ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Δημητριάδα: Στο φως ακόμη 90 αρχαίοι τάφοι στο βόρειο νεκροταφείο
Κοινά ταφικά χαρακτηριστικά

Για τα ευρήματα στο βόρειο νεκροταφείο της Δημητριάδας και την ερμηνεία των υλικών καταλοίπων του μίλησε η Ελισσάβετ Νικολάου, αρχαιολόγος Msc, Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 του Βόλου.
«Για όλα αυτά τα ευρήματα, υπάρχουν και γραπτές πηγές και συνδυάζοντας τα υλικά κατάλοιπα με τις γραπτές πηγές προσπαθούμε να δείξουμε τα χαρακτηριστικά της διαχείρισης του θανάτου σε ένα νεκροταφείο ελληνιστικό και ρωμαϊκό. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε κατάλοιπα, παράλληλα με τον προηγούμενο αιώνα και με παλιότερους αιώνες αλλά και μαθαίνουμε διάφορα για την ενδυμασία, για τα έπιπλα, για τους τρόπους ταφής, για το μακιγιάζ κτλ», επεσήμανε η κ. Νικολάου.
Κοινά ταφικά χαρακτηριστικά
Όπως εξήγησε η κ. Νικολάου, μπορεί από τις ανασκαφές να έχουν βρεθεί τάφοι και κτερίσματα προηγούμενων αιώνων, όμως οι ταφικές συνήθειες φαίνεται πως, παρά τις χιλιετίες που μεσολάβησαν, συνδέονται και με τις σημερινές.
«Δεν ήταν διαφορετικά τα έθιμα με τη σημερινή εποχή, αλλά ήταν προσαρμοσμένα στην εποχή τους. Θα δούμε ότι είχαν κι εκείνοι τα τριήμερα, τα εννιάμερα, τα σαράντα, εκείνοι είχαν τα τρίτα, τα ένατα και τις 30 ημέρες, που μετά τελείωνε το πένθος. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, δεν είναι όμως ουσιαστικές και βλέπουμε ότι υπάρχει μία συνέχεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Παρότι πολλά μεσολάβησαν, όπως ο χριστιανισμός, που άλλαξε κάπως τα έθιμα, εξακολουθούμε σήμερα να χρησιμοποιούμε τις ίδιες τελετουργίες», εξήγησε.
90 νέοι τάφοι
Παρόλα αυτά, όπως επεσήμανε η αρχαιολόγος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κάνει νέα ανασκαφή στο σημείο όπου έχει φέρει στο φως ακόμη 90 τάφους.
«Κι ενώ λέγαμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι τύποι τάφων, τώρα βρίσκουμε και προγενέστερους και μεταγενέστερους, σε άλλα σημεία και καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα, τα οποία δεν έχουμε λάβει υπόψη μας, γιατί δεν τα ξέραμε. Οι μεταγενέστεροι τάφοι είναι μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια, αλλά είναι άλλοι τύποι. Έχουν βρεθεί λάρνακες, που εμείς δεν είχαμε», επεσήμανε η ίδια.
kathimerini.gr
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.02.2026 | 12:53
Εκτός ΠΑΣΟΚ η Αναστασία Χατζηδάκη για την υπόθεση με τα «μαϊμού» επιδόματα του ΟΠΕΚΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 18.02.2026 | 12:47
Χρήστος Αγορίτσας: Στο Δημοτικό Συμβούλιο η απόφαση για κάμερες σε σχολεία της Λάρισας - ΒΟΛΟΣ | 18.02.2026 | 12:21
Σοκ στον Βόλο από τον θάνατο 47χρονης- Πήγε στη Ρώμη για μεταμόσχευση και κατέληξε - ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 18.02.2026 | 11:14
Στρατηγικό άνοιγμα στην Ινδία: Ο Μητσοτάκης στο AI Impact Summit, ποιες ελληνικές εταιρείες στρέφονται στη χώρα του Γάγγη - ΛΑΡΙΣΑ | 18.02.2026 | 11:10
Τ. Τσιαπλές: «Αποκαταστήστε το επικίνδυνο οδόστρωμα της περιφερειακής οδού, πίσω από το Αλκαζάρ» - ΤΡΙΚΑΛΑ | 18.02.2026 | 11:02
Τρίκαλα: Έξυπνες διαβάσεις «βλέπουν» τον πεζό -Τι συμβαίνει μόλις δώσουν «εντολή» - ΛΑΡΙΣΑ | 18.02.2026 | 10:53
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 18.02.2026 | 10:33
Πέμπτη 26 Φλεβάρη πληρώνει ζημιές 2025 εκτός παγετού ο ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις 60 εκατ. ευρώ μέχρι το Πάσχα
- ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 23:23
Θεαματικό τροχαίο στη Λάρισα- αναποδογύρισε ΙΧ έπειτα από σύγκρουση με άλλο και σερνόταν με τον ουρανό (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 10:18
Εννιά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΒΟΛΟΣ | 17.02.2026 | 18:13
Προφυλακίζονται οι 10 από τους 14 συλληφθέντες της εγκληματικής οργάνωσης στον Βόλο - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 12:02
Έρχονται ενισχύσεις 110 εκατ. ευρώ σε βαμβάκι, σκληρό σίτο μέσω συνδεδεμένων και σε μηδική μέσω de minimis - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 17.02.2026 | 13:07
Θύμα απάτης με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης έπεσε για έβδομη φορά ο Κώστας Γουργουλιάνης - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 11:45
Πάλι βγήκε η θάλασσα στη στεριά και πλημμύρισαν τα Μεσάγγαλα (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 17.02.2026 | 22:02
Ήχησε το 112 στην Αιτωλοακαρνανία – Υπερχείλισε το φράγμα του Στράτου στον Αχελώο - ΛΑΡΙΣΑ | 17.02.2026 | 11:17
Σε επιφυλακή η ΔΕΥΑΛ για τη στάθμη του Πηνειού μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις (ΦΩΤΟ)





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed