ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Αμηχανία και σκεπτικισμός για την επόμενη ημέρα μετά την απόφαση υπαγωγής του στην ΑΑΔΕ
Έντονα ερωτήματα για το πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

Αμηχανία, αβεβαιότητα και σκεπτικισμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας ύστερα και από τις πρόσφατες, ταχύτατες και συνταρακτικές εξελίξεις, οι οποίες και κορυφώθηκαν με την ανακοίνωση για την κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και την μετάβαση στο νέο – μάλλον ασαφές για την ώρα -σύστημα ΑΑΔΕ
Μία είδηση όμως που δημιούργησε πλήθος ερωτημάτων στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιφέρειας, αλλά και αμφιβολίες για να το αν αυτή η μετάβαση θα γίνει γρήγορα και έγκαιρα και επιτέλους αν θα διασφαλίζει την καταβολή των κοινοτικών κονδυλίων σε αυτούς που πραγματικά παράγουν και όχι σε φίλους, και ημέτερους.
Στα χωριά και στα καφενεία πάντως, οι αγρότες μάλλον με θυμηδία και καυστικά σχόλια υποδέχτηκαν αυτές τις δηλώσεις: Πώς, με ποιον μηχανισμό, με ποιους ελέγχους και με ποια διαδικασία θα ανακτηθούν χρήματα απροσδιορίστου ποσού, από απροσδιόριστα πρόσωπα που έχουν από ετών καταβληθεί και φυσικά εξανεμιστεί;
Διάχυτη είναι όμως και η ανησυχία για το αν το σχέδιο της κυβέρνησης για μετάβαση στην ΑΑΔΕ μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2026, τελικά θα ολοκληρωθεί εγκαίρως.
«Η κυβέρνηση άργησε πολύ να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αναμένουμε όμως τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για να δούμε αν αυτό το εγχείρημα μπορεί να… περπατήσει αλλά και το πώς οι αγρότες θα μπορούν να συναλλάσσονται με τη νέα δομή. Είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων», λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι των αγροτών.
Πάντως για την ώρα, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που απασχολούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Πρώτον, ποιος εγγυάται και πώς θα διασφαλιστεί η ομαλή και δίκαιη καταβολή των επιδοτήσεων και δεύτερον, με ποιον τρόπο και ποια διαδικασία θα γίνονται πλέον οι δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης (δηλώσεις ΟΣΔΕ) και τι, το επερχόμενο μοντέλο επιφυλάσσει για τους ίδιους.
Επιστροφή των κλεμμένων
Στα παραπάνω θα πρέπει βεβαίως να προστεθεί και το παράλληλο ερώτημα σχετικά με την επιστροφή των κλεμμένων, όπως πολλάκις δήλωσε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, τις τελευταίες ημέρες, διαβεβαιώνοντας ότι «οι παράνομες επιδοτήσεις θα επιστραφούν».
Στα χωριά και στα καφενεία πάντως, οι αγρότες μάλλον με θυμηδία και καυστικά σχόλια υποδέχτηκαν αυτές τις δηλώσεις: Πώς, με ποιον μηχανισμό, με ποιους ελέγχους και με ποια διαδικασία θα ανακτηθούν χρήματα απροσδιορίστου ποσού, από απροσδιόριστα πρόσωπα που έχουν από ετών καταβληθεί και φυσικά εξανεμιστεί;
Η μετάβαση στην ΑΑΔΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργήσει. Αυτό θα φανεί στο εγγύς μέλλον από το ίδιο το αποτέλεσμα.
Η «φάμπρικα»
Ωστόσο, οι αγρότες της χώρας απορούν: Η ελληνική πολιτεία και οι πάσης λογής και φύσεως αρμόδιοι γνώριζαν καλά και γνώριζαν από ετών ότι γύρω από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στηθεί μια ολόκληρη φάμπρικα. Είχαν μάλιστα στα χέρια τους συγκεκριμένες καταγγελίες για απίστευτες καταστάσεις. Ήξεραν ότι κοπάδια από την Κρήτη έβοσκαν στον Γράμμο. Ήξεραν ότι δυσθεώρητο ποσοστό των επιδοτήσεων κατευθύνονταν σε συγκεκριμένη περιοχή της χώρας. Ήξεραν ότι «αγρότες» που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους σε χωράφι και που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το αρνί από το κατσίκι έπαιρναν παχυλές επιδοτήσεις.
«Όλα τα ήξεραν. Και τι έκαναν; Φρόντισαν να εκδιώξουν κακήν κακώς τον μοναδικό πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ που θέλησε να ανοίξει τον «φάκελο» και να στείλει στη δικαιοσύνη τις πρώτες υποθέσεις, για να συνεχιστεί μετά το απόλυτο χάος», λένε χαρακτηριστικά στον ΟΤ άνθρωποι της περιφέρειας που γνωρίζουν καλά την υπόθεση.
Ενδεικτικό μάλιστα, της αδιαφορίας που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτεία, η οποία ανέχθηκε και συντήρησε όλη αυτή την κατάσταση, είναι το γεγονός ότι 15 χρόνια μετά έχουμε σήμερα διαβεβαιώσεις ότι «θα» γίνουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Η όλη διαχείριση πάντως δεν συνάδει σε καμία των περιπτώσεων με τη λειτουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους με επιτεύγματα μάλιστα στην ψηφιακή διακυβέρνηση, που υπό κανονικές συνθήκες τα θέματα αυτά δεν θα έπρεπε καν να υφίστανται. Όπως ακριβώς δεν υφίστανται σε κανένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα διαρκές σκάνδαλο μεγατόνων για το οποίο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει τιμωρηθεί κανείς, δεν έχει πληρώσει κανείς και κανείς δε βρέθηκε να αναλάβει την ελάχιστη πολιτική ευθύνη. Αν κρίνουμε από τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις για την tεχνική λύση του κ. Τσιάρα τις τελευταίες ημέρες η ζάλη συνεχίζεται.
Πηγή ΟΤ
- ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.01.2026 | 20:26
Δαναλάτος: Καταστροφική η Mercosur για τα θεσσαλικά αγροτικά προϊόντα- η Ιταλία πήρε γενναία ανταλλάγματα (video) - ΒΟΛΟΣ | 24.01.2026 | 20:04
Νέα υπόθεση κλοπής με τη μέθοδο του «εναγκαλισμού» εξιχνιάστηκε στον Βόλο - ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 19:57
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Τεμπών - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 24.01.2026 | 19:36
Α. Συρίγος: Σκληρές αλήθειες από Αμερικανό υπουργό στο Νταβός για το τέλος της Ευρώπης (video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 24.01.2026 | 19:08
Άριστη η κατάσταση του ορεινού οδικού δικτύου στη λίμνη Πλαστήρα μετά τις χιονοπτώσεις -όμορφες εικόνες - ΕΛΛΑΔΑ | 24.01.2026 | 18:58
Περιπέτεια για την Σία Κοσιώνη: Νοσηλεύεται στη ΜΕΘ με πνευμονία -Η κατάσταση της υγείας της - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 24.01.2026 | 18:43
Κυρανάκης για σιδηρόδρομο: Τα εργοτάξια στη Θεσσαλία βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη - ΛΑΡΙΣΑ | 24.01.2026 | 18:39
Κέλλας: Θεσμική τομή η νέα ΚΥΑ για τους βοσκότοπους
- ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 00:33
Λάρισα: Άντρας σε κατάσταση αμόκ επιτέθηκε και έβριζε περαστικούς στο κέντρο της πόλης - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:06
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 10:58
Αποχωρούν με το κεφάλι ψηλά οι αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας, μετά από 55 ημέρες παραμονής (ΦΩΤΟ+video) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 11:27
Πέταξαν απορρυπαντικό στο σιντριβάνι της Καρδίτσας! (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 23.01.2026 | 14:27
Παπασταύρου: Η καρδιά της ενέργειας της Ευρώπης χτυπά στην Αμπελιά Φαρσάλων (ΦΩΤΟ+video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 10:42
Καιρός - Μαρουσάκης: Ο χειμώνας επιστρέφει - Νέα 48ωρη κακοκαιρία, πότε ξεκινάει - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 23.01.2026 | 09:19
ΕΕΕΔΕΕ: Επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ευλογιάς-472.928 θανατώσεις ζώων -2 νέα κρούσματα στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 23.01.2026 | 12:14
ΛΑΣ Θεσσαλίας: «Άκρως επικίνδυνη η οδός Βόλου- Λάρισας- Οι ανθρωποθυσίες θα συνεχιστούν ελλείψει έργων»



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed
