ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Βλέπει σοδειές ρεκόρ φέτος το θεσσαλικό σιτάρι, χαμηλά προς το παρόν οι τιμές
Δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα αλώνια

Σε επίπεδα κάτω από τα 25 λεπτά το κιλό διαμορφώνονται προς το παρόν οι τιμές στην εγχώρια αγορά για το σκληρό σιτάρι δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσουν τα αλώνια στον κάμπο, ωστόσο στις τάξεις των συνεταιρισμών (ΘεσΓη, Νίκαια, Πλατύκαμπος , Ενιπέας, Βόλος κλπ) επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για ανοδικές τάσεις από τον Ιούλιο βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η σοδειά στη γειτονική Τουρκία θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις ,αφού ο καιρός στη γειτονική χώρα δεν κύλησε ομαλά.
Αντίθετα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο θεσσαλικό κάμπο οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν εξαιρετικά την εξέλιξη της καλλιέργειας, οι ανοιξιάτικες βροχές ήρθαν την κατάλληλη στιγμή και όλοι κάνουν λόγο για παραγωγές ρεκόρ. Και συνήθως όταν η ποσότητα είναι καλή αυτή συνοδεύεται και από καλή ποιότητα αλλά αυτό μένει να διαπιστωθεί με τα πρώτα αλώνια. Στο κριθάρι ξεκίνησαν οι αλωνισμοί και αναμένεται να κορυφωθούν αυτή την εβδομάδα και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για παραγωγές πάνω από 500 κιλά το στρέμμα στην περιοχή Νίκαιας, Πλατυκάμπου. Οι τιμές ωστόσο κυμαίνονται στα 17 με 18 λεπτά το κιλό, ενώ για τα βυνοποιήσιμα με συμβόλαια για τη ζυθοποιία στα 21 με 23 λεπτά το κιλό.
Πως διαμορφώνεται η τιμή των σιτηρών
Για το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιούμε τις τιμές Fob (επί πλοίω), όπως προκύπτουν από το κλείσιμο της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Σιτηρών της Μπολόνια. Τα κλεισίματα είναι εβδομαδιαία και η μονάδα μέτρησης είναι σε ευρώ ανά τόνο.
Λόγω της κοντινής απόστασης της ιταλικής αγοράς και της περιορισμένης διασποράς των ζωνών παραγωγής σκληρού σιταριού ανά την υφήλιο (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα), μπορούμε να προσεγγίσουμε την τιμή παραγωγού με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή στη Μπολόνια. Κι αυτό μόνο αν εκτιμήσουμε σωστά το κέρδος του εμπόρου και το κόστος των μεταφορικών πάντα με πλοίο, καθώς και από το χωράφι στο λιμάνι όπου θα φορτωθεί το προϊόν.
Σαφώς, η εικόνα των τιμών αποτυπώνει την τρέχουσα ζήτηση από την πλευρά των μεσιτών και εμπόρων, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να «προβλέψει» κάποιος τη μελλοντική πορεία.
Το σκληρό σιτάρι διαπραγματεύεται με διαφορετικές τιμές στο χρηματιστήριο ανάλογα με την ποιότητά του (κυρίως την υγρασία). Στο συγκεκριμένο διάγραμμα χρησιμοποιούμε την ανώτερη ποιότητα, που είναι το «Fino» με τα εξής χαρακτηριστικά:
- Ειδικό βάρος 79/80 κιλά/εκατόλιτρο
- Υαλώδη 30/35%
- Υγρασία έως 6%
- Πρωτεΐνη έως 12,5%
Υπάρχουν άλλες δύο ποιότητες, η «Buono» και η «Mercantile».
Η πηγή για τα στοιχεία του κλεισίματος, κάθε εβδομάδα, είναι το Χρηματιστήριο Σιτηρών της Μπολόνια (www.agerborsamerci.it).
- ΒΟΛΟΣ | 15.08.2026 | 00:03
Εκατοντάδες πιστοί στον Εσπερινό για την εορτή της Μεγαλόχαρης στην Ευαγγελίστρια στη Νέα Ιωνία - ΒΟΛΟΣ | 14.08.2026 | 23:57
Σοκ στον Βόλο: 82χρονος κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος της 17χρονης εγγονής του - ΒΟΛΟΣ | 14.08.2026 | 23:52
Ο Μπόρις Τζόνσον ψηφίζει ξανά Πήλιο για τις καλοκαιρινές του διακοπές: Μπύρες, βουτιές και τυρόπιτες - ΒΟΛΟΣ | 14.08.2026 | 23:44
Βόλος: 74χρονη βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της – Βγήκε με τις πιτζάμες στην πλατεία και καλούσε σε βοήθεια - ΕΛΛΑΔΑ | 14.08.2026 | 23:42
Φωτιές: Χωρίς ενεργό μέτωπο στο Ρέθυμνο, σε εξέλιξη η πυρκαγιά στην Κω - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.08.2026 | 23:37
Τροχαίο με εκτροπή ΙΧ και εγκλωβισμό του οδηγού στα Κανάλια του Δήμου Μουζακίου - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.08.2026 | 23:32
Κουρέτας: «Να υλοποιήσει άμεσα τα έργα ορεινής υδρονομίας στη Θεσσαλία η Κυβέρνηση» - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.08.2026 | 18:05
Ν. Δέρκας: «Η Θεσσαλία έχει σημαντικό αρνητικό υδατικό ισοζύγιο» – Όλο το σχέδιο του ΟΔΥΘ
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.08.2026 | 12:52
Τα πανηγύρια του δεκαπενταύγουστου στη Θεσσαλία- δείτε τις εκδηλώσεις ανά χωριό σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, Μαγνησία - ΛΑΡΙΣΑ | 14.08.2026 | 10:29
Βροχερός αναμένεται σήμερα ο καιρός στη Λάρισα με πτώση της θερμοκρασίας- πότε έρχονται ξανά οι ζέστες - ΛΑΡΙΣΑ | 14.08.2026 | 09:37
Πλαταμώνας: Λαοθάλασσα στη λιτανεία του Επιταφίου της Παναγίας – Ύμνοι και στα σερβικά (BINTEO) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.08.2026 | 13:24
Θλίψη στη Λάρισα: «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Γιώργος Παπαχαραλάμπους - ΛΑΡΙΣΑ | 14.08.2026 | 10:05
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.08.2026 | 12:10
«Είναι κρίμα να πεθάνω στα 25, απέφυγα μηχανικά το βυτιοφόρο»: Ο μοτοσικλετιστής περιγράφει πώς γλίτωσε - ΒΟΛΟΣ | 14.08.2026 | 10:00
Στο ΣτΕ προσφεύγουν οι κάτοικοι για το νερό των πηγών του Πηλίου - ΕΛΛΑΔΑ | 14.08.2026 | 15:22
Σοβαρό τροχαίο στην Πρέβεζα: Φορτηγό συγκρούστηκε με τρία ΙΧ - Οκτώ τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed