ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΒΟΛΟΣ
Αντιδράσεις για την υποβάθμιση της δημόσιας ιστορικής βιβλιοθήκης Ζαγοράς που χρονολογείται από το 1762
Σε σιωπηρό λουκέτο φαίνεται να οδηγείται η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς

Σε σιωπηρό λουκέτο φαίνεται να οδηγείται η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, μία από τις παλαιότερες της χώρας, με ιστορία από το 1762, καθώς την περασμένη Παρασκευή 23 Μαΐου διακόπηκε η ηλεκτροδότηση του κτιρίου από υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ, μετά από παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ασφυξίας.
Το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε σωρεία παραλείψεων και καθυστερήσεων εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης Βάσης του ΚΚΕ στη Ζαγορά, για να συμπληρώσει ότι “το Υπουργείο φέρεται να έχει αφήσει τη Βιβλιοθήκη χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς μέλη στο Εφορευτικό της Συμβούλιο εδώ και επτά χρόνια, και χωρίς ουσιαστική στήριξη κατά τον προηγούμενο χειμώνα, όταν το κτίριο έμεινε σχεδόν χωρίς θέρμανση”. Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση η ΚΟΒ καταλογίζει σοβαρές ευθύνες και στη Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου, που αποσιωπά το πρόβλημα και δεν έχει φέρει σχετικό θέμα συζήτησης ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Ζαγοράς του ΚΚΕ μεταξύ άλλων αναφέρει επίσης ότι:
“Η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς δεν είναι απλώς ένας τοπικός φορέας γνώσης· αποτελεί ζωντανό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού με σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και ιστορικά ντοκουμέντα ανεκτίμητης αξίας, όπως η «Γραμματική» του Θεόδωρου Γαζή (Βενετία, 1495) ή λόγοι του Δημοσθένη από το 1504. Παράλληλα, λειτουργεί ως εκπαιδευτικός φάρος για τη νεολαία της περιοχής, με επαρκή σύγχρονη συλλογή που προσελκύει μαθητές και ερευνητές.
Η αντίδραση του κόσμου φαίνεται να απέτρεψε προσωρινά την πλήρη απαξίωση: κάτω από τη λαϊκή πίεση επανασυνδέθηκε το ρεύμα. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία δηλώνει πως δεν εφησυχάζει και διεκδικεί τη μόνιμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Βιβλιοθήκης με επαρκές προσωπικό, άμεση συντήρηση του κτιρίου και θεσμική θωράκιση για το μέλλον. Το ζήτημα προκαλεί εύλογες αντιδράσεις, ειδικά τη στιγμή που –όπως επισημαίνεται– η κυβέρνηση επιδεικνύει ευελιξία και ταχύτητα σε εξοπλισμούς και διεθνείς δεσμεύσεις, αλλά «αδυνατεί» να διασφαλίσει τη λειτουργία ενός εμβληματικού πνευματικού θεσμού.
Η τοπική κοινωνία, σωματεία και φορείς καλούν το Υπουργείο Παιδείας και τον Δήμο να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πριν γραφτεί ο επίλογος σε έναν πολιτιστικό φορέα που επί αιώνες φώτιζε τη Μαγνησία –και όχι μόνο”.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 04.01.2026 | 13:51
Ώρα αποφάσεων για τους αγρότες: Σε εξέλιξη η πανελλαδική σύσκεψη, στο τραπέζι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων - ΛΑΡΙΣΑ | 04.01.2026 | 13:43
Οι τρίτεκνοι της Λάρισας έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 04.01.2026 | 13:31
«Βουλιάζει» ο Βόλος για τα «Φαναράκια» – Εντονη κινητικότητα από τουριστικά πρακτορεία - ΛΑΡΙΣΑ | 04.01.2026 | 13:25
Κέλλας από Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας: Υπερήφανοι για τους Αστυνομικούς μας - ΕΛΛΑΔΑ | 04.01.2026 | 13:17
Λαϊκές αγορές: Απεργιακές κινητοποιήσεις από 7 Ιανουαρίου – Στο τραπέζι και αναστολή λειτουργίας των λαχαναγορών - ΒΟΛΟΣ | 04.01.2026 | 12:25
Δύο συλλήψεις για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στο Νότιο Πήλιο - ΛΑΡΙΣΑ | 04.01.2026 | 12:19
Δήμος Λαρισαίων: Με λαμπρότητα τα Θεοφάνια στη Λάρισα - ΕΛΛΑΔΑ | 04.01.2026 | 12:14
Σοκ με τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό 30χρονου έξω από μπαρ στην Πάτρα -Πώς ξεκίνησε ο καβγάς
- ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 10:33
Επτά Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 16:38
Καίγεται ΙΧ στην παλιά Βόλου- Λάρισας στο ύψος του Αχιλλείου - ΛΑΡΙΣΑ | 04.01.2026 | 11:20
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή 58χρονη - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 03.01.2026 | 11:01
Στις φλόγες τυλίχθηκε κατοικία στη Μυρίνη του Δήμου Καρδίτσας (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 03.01.2026 | 09:51
Μήνυμα διαλόγου προς τους αγρότες από τον Κώστα Τσιάρα – «Η κοινή λογική πρέπει να πρυτανεύσει» - ΛΑΡΙΣΑ | 03.01.2026 | 09:56
Υπέκυψε στα τραύματά του 42χρονος μετά από σφοδρό τροχαίο στον δρόμο Μακρυχωρίου – Γόννων - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:08
Κίνηση τώρα: Μεγάλες καθυστερήσεις στη Θήβα – Ταλαιπωρία στην επιστροφή των εκδρομέων - ΕΛΛΑΔΑ | 03.01.2026 | 16:01
Τραγωδία στις Σέρρες: Στον Κώστα Γκίνη ανήκει η σορός που εντοπίστηκε- Βρέθηκε και το αυτοκίνητό του










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed