ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Καντερές: Έρχεται ο πρώτος μίνι καύσωνας -Τι προέβλεψε για τους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού
Το κύμα αφρικανικής σκόνης που σάρωσε αρκετές περιοχές της χώρα ήταν ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών

Το κύμα αφρικανικής σκόνης που σάρωσε αρκετές περιοχές της χώρα ήταν ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων ετών αναφέρει στο iefimerida.gr ο μετεωρολόγος, Νίκος Καντερές και προβλέπει προσεχώς τον πρώτο μίνι καύσωνα.
Αρχικά όσον αφορά το φαινόμενο Χαμσίνι που σκέπασε κυρίως την Κρήτη με ένα πυκνό πέπλο σκόνης το οποίο σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική ο πρώην διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σημειώνει:
«Ο συνδυασμός του φυσικού φαινομένου θερμής εισβολής και άμμου από τη Σαχάρα είναι συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και κυρίως τον μήνα Μάιο. Φέτος ήταν πιο ισχυρό σε ότι αφορά τη θερμή εισβολή που επηρέασε την Κρήτη, αφού στα 850 hPa (εκεί όπου γίνονται οι μετεωρολογικές προγνώσεις στα 1.500 μέτρα) η ραδιοβολίδα του μετεωρολογικού σταθμού Ηρακλείου έδωσε 23,8 βαθμούς με συνέπεια η θερμοκρασίες στην Κρήτη να αγγίζουν τους 38-39 βαθμούς Κελσίου».
«Θα πρέπει να το περιμένουμε κάθε άνοιξη»
Όπως εξηγεί παραθέτοντας σχετικά στοιχεία από το προσωπικό του αρχείο «πέρυσι μήνα Μάιο (19-22) είχαμε επίσης ανάλογη θερμή εισβολή, μικρότερης όμως έντασης καθώς τότε η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 34-35 βαθμού. Ενδεικτικά γυρίζοντας τον χρόνο πίσω παρόμοια ήταν η κατάσταση και το 2018. Τότε όμως η θερμοκρασίες ήταν ακόμα χαμηλότερες: 29 βαθμούς Ρέθυμνο και 27 Ηράκλειο».
Όσον αφορά τον όρο Χαμσίνι ο κ. Καντερές σημειώνει ότι «το φαινόμενο είναι γνωστό και ως --50-- καθώς αυτή η κατάσταση σε Λιβύη και Αίγυπτο, όπου εμφανίζεται, διαρκεί περίπου πενήντα ημέρες από Μάρτιο μέχρι Μάιο».
«Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων και πρέπει να το περιμένουμε κάθε άνοιξη δίχως ωστόσο να γνωρίζουμε το πότε ακριβώς θα εμφανιστεί, αλλά και την έντασή του, ενώ δεν ξέρουμε ότι συνδέεται απαραίτητα με την κλιματική αλλαγή», προσθέτει ο έμπειρος μετεωρολόγος.
Έρχεται ο πρώτος μίνι καύσωνας του καλοκαιριού
Όσον αφορά την καιρική εξέλιξη ο κ. Καντερές αναφέρει στο iefimerida.gr ότι μέχρι το Σάββατο η αστάθεια θα συνεχιστεί με τοπικές βροχές και μπόρες στην ηπειρωτική κυρίως χώρα, ενώ η θερμοκρασίες θα είναι στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Αναφορικά με το σκηνικό του καιρού τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ο πρώην διευθυντής της ΕΜΥ δεν αποκλείει να βιώσουμε τον πρώτο μίνι καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. «Προς τα τέλη της πρώτης εβδομάδας του μήνα που μας έρχεται υπάρχει πιθανότητα να έχουμε το πρώτο κύμα ενός μίνι καύσωνα που θα ανεβάσει αισθητά τη θερμοκρασία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Όσον αφορά τις εικασίες ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχουμε καύσωνες τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Δεν ξέρουμε το πότε, πόσο ισχυροί είναι και πόσο θα διαρκέσουν, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε κύματα καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι και γι- αυτό απαιτείται κατάλληλη και ήρεμη ενημέρωση», καταλήγει ο κ. Καντερές.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 10.02.2026 | 10:24
Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών: Νέος πρόεδρος ο Παύλος Ασλανίδης - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:59
Συνελήφθη σε περιοχή του Δήμου Τεμπών με 135 γραμ. ηρωίνης, 30 γραμ. κοκαΐνης και 189 γραμ. κάνναβης (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 09:45
Βόλος: Με κομβόι στο λιμάνι σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Μαγνησία - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.02.2026 | 09:40
Έρχεται νέο Μέτρο 23 με 147 εκατ. ευρώ για τα έτη 2025 κα 2026, σε προτεραιότητα οι μεγάλες καλλιέργειες - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 10.02.2026 | 09:30
Η αντίδραση του Ζήση Αργυρόπουλου στο ρεπορτάζ της Θεσσαλίας Tv για το νερό στο Νέο Ικόνιο (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 10.02.2026 | 09:24
Τέσσερις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 10.02.2026 | 09:22
Βόλος: Προφυλακιστέα η μητέρα που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία της 7χρονης κόρης της - ΕΛΛΑΔΑ | 10.02.2026 | 09:17
Πώς έγινε η τραγωδία στην Ελευσίνα: Πάτησε κατά λάθος το γκάζι και σκότωσε την 71χρονη μητέρα της
- ΛΑΡΙΣΑ | 09.02.2026 | 11:24
Τραγωδία στη Λάρισα: Άνδρας βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.02.2026 | 10:11
Στο εδώλιο 8 υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης, του ΤΟΕΒ και της Περιφέρειας για άδειες φωτοβολταϊκών - ΛΑΡΙΣΑ | 09.02.2026 | 09:50
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.02.2026 | 19:12
Τακούδης: Εξαιρετικά βροχερή θα είναι η εβδομάδα που διανύουμε-από τα ξημερώματα έντονες βροχές (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.02.2026 | 13:59
Τι απαντά η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου της Ευλογιάς στην έκθεση της EFSA για το εμβόλιο - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 09.02.2026 | 14:33
Μία λίμνη σε συνοικία της Λάρισας...προκαλεί έντονες διαμαρτυρίες (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 09.02.2026 | 18:32
Λαγουβάρδος: Που βρίσκεται η στάθμη του Σμοκόβου μετά τις βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 09.02.2026 | 10:19
Άρτα: Θλίψη για την 35χρονη νηπιαγωγό που πέθανε 20 ημέρες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed