ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Έρευνα: Μύκητας που μπορεί να μας «φάει από μέσα προς τα έξω» ενδέχεται να εξαπλωθεί λόγω υπερθέρμανσης του πλανήτη
Ερευνα προβλέπει ότι οι μύκητες που προκαλούν λοιμώξεις και ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως θα επεκταθούν

Ερευνα προβλέπει ότι οι μύκητες που προκαλούν λοιμώξεις και ευθύνονται για εκατομμύρια θανάτους ετησίως θα επεκταθούν σε νέες περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι μυκητιασικές λοιμώξεις ευθύνονται για περίπου 2,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, και η έλλειψη δεδομένων σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλότερος.
Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επικεντρώθηκαν στον μύκητα Aspergillus, που απαντάται σε όλο τον κόσμο και προκαλεί την ασπεργίλλωση, μια επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη που πλήττει κυρίως τους πνεύμονες. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα είδη Aspergillus θα επεκτείνουν την εξάπλωσή τους καθώς η κλιματική κρίση εντείνεται, εισχωρώντας σε νέα μέρη της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ρωσίας.
Τι γνωρίζουμε για τους μύκητες Aspergillus
Οι μύκητες Aspergillus αναπτύσσονται σαν μικρά νημάτια στα εδάφη όλου του κόσμου. Όπως σχεδόν όλοι οι μύκητες, έτσι και αυτοί απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες μικροσκοπικών σπορίων που διασπείρονται μέσω του αέρα.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εισπνέουν σπόρια μυκήτων καθημερινά χωρίς πρόβλημα, τα άτομα με αναπνευστικά νοσήματα (όπως άσθμα, κυστική ίνωση, ΧΑΠ), εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή εκείνοι που έχουν νοσήσει σοβαρά από γρίπη ή COVID-19, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο. Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος δεν καταφέρει να απομακρύνει τα σπόρια, ο μύκητας «αρχίζει να αναπτύσσεται και, για να το πω ωμά, ουσιαστικά σε τρώει από μέσα προς τα έξω», δήλωσε ο Norman van Rijn ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής για την κλιματική αλλαγή και τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Τόνισε ότι η ασπεργίλλωση έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, περίπου 20% έως 40% και ότι οι επίσης πολύ δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς οι γιατροί δεν την έχουν πάντα υπόψη τους τους και οι ασθενείς συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα όπως πυρετό και βήχα που είναι κοινά σε πολλές ασθένειες. Τα μυκητιακά παθογόνα γίνονται επίσης ολοένα και πιο ανθεκτικά στη θεραπεία, πρόσθεσε ο van Rijn.
Η μελέτη, που βρίσκεται υπό αξιολόγηση, κατέδειξε ότι είδη όπως το Aspergillus flavus, θα μπορούσε να αυξήσει την εξάπλωσή του κατά 16% εάν οι άνθρωποι συνεχίσουν να καίνε μεγάλες ποσότητες ορυκτών καυσίμων. Αντίστοιχα, το Aspergillus fumigatus προβλέπεται να εξαπλωθεί βόρεια προς τον Βόρειο Πόλο καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξάπλωσή του θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 77,5% έως το 2100, εκθέτοντας δυνητικά 9 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανοχή των μυκήτων στη θερμοκρασία, επιτρέποντάς τους να επιβιώνουν καλύτερα μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες και καύσωνες, διευκολύνουν επίσης τη μεταφορά σπορίων σε μακρινές αποστάσεις, προκαλώντας εξάρσεις μετά από φυσικές καταστροφές – χαρακτηριστικό παράδειγμα η έξαρση μυκητιασικών λοιμώξεων μετά τον ανεμοστρόβιλο του 2011 στο Τζόπλιν, Μιζούρι.
Η νέα μελέτη για τον Aspergillus «δικαίως ρίχνει φως στην απειλή των μυκήτων που ζουν στο φυσικό μας περιβάλλον και στο πόσο απροετοίμαστοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές στην εξάπλωσή τους», δήλωσε η Ελέιν Μπίγκνελ, συνδιευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής Μυκητολογίας του MRC στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Ωστόσο, πολλές αβεβαιότητες παραμένουν και υπάρχει ακόμη τεράστιος όγκος έρευνας που πρέπει να γίνει, δήλωσε στο CNN.
Παρά τη θανατηφόρα φύση της ασπεργίλλωσης, υπάρχει πραγματική έλλειψη δεδομένων σχετικά με το πού βρίσκεται ο παθογόνος παράγοντας στο περιβάλλον και ποιος μολύνεται, τόνισε από την πλευρά του ο Justin Remais, καθηγητής επιστημών περιβαλλοντικής υγείας στο UC Berkeley, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Πηγή: CNN
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.09.2025 | 20:44
Αγρότες: Η ψηφιοποίηση αλλάζει την ευρωπαϊκή γεωργία – Πού βρίσκεται η Ελλάδα - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.09.2025 | 20:32
ΑΕΛ Novibet: Ο Τσακλά έδωσε φιλί στη σημαία της Παλαιστίνης μετά το γκολ που πέτυχε κόντρα στην ΑΕΚ - ΒΟΛΟΣ | 21.09.2025 | 20:27
Με ρίψεις εναέριων μέσων αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά στον Σαρακηνό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.09.2025 | 20:21
Φωτογραφικά κλικς από το ματς της ΑΕΛ με την ΑΕΚ και τον υπέροχο βυσσινί κόσμο (ΦΩΤΟ) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2025 | 19:40
Με συγκλονιστική συμπαράσταση από το κόσμο της πήρε το βαθμό από την ΑΕΚ η ΑΕΛ (1-1) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.09.2025 | 19:28
Παλικαρίσια ισοπαλία για την ΑΕΛ απέναντι στην ΑΕΚ (1-1) - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 21.09.2025 | 19:12
Συνέτριψε τον Καμπανιακό η Νίκη Βόλου κι έκανε το 2Χ2 (4-0) - ΕΛΛΑΔΑ | 21.09.2025 | 18:51
Ξεκινούν οι διαγραφές φοιτητών: «Φεύγουν» 20.000 άμεσα
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 21.09.2025 | 09:52
Στις επόμενες σπορές παίζεται το τριετές πριμ 100 ευρώ στο βαμβάκι και το μπόνους 15 ευρώ ανά στρέμμα στο σιτάρι - ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2025 | 14:06
Σοκαριστικές εικόνες με νεκρά πρόβατα στον Πηνειό (φωτογραφίες) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2025 | 15:06
Θλίψη για τον θάνατο του Λαρισαίου δημοσιογράφου Δημήτρη Νούλα - ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2025 | 12:42
Το ΣτΕ επικύρωσε φυλάκιση 5 μηνών και πρόστιμο €270.000 σε Λαρισαίο συνταξιούχο που σκότωσε με τσάπα 8 κουτάβια - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 21.09.2025 | 12:08
Δύσκολος ο χειμώνας που έρχεται στον κάμπο του Παλαμά λόγω ευλογιάς, χαμηλών τιμών και λειψυδρίας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 21.09.2025 | 10:58
Εισαγγελική έρευνα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 21.09.2025 | 15:10
Σοκ στη Βοιωτία: Γυναίκα έθαψε την μητέρα της σε στάβλο για να παίρνει τη σύνταξή της - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 21.09.2025 | 10:38
Οι Τούρκοι άρχισαν να γεμίζουν άλλη μία τεχνητή λίμνη με νερό από τον Έβρο