ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Υπάρχει ελπίδα για το βαμβάκι, προσωρινή η πίεση για το σιτάρι
Ο συνδυασμός της αναμενόμενης ετήσιας «πίεσης» λίγο πριν τη συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών

Ο συνδυασμός της αναμενόμενης ετήσιας «πίεσης» λίγο πριν τη συγκομιδή των χειμερινών σιτηρών και ο μόνιμος εκνευρισμός στις διεθνείς αγορές με τα εμπορικά τερτίπια του Αμερικανού προέδρου, έφεραν εύλογα το Μάιο μια σημαντική μείωση 2,96% στον δείκτη αγροτικών εμπορευμάτων της Τράπεζας Πειραιώς
Αναλυτικά, σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης τιμών των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε πτώση 2,96%, εν μέρη και λόγω της ενίσχυσης του δολαρίου. Η τεχνική εικόνα του δείκτης πάντως παραμένει σχετικά θετική. Σε επίπεδο μακροστοιχείων, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δείκτη των εμπορευμάτων (-1,01%) αντανακλά τη σημαντική κάμψη της παγκόσμιας ζήτησης, με τους δασμούς να παραμένουν στο επίκεντρο, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Σε γενικές γραμμές, η μερική αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Μαΐου, καθώς η συμφωνία για αμοιβαίες μειώσεις δασμών διάρκειας 90 ημερών αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Εξέλιξη, η οποία ενίσχυσε το επενδυτικό κλίμα οδηγώντας σε άνοδος τις κύριες διεθνείς μετοχικές αγορές. Η αισιοδοξία περιορίστηκε, όμως, από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ως απόρροια ανησυχιών για τη δημοσιονομική σταθερότητα των ΗΠΑ. Η ενίσχυση του δολαρίου επηρέασε αρνητικά επενδυτικές κατηγορίες, που αποτιμώνται σε δολαριακούς όρους και συγκεκριμένα τα εμπορεύματα, τα πολύτιμα μέταλλα και τα αγροτικά προϊόντα.
Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού, του καλαμποκιού, του ακατέργαστου ρυζιού και του σιταριού, ενώ σε θετικό έδαφος βρέθηκαν μόνο οι τιμές της σόγιας και των βοοειδών.
Συγκεκριμένα:
- Σιτάρι: Οι προβλέψεις ενισχυμένης προσφοράς αναμένεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του, ωστόσο η πτωτική του πορεία ενδέχεται να αναστραφεί από την ανάκαμψη της ζήτησης.
- Ζάχαρη: Η εκτιμώμενη παραγωγή στη Βραζιλία και στην Ινδία αναμένεται να διευρύνει το αναμενόμενο πλεόνασμα θέτοντας τις τιμές της σε πτωτική πίεση.
- Καλαμπόκι: Οι καλύτερες των εκτιμήσεων καιρικές συνθήκες ενισχύουν τις προσδοκίες για αυξημένη παραγωγή, παράγοντας που αναμένεται να έχει αρνητική επίδραση στην τιμή του.
- Χυμός πορτοκαλιού: Μια ενδεχόμενη μεγαλύτερη βραζιλιάνικη παραγωγή αναμένεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά στις τιμές του.
- Βαμβάκι: Η τιμολόγηση της πρόσφατης συμφωνίας ΗΠΑ- Κίνας πιθανά να αντιστρέψει την πτωτική πορεία στις τιμές του, λαμβανομένης και της περιορισμένης προσφοράς.
- Σόγια: Η ενίσχυση της ζήτησης, κυρίως από την Κίνα, καθώς και η πρόσφατη ανακωχή ενδέχεται να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην τιμή της.
- Βοοειδή: Η περιορισμένη παραγωγή και οι εξαγωγές αναμένεται να συνεχίσουν να ευνοούν τις τιμές.
- Ρύζι: Η διατήρηση και επέκταση των ινδικών εξαγωγών, μέσω και μιας πιθανής εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενδέχεται να διατηρήσει τις πτωτικές πιέσεις στις τιμές.
Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.
Επισυνάπτεται το 5ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για το 2025, της Πειραιώς.
- ΒΟΛΟΣ | 31.01.2026 | 15:43
«Ανοιξαν» καφετέρια στην Κασσαβέτη σπάζοντας την είσοδο με βαριοπούλα – Τρίτη διάρρηξη σε κατάστημα στον Βόλο σε δύο 24ωρα - ΕΛΛΑΔΑ | 31.01.2026 | 15:27
Θρήνος στη Φθιώτιδα για τον μπασκετμπολίστα που «έφυγε» όταν κατέρρευσε την ώρα του αγώνα - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 15:23
Θετικός ο Δ. Κουρέτας στην πρόταση Β. Κόκκαλη για δημιουργία κοινού μετώπου προς αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 15:20
Βιολάντα: «Υπήρχαν προφορικές και γραπτές καταγγελίες για τις συνθήκες», λέει το Εργατικό Κέντρο - ΤΡΙΚΑΛΑ | 31.01.2026 | 14:43
«Βιολάντα»: Διευρυμένη έρευνα για εγκληματικά λάθη και κενά σε ασφάλεια και αδειόδοτηση - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:21
Γιορτή της μινιατούρας στη Λάρισα στο Μύλο του Παππά (ΦΩΤΟ) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video)
- ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 11:21
Τακούδης: Προσοχή για ενδεχόμενο πλημμυρών σε Πήλιο, Βόλο την Κυριακή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:46
Θλίψη στα Τρίκαλα: Κηδεύεται σήμερα ο Λεωνίδας Λόϊος-Μπούρης – «Έφυγε» σε ηλικία 36 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 30.01.2026 | 09:43
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 30.01.2026 | 09:50
Δημήτρης Παπαστεργίου: Η συγκινητική ανάρτηση για τη «Βιολάντα»: «Χρωστάμε σε αυτές τις γυναίκες να δούμε τι πήγε λάθος» - ΒΟΛΟΣ | 30.01.2026 | 14:15
Επεισόδια με κρότου -λάμψης κατά φοιτητών έξω από το ξενοδοχείο στη Σύνοδο των Πρυτανεων στην Αγριά (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.01.2026 | 20:25
Έρχονται επικίνδυνες ισχυρές καταιγίδες στη Θεσσαλία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.01.2026 | 10:00
Ευεργετικές βροχές και χιόνια: 2 μέτρα «ψήλωσε» η λίμνη Πλαστήρα μέσα στον Ιανουάριο! - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 30.01.2026 | 20:58
Κρίσιμη Θεσσαλική κόντρα του Βόλου με την ΑΕΛ



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed