ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Φάρσαλα: Εκδήλωση για τη «μαύρη» επέτειο των 81 χρόνων από τη γερμανική θηριωδία με τους 40 εκτελεσθέντες στο «Ορμάν Μαγούλα»
Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο μνημόσυνο και εκδήλωση μνήμης

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο μνημόσυνο και εκδήλωση μνήμης για την γερμανική θηριωδία στο «Ορμάν Μαγούλα» στον Κάτω Δασόλοφο Φαρσάλων, εκεί όπου εκτελέσθηκαν δια απαγχονισμού 40 πατριώτες από τις περιοχές της Μαγνησίας και της Λάρισας.
Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων και την Κοινότητα Δασολόφου, έδωσαν μεταξύ άλλων το παρών συγγενείς των θυμάτων, αλλά και εκπρόσωποι της τοπικής ηγεσίας. Φέτος συμπληρώνονται 81 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της 31ης Μαΐου του 1944.
Μετά την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης από τον πατέρα Νικόλαο Γεωργουλόπουλο, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας Δασολόφου κ. Νίκος Φωτίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχήθηκε «να μη χρειαστεί ποτέ στο μέλλον να δούμε παρόμοια μνημεία όπως εδώ».
Εκπροσωπώντας τον Δήμο Φαρσάλων, η Αντιδήμαρχος κ. Σοφία Χατζηπλή υπογράμμισε πως «είναι ημέρα τιμής και μνήμης η σημερινή για τους 40 απαγχονισθέντες συμπατριώτες μας, εδώ, στον Κάτω Δασόλοφο. Όλοι τους νεαροί σε ηλικία, κάτοικοι χωριών του Πηλίου, του Βόλου, αλλά και της Λάρισας. Σαράντα συνολικά, 39 άντρες και μία γυναίκα έγκυος. Γεγονός που συνέβη στις 31 Μαΐου του 1944. Είναι συγκινητική η παρουσία των συγγενών στον χώρο αυτό. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σας καλωσορίζουμε για να αποδώσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που έφυγαν τόσο άδικα. Είναι λυπηρό που σήμερα δεν βρίσκεται μαζί μας ο Βασίλης Κοντορίζος που κάθε χρόνο ήταν εδώ και απέδιδε φόρο τιμής στους νεκρούς. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέθλιας γης που τον σκεπάζει. Ως Δήμος Φαρσάλων και Δημοτική Κοινότητα Δασολόφου, τελούμε και θα τελούμε κάθε χρόνο το μνημόσυνο στη μνήμη εκείνων που τόσο άδικα έφυγαν από κοντά μας. Όχι μόνο για να τους θυμόμαστε – γιατί δεν τους ξεχνάμε ποτέ – αλλά και γιατί θα πρέπει η ιστορία να καταγράφεται.
Είναι γνωστό σε όλους μας, ότι ένας λαός που ξεχνά την ιστορία του, δεν έχει μέλλον. Χρέος μας είναι να στεκόμαστε σε τέτοια γεγονότα με περισσή προσοχή και να σκεφτόμαστε ότι δε θα πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον. Είναι δε, ετούτος ο τόπος της θυσίας και μία διδαχή για τους νεότερους, ότι πρέπει να στέκονται μακριά από κάθε μορφής πόλεμο.
Η θυσία αυτών των ανθρώπων εδώ στο Ορμάν Μαγούλα, θα πρέπει να μας δίνει τη δύναμη της συνέχειας έργων σε ειρήνη και όχι σε πόλεμο. Θα πρέπει να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των 40 συμπατριωτών μας και να τους μνημονεύουμε για πάντα. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους».
Ομιλία για το ιστορικό της ημέρας εκφώνησε η κ. Αγγελική Νικολάου, πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορίας Μνήμης Εθνικής Αντίστασης Βόλου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε πως «βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον Κάτω Δασόλοφο, στο Ορμάν Μαγούλα, για να τιμήσουμε τη μνήμη των 40 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους δωσίλογους συνεργάτες του. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μη μένουν στη λήθη γεγονότα και στιγμές του παρελθόντος που διαμορφώνουν τη συλλογική μνήμη της κοινότητας και τη δημόσια ιστορία…»
Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Νατάσα Αδαμοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων πως «εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας θέλω να εκφράσω τη βαθιά μας συγκίνηση και τον σεβασμό στους εκτελεσθέντες. Η μνήμη τους είναι παρακαταθήκη και χρέος. Ας γίνει η θυσία αυτών των ανθρώπων φάρος για τις επόμενες γενιές».
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πορταριάς κ. Αθανάσιος Δρόσος σημείωσε «η ιστορία θαμπώνεται μπροστά στους ήρωες, συνεχίζει όμως να μένει στη μνήμη μας. Αυτούς τους ανθρώπους που σήμερα ήρθαμε εδώ να τιμήσουμε, τους συγχωριανούς μας και να καταθέσουμε ένα στεφάνι στη μνήμη τους. Τους ευχαριστούμε και τους χρωστάμε».
Εν συνεχεία έλαβε χώρα προσκλητήριο των 40 εκτελεσθέντων, με τον εγγονό ενός από τους 40 εκτελεσθέντες κ. Σωτήρη Χαλκιά, να εκφωνεί τα ονόματα των ηρώων.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, ενώ η τελετή που συντονίστηκε από την Δημοτική Υπάλληλο του Δήμου Φαρσάλων κ. Βούλα Μπαλαμπάνη, ολοκληρώθηκε με σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα:



















- ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 19:01
Παρέσυρε με ΙΧ 63χρονο τυφλωμένος από ζήλια – Κάθειρξη 15 ετών σε 28χρονο για το τροχαίο στην Αμυγδαλέα Λάρισας - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.01.2026 | 18:56
Εκπαιδευτικό σεμινάριο προσωπικού μεταφορέων ζώντων ζώων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.01.2026 | 18:49
Τσιάρας μετά τη συνάντηση με τους αγρότες: «Η κοινωνία δεν μπορεί να συνεχίσει να ταλαιπωρείται» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.01.2026 | 18:27
Επίσκεψη του Αναπλ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Μπαρμπούτη στη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 18:07
«Θα έπρεπε να ντρέπονται, δείχνουν πόσο μικρά ανθρωπάκια είναι» -Αιχμές από τον αγρότη που του βανδάλισαν το τρακτέρ - ΒΟΛΟΣ | 14.01.2026 | 17:58
Συγκλονιστικές εικόνες από την πρόσφατη φουρτούνα στην Άφυσσο Πηλίου (ΦΩΤΟ) - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.01.2026 | 17:52
ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέο επεισόδιο με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου - Αραχωβίτης: «Δεν είμαι εισαγγελέας για να κρίνω» - ΕΛΛΑΔΑ | 14.01.2026 | 17:28
Πλακιάς για Καρυστιανού: Δεν είναι μία η μάνα των Τεμπών, είναι πολλές -Κανένας συγγενής δεν θα την ακολουθήσει στο κόμμα της
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 14.01.2026 | 10:14
Άφησαν τα τρακτέρ τους στο μπλόκο της Νίκαιας και πήγαν στο Μαξίμου- δείτε πως τα βρήκαν σήμερα (ΦΩΤΟ) - ΕΛΛΑΔΑ | 14.01.2026 | 09:50
Tροχαίο με έναν νεκρό σε παράκαμψη στην Εθνική οδό Θήβας-Λιβαδειάς - Ο δρόμος ήταν κλειστός λόγω μπλόκων - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 10:38
Παρλάντζας: Η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. για την ευλογιά- λύση για τη μηδική με 30 εκατ. ευρώ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.01.2026 | 15:40
Πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στον Παλαμά: «Κλειδώνει» η συνάντηση με Μητσοτάκη - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 18:07
«Θα έπρεπε να ντρέπονται, δείχνουν πόσο μικρά ανθρωπάκια είναι» -Αιχμές από τον αγρότη που του βανδάλισαν το τρακτέρ - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.01.2026 | 16:16
«Ναι» σε συνάντηση με Μητσοτάκη με ανοιχτούς δρόμους αποφάσισε η πανελλαδική, χωρίς συλλαλητήριο στην Αθήνα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 14.01.2026 | 09:54
Τελεσίγραφο Κυβέρνησης στα μπλόκα: Διορία 48 ωρών για να φύγουν τα τρακτέρ και να ανοίξουν οι δρόμοι - ΛΑΡΙΣΑ | 14.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι εφυγαν από τη ζωή

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
