ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Από ΚΟΕ και de minimis αποζημίωση σε σιτηρά, πυρηνόκαρπα για το 2024
Μέσω των ΚΟΕ ή των deminimis θα επιχειρήσει το ΥπΑΑΤ να εξευμενίσει τους παραγωγούς

Μέσω των ΚΟΕ ή των deminimis θα επιχειρήσει το ΥπΑΑΤ να εξευμενίσει τους παραγωγούς σκληρού σιταριού και πυρηνοκάρπων, για το γεγονός ότι οι δύο καλλιέργειες δεν περιλήφθηκαν στο φάκελο με τα προϊόντα που θα σταλεί στην Ε.Ε., για να αποζημιωθούν από το ειδικό «πακέτο» των 143 εκατ. ευρώ του «Μέτρου 23».
Αυτό τουλάχιστον αποκάλυψε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, σε συνάντηση που είχε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου 17 Μαΐου, με εκπροσώπους παραγωγών από τους Αγροτικούς Συλλόγους Πέλλας, Παιονίας κι Αλεξάνδρειας Ημαθίας, στην έδρα του Α.Σ. Πέλλας.
Όπως πληροφορείται το Agronews και η Agrenda, κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι παραγωγοί εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την αδικαιολόγητη, όπως ειπώθηκε, απουσία του σκληρού σταριού και των πυρηνοκάρπων από τη λίστα των προς αποζημίωση προϊόντων και γιατί το ποσό των 30,1 ευρώ ανά στρέμμα, που έχει προβλεφθεί για το βαμβάκι, υπολείπεται από τα 53 ευρώ το στρέμμα, που διεκδικούσε ο κλάδος, προκειμένου να καλύψει έστω τα έξοδά του.
Στις πιεστικές αναφορές των παραγωγών ο κ. Σταμενίτης, σύμφωνα με παρισταμένους στη συνάντηση, φέρεται να δήλωσε πως τόσο το σκληρό στάρι, όσο και τα πυρηνόκαρπα, τα οποία έπαθαν μεγάλη ζημιά από τις έντονες βροχοπτώσεις της 18ης και 20ης Αυγούστου του 2024, δεν ήταν δυνατό, το καθένα για δικούς του λόγους, να περιληφθούν στο φάκελο. Πλην, όμως στο υπουργείο «δουλεύουμε κάτι γύρω από τις ΚΟΕ και τα deminimis, ώστε να κλείσουν θετικά και αυτές οι περιπτώσεις. Δεν είναι όμως κάτι ανακοινώσιμο ακόμη. Θα πληροφορηθείτε σε άλλο χρόνο».
Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν, επίσης, ορισμένες αλλαγές που είχαν προτείνει οι αγρότες της περιοχής να ενταχθούν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ, με τον υφυπουργό να μην δίνει λεπτομέρειες και να ζητά να εξεταστεί το θέμα άλλη στιγμή.
Για τις αποζημιώσεις του 2024 που έχουν καθυστερήσει από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Σταμενίτης φέρεται να επιβεβαίωσε πως οι πληρωμές θα επιδιωχθεί να γίνουν έως το τέλος του μήνα, όπως κι ότι πιθανότατα στις 27 Μαΐου θα πιστωθούν και τα υπόλοιπα των συνδεδεμένων επιδοτήσεων, που δεν πληρώθηκαν την προηγούμενη φορά για διάφορους λόγους, αφού συν τοις άλλοις ο χρόνος εξαντλείται για τις πληρωμές και υπάρχει και κίνδυνος απώλειας πόρων.
Ως προς το μεγάλο πρόβλημα με τα παραμορφωμένα πυρηνόκαρπα, το τοπίο παρέμεινε θολό, καθώς παρά την εμπλοκή ερευνητών από το ΑΠΘ και το Μπενάκειο, δεν υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο πόρισμα για το τί είναι αυτό που προκαλεί τις παραμορφώσεις και πώς θα αντιμετωπιστεί.
Υπό το πρίσμα αυτό η προσέγγιση θα συνεχιστεί με βάση την οδηγία για φυτοπροστασία που θα επικεντρώνεται στο θειάφι και την ανταμεκτίνη και η οποία ήδη εφαρμόζεται με ψεκασμούς από το περσινό φθινόπωρο χωρίς πάντως να είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
Οι παραγωγοί, παρόλα αυτά, ζήτησαν να μάθουν αν θα υπάρξουν και τί αποζημιώσεις, καθώς και ποια διαδικασία θα δρομολογηθεί σε επίπεδο δηλώσεων από όσους έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από τη μυστηριώδη ασθένεια, αλλά διαφάνηκε πως δεν είναι ακόμη έτοιμο το Υπουργείο να ανακοινώσει κάτι γύρω από τα παραμορφωμένα.
«Είμαστε στην ασάφεια γύρω από αυτό το πρόβλημα. Ο υφυπουργός, ωστόσο, υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει πολύ χρόνο ακόμη για να γίνουν ανακοινώσεις», μας αναφέρθηκε από συμμετέχοντα στη συνάντηση, ο οποίος πρόσθεσε πως άγνωστο παραμένει και το τί θα γίνει εφόσον θα χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση των συγκεκριμένων κτημάτων. Το μόνο που ειπώθηκε ξεκάθαρα, κατά την ίδια πηγή, είναι πως τα 15 εκατ. ευρώ που υπήρχαν από το Ταμείο Ανάκαμψης για αναδιαρθρώσεις, θα γίνουν 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δρομολογηθεί από το Υπουργείο η κάλυψη τέτοιων αναγκών. Διότι σοβαρά προβλήματα με ασθένειες αντιμετωπίζουν και κάποια άλλα προϊόντα όπως μανταρίνια, λεμόνια και αμύγδαλα σε άλλες περιοχές της χώρας.
Καθησυχαστικός τέλος, ήταν ο κ. Σταμενίτης και για τις καταστροφές από τον παγετό της περασμένης άνοιξης, καθώς φέρεται να σημείωσε ότι οι πληγέντες δεν θα μείνουν ξεκρέμαστοι και πως παρότι η ζημιά είναι μεγάλη και χρειάζονται πολλά χρήματα για να αποζημιωθούν, από το υπουργείο έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι.

- ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 12:25
Βόλος: Η στιγμή που νεαροί πέταξαν και ποδοπάτησαν προϊόντα Βιολάντα σε ράφια σούπερ μάρκετ (βίντεο) - ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ | 01.02.2026 | 12:20
Πέθανε από φυσικά αίτια ή δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Μεταξάς; - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 12:10
Λάρισα: Συνελήφθησαν τρία άτομα που αγκάλιαζαν και έκλεβαν τα θύματα τους - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 12:02
«Πνίγηκε» η Ζαγορά από την κακοκαιρία με πάνω από 99 χιλιοστά βροχής - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 11:40
Θλίψη σε Αργυροπούλι, Τύρναβο: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Κουτίνας - ΤΡΙΚΑΛΑ | 01.02.2026 | 11:09
Στα λευκά από το Περτούλι και πάνω-Συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.02.2026 | 11:06 | video
Κακοκαιρία: Ισχυρές καταιγίδες και χιόνια σε όλη τη χώρα -έντονες βροχές στη Θεσσαλία, η πρόβλεψη για τις επόμενες ώρες - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 11:01
Βόλος: Του απέσπασε 600 ευρώ για να του πουλήσει μοτοσικλέτα που ανήκε σε ..νεκρό!
- ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 12:07
Τακούδης: Κίνδυνος από καταιγίδες και έντονους ανέμους ξημερώματα Κυριακής στα παράλια της Λάρισας (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 10:23
Έντεκα Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 31.01.2026 | 15:23
Θετικός ο Δ. Κουρέτας στην πρόταση Β. Κόκκαλη για δημιουργία κοινού μετώπου προς αξιοποίηση της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 01:11
Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία το Σαββατοκύριακο-στη Θεσσαλία θα βρέχει για σχεδόν 24 ώρες - ΛΑΡΙΣΑ | 01.02.2026 | 08:05
Τρεις Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 31.01.2026 | 19:12
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Θεσσαλίας προειδοποιεί για έντονα καιρικά φαινόμενα - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 31.01.2026 | 12:17
Ζήσης Αργυρόπουλος: Η Χημεία που δεν μαθαίνουμε... - ΒΟΛΟΣ | 01.02.2026 | 09:32
Άγρια επεισόδια στη Νέα Ιωνία μετά τον αγώνα του Βόλου με την ΑΕΛ – 10 προσαγωγές



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed