ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΑΡΙΣΑ
Θετίδιο Φαρσάλων: Ένας βυθισμένος βυζαντινός ναός του 12ου αιώνα
Στις δυτικές παρυφές του οικισμού του Θετιδίου Φαρσάλων

Στις δυτικές παρυφές του οικισμού του Θετιδίου Φαρσάλων βρίσκεται ένας μοναδικός μικρός βυζαντινός ναός, βυθισμένος και καλά προφυλαγμένος μέσα στην αγκαλιά της θεσσαλικής γης.
Σύμφωνα με τις τοπικές προφορικές παραδόσεις, ο ναός πρωτοοικοδομήθηκε με ταπεινά υλικά, πέτρα και πηλό, ενδεχομένως ως χώρος ασκητικού μοναχισμού, γύρω στις αρχές του 12ου αιώνα, σε μια περιοχή δύσβατη και δυσπρόσιτη.

Κατά μία άποψη, με βάση διαβρωμένη και μη αναγνώσιμη σήμερα επιγραφή, ο Ναός αγιογραφήθηκε αρχικά το έτος 1438 από ανώνυμο αγιογράφο. Το 1720 στην περιοχή εγκαθίστανται κάτοικοι και ιδρύουν χωριό με την ονομασία «Αλχανί». Αυτοί κάνουν και την πρώτη αρχιτεκτονική μετατροπή στο Ναό, προσθέτοντας στη δυτική πλευρά του μικρό κτίσμα, το οποίο αποτέλεσε το γυναικωνίτη του, ακριβώς εκεί που αρχικά έστεκε ο χώρος διαβίωσης των μοναχών. Έκτοτε ο Ναός της Υπαπαντής χρησιμοποιήθηκε ως η εκκλησία του χωριού. Όπως σώζεται, σήμερα, είναι μικρός, μονόχωρος ναός με στενό νάρθηκα. Σύμφωνα με μελετητές του μνημείου, η αγιογράφηση του, τουλάχιστον αυτή που σώζεται έως σήμερα, έγινε τότε, μέσα στο 18ο αιώνα.

Στο μνημείο έχει γίνει σειρά επεμβάσεων, σε παλαιότερες περιόδους, που έχουν αλλοιώσει την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του. Αναφέρεται η αλλαγή της στέγης, η κάλυψη με ασβεστοκονίαμα του εξωτερικού κελύφους και τέλος, η κατασκευή λίθινου περιβόλου περιμετρικά του Ναού, καθώς και το στρώσιμο με τσιμέντο της επιφάνειας του εδάφους πέριξ του ναού.

Η Δημοτική αρχή Φαρσάλων θέλοντας να διασώσει το μοναδικό αυτό βυζαντινό μνημείο από τον Ιανουάριο του 2020 έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το μνημείο να αναστηλωθεί. Αρχικά κατέθεσε στο υπουργείο πολιτισμού την ολοκληρωμένη πρόταση αποκατάστασης η οποία πέρασε με επιτυχία από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού , ο φάκελος περιείχε την στατική και αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης, τα τεύχη δημοπράτησης καθώς και την μελέτη αποκατάστασης των αγιογραφιών. Η αναζήτηση χρηματοδοτικού εργαλείου αποτέλεσε στοίχημα για τον Δήμο Φαρσάλων, ο οποίος με συντονισμένες ενέργειες κατάφερε να ενταχθεί το έργο από το υπουργείο Πολιτισμού στα έργα που προτείνονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ του 2021-2027.

- ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:33
Νερά της θάλασσας πλημμύρισαν παραλιακούς δρόμους στoν Αγιόκαμπο - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 12:25
Βόλος: Η στιγμή που νεαροί πέταξαν και ποδοπάτησαν προϊόντα Βιολάντα σε ράφια σούπερ μάρκετ (βίντεο) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 01.02.2026 | 12:20
Πέθανε από φυσικά αίτια ή δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς; - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:10
Λάρισα: Συνελήφθησαν τρία άτομα που αγκάλιαζαν και έκλεβαν τα θύματα τους - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 12:02
«Πνίγηκε» η Ζαγορά από την κακοκαιρία με πάνω από 99 χιλιοστά βροχής - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 11:09
Στα λευκά από το Περτούλι και πάνω-Συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 11:06 | video
Κακοκαιρία: Ισχυρές καταιγίδες και χιόνια σε όλη τη χώρα -έντονες βροχές στη Θεσσαλία, η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 10:23
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 15:23
Θετικός ο Δ. Κουρέτας στην πρόταση Β. Κόκκαλη για δημιουργία κοινού μετώπου προς αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 19:12
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed