έγκριτα πανεπιστήμια, όπως Washington University, Texas A&M, University of California at Berkeley, USC Keck School of Medicine, HEC Montreal, University of Shanghai, George Mason University, DePaul University, Penn State. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις οι ψευδώς αναφερόμενοι ως συγγραφείς των άρθρων δεν ζούσαν όταν αυτά δημοσιεύτηκαν.
Η μελέτη [Spinellis, D. False authorship: an explorative case study around an AI-generated article published under my name. Research Integrity and Peer Reviev 10, 8 (2025)], προειδοποιεί για τους κινδύνους που απορρέουν από τη διάδοση τεχνητά παραγόμενων και ψευδώς αποδιδόμενων επιστημονικών άρθρων, τα οποία απειλούν τη φερεγγυότητα των ακαδημαϊκών δημοσιεύσεων και συνιστά μέτρα πρόληψης, όπως η ενίσχυση της ταυτοποίησης των συγγραφέων και η αναθεώρηση των πρακτικών αξιολόγησης της ερευνητικής παραγωγής.
«Χωρίς ουσιαστικά αντίμετρα, η ανεξέλεγκτη εξάπλωση δημοσιεύσεων ΤΝ ενδέχεται να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα», καταλήγει η μελέτη.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η έρευνα αξιοποίησε αυτοματοποιημένα εργαλεία για τη συλλογή και ανάλυση όλων των άρθρων του περιοδικού, εξετάζοντας στοιχεία όπως τον αριθμό βιβλιογραφικών παραπομπών που περιέχουν τα άρθρα, τα ιδρύματα των συγγραφέων και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως στοιχεία επικοινωνίας τους.
Για τον εντοπισμό άρθρων, που πιθανώς είχαν γραφτεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), χρησιμοποιήθηκε ένα ευρετικό μοντέλο βασισμένο στον αριθμό βιβλιογραφικών παραπομπών μέσα στο κείμενο των άρθρων. Το μοντέλο βασίστηκε στην παρατήρηση ότι βοηθοί ΤΝ, σαν το ChatGPT, δυσκολεύονται στη δημιουργία αξιόπιστων βιβλιογραφικών αναφορών.
Παράλληλα, ένα υποσύνολο των άρθρων εξετάστηκε χειροκίνητα για ενδείξεις συγγραφής από ΤΝ. Τέλος η ανάλυση ενισχύθηκε με τη χρήση του εργαλείου ανίχνευσης ΤΝ Turnitin.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 21:24
Ναι στις δύο συναντήσεις που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών μπλόκων, λέει η κυβέρνηση - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 20:36 | video
Οι φάσεις και τα γκολ από τη νίκη της Αναγέννησης επί της Καβάλας - ΔΙΕΘΝΗ | 11.01.2026 | 19:30
Ιράν: Το καθεστώς κλιμακώνει την καταστολή, στους 598 οι νεκροί - Την Τρίτη η ενημέρωση Τραμπ για τις επιλογές αντίδρασης - ΔΙΕΘΝΗ | 11.01.2026 | 18:26
Ο Τραμπ απειλεί και την Κούβα: Τέρμα το πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, συμφωνία με τις ΗΠΑ «πριν είναι πολύ αργά» - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 17:57
Ντελίριο στην Καρδίτσα, στην κορυφή της super league 2 η Αναγέννηση - ΤΡΙΚΑΛΑ | 11.01.2026 | 15:17
Πάλι αποκομμένα τα χωριά του Ασπροποτάμου από τα καιρικά φαινόμενα (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 15:03
Στον αέρα η λειτουργία των ΚΠΑ σε Θεσσαλία και Ελλάδα-Κοινοβουλευτική Παρέμβαση ουσίας από τον Γεώργιο Ρούντα - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 14:31
Χιόνια σε Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Μακεδονία – Κλειστά τα σχολεία αύριο στη Φλώρινα
- ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:06
Τραγωδία στη Λάρισα: Πέθανε 55χρονος ενώ διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 11:46
Θλίψη: 55χρονος Λαρισαίος έφυγε από την ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 14:03
Στις 13:00 η συνάντηση των αγροτών με τον Μητσοτάκη την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου -ποιοι θα πάνε από τα μπλόκα της Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 11.01.2026 | 09:53
Τέσσερις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 17:57
Ντελίριο στην Καρδίτσα, στην κορυφή της super league 2 η Αναγέννηση - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 12:12
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έντονο κύμα ψύχους από το απόγευμα, οι περιοχές που θα χιονίσει - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 11.01.2026 | 10:25
Ποιοι είναι οι άνθρωποι πίσω από τα τρακτέρ: Μειώνονται σε αριθμό, «γκριζάρουν» σε ηλικία οι Έλληνες αγρότες - ΕΛΛΑΔΑ | 11.01.2026 | 10:30
Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed