ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέα Δημοκρατία: Αγεφύρωτο χάσμα Σαμαρά – Μαξίμου
Αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία από την ανοικτή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική

Αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία από την ανοικτή επίθεση του πρώην πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική μέσω του άρθρου του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»
Για πρώτη φορά στους έξι μήνες από τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία επιβεβαιώθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι χωρίς επιστροφή.
Εδώ και μήνες συνομιλητές του Σαμαρά τον προτρέπουν να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας χωρίς ο ίδιος να ανοίγει τα χαρτιά του
Το αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στον πρώην και στον νυν πρωθυπουργό φάνηκε τόσο στη σφοδρότητα του λόγου του Σαμαρά μέσα από «TA ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» συνολικά για την εξωτερική πολιτική και ειδικότερα για χειρισμούς του Μητσοτάκη όσο και στον τρόπο με τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να δείξει ότι υποδέχτηκε τις επικρίσεις – με απουσία, παρά τις δημοσιογραφικές οχλήσεις, οποιουδήποτε σχολιασμού.
Αν και η κυβερνητική έδρα επιδιώκει να δείξει ότι δεν ρίχνει βάρος στη σαμαρική κριτική, οι παρασκηνιακές συζητήσεις ξεσηκώθηκαν στο νεοδημοκρατικό οικοσύστημα. Πρώην ή και νυν στελέχη επιχειρούσαν, με πρόδηλη αμηχανία, να αποκωδικοποιήσουν τις βολές Σαμαρά στο άρθρο του υπό τον τίτλο «Πού πάμε;», ζωηρεύοντας τη συζήτηση για το… πού το πάει και ο ίδιος, έχοντας άλλωστε διαμηνύσει πρόσφατα ότι είναι «παρών και μάχιμος» και έχοντας προ πολλού καρφώσει ευθέως τον Μητσοτάκη ότι είναι αποκομμένος από τη βάση της ΝΔ.
Τα σενάρια για κίνηση εκ δεξιών
Αυτόν τον διαχωρισμό της ταυτότητας της ΝΔ από τη σημερινή ηγεσία πρόταξε και πάλι ο Σαμαράς (επιλέγοντας και τον πρώτο πληθυντικό): «Αλλα λέγαμε το 2023, προεκλογικά», «τέτοια εντολή δεν έχει δώσει ποτέ η εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας», «αυτή δεν είναι πια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η σεναριολογία για το ενδεχόμενο δραστικής κίνησης από τα δεξιά τροφοδοτήθηκε αμέσως – εξάλλου εδώ και μήνες συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού τού μεταφέρουν απόψεις τους ή και τον προτρέπουν να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας, χωρίς ο ίδιος να ανοίγει τα χαρτιά του. Ενδεικτικά, ο πρώην υπουργός Κώστας Μαρκόπουλος (επί Κώστα Καραμανλή) είδε στο σαμαρικό «Πού πάμε;» ένα «σοβαρό δίλημμα σε βουλευτές και ψηφοφόρους», διερωτώμενος αν θα υπάρξει συνέχεια και αν ο Σαμαράς «θα δώσει διέξοδο σε μεγάλες μάζες».
Κεραυνοί κατά του «νέου δόγματος»
Από τη μια πλευρά, η κυβερνητική θέση είναι ότι η αξιοπιστία της χώρας «έχει ενισχυθεί». Από την άλλη, ο Σαμαράς κατακεραύνωσε «το νέο δόγμα» της εξωτερικής πολιτικής («Ό,τι πείτε» και «ήρεμα νερά»;» διερωτήθηκε) και «μια πολιτική άκρατου κατευνασμού» έναντι της Τουρκίας, περιγράφοντας ότι σε μια «γεωπολιτική ‘τέλεια καταιγίδα’» η Ελλάδα είναι «παντελώς απούσα» από όλες τις κρίσιμες διπλωματικές διεργασίες σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή.
Παρέμβαση στον ΟΗΕ
Στο μεταξύ ο Μητσοτάκης επενδύει στον ΟΗΕ και σε αναμενόμενα μηνύματα περί καθολικού σεβασμού του δικαίου της θάλασσας, μετρώντας αντίστροφα για την αυριανή «εθνική παρέμβαση», όπως λένε συνεργάτες του.
Θεωρείται βέβαιο ότι η πρωθυπουργική ομιλία στη Νέα Υόρκη θα εστιάσει στον ρόλο της Ελλάδας για τη θαλάσσια ασφάλεια, με παραπομπές, έστω έμμεσα, στην Τουρκία δεδομένου ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος της UNCLOS. Προηγήθηκαν «θετικές» αναφορές του για τις επαφές σε Βερολίνο και Ρώμη μέσα από την κυριακάτικη ανασκόπηση έργου.
Άλλωστε άφησε αιχμές για τα ελληνοτουρκικά, τις σχέσεις με ΗΠΑ και Ρωσία και για τις πρόσφατες επαφές του Μητσοτάκη με τον γερμανό καγκελάριο και την ιταλίδα πρωθυπουργό, με κατηγορίες ότι ο Μητσοτάκης ήταν «συγκαταβατικός» μπροστά στον Φρίντριχ Μερτς και ότι επελέγη η σιωπή μπροστά στην Τζόρτζια Μελόνι με φόντο τις αμυντικές συνεργασίες των δύο χωρών με την Άγκυρα.
Σε νέα πυρά προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον αποκάλεσε «ο υπουργός τού ‘ας με πουν και μειοδότη’», ενώ απασφάλισε έναντι του Τάσου Χατζηβασιλείου με τη φράση «ο νέος υφυπουργός μιλάει σε επίσημη εκδήλωση στα… τουρκικά!». Πράγματι υπήρξε εκ δεξιών κριτική για το γεγονός ότι ο υφυπουργός στο επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη εκφώνησε ομιλία στα αγγλικά, αλλά σε ένα σημείο χρησιμοποίησε την τουρκική γλώσσα.
- ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 10.01.2026 | 11:07
Άνοιγμα σε αγορά 300 εκατ. καταναλωτών για τα ελληνικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 10:43
Οκτώ Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 10:39
Δ. Κουρέτας για συμφωνία Mercosur: Πώς προστατεύεται η ελληνική γεωργία;… Ετοιμάζουμε μεγάλη εκδήλωση ενημέρωση - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 10:36
Πιερία: «Το είχε πάρει πολύ βαριά» – Ο πατέρας του κτηνοτρόφου που αυτοκτόνησε μετά τη σφαγή του κοπαδιού του - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 10:31
Επείγουσα κρατική παρέμβαση για την ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλία ζητά ο Κόκκαλης - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 10.01.2026 | 10:25
Ξεκίνησαν οι διαγωνισμοί για τα έργα ορεινής υδρονομίας στη Θεσσαλία - ΕΛΛΑΔΑ | 10.01.2026 | 09:51
Ψυχρή εισβολή με χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα και δυνατούς ανέμους – Βουτιά του υδραργύρου - ΛΑΡΙΣΑ | 10.01.2026 | 09:49
Σήμερα η Πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια
- ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 09:39
Φάνης Τακούδης: Έρχονται χιόνια από Σάββατο και σε περιοχές με χαμηλά υψόμετρα στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 17:09
Θλίψη στη Λάρισα: Απεβίωσε ο Ιωάννης Μαρούδας σε ηλικία 54 ετών - ΛΑΡΙΣΑ | 09.01.2026 | 10:00
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 20:02
Τακούδης: Προσοχή και στις πλημμύρες στα ορεινά Τρικάλων- χιόνια και στα πεδινά την Κυριακή προς Δευτέρα (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 14:13
Ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τα Τέμπη οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας-ξενύχτησαν ανάβοντας φωτιές για το κρύο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 09.01.2026 | 11:20
Καμπανάκι από Κουρέτα για σημαντικές υπερβάσεις ατμόσφαιρικής ρύπανσης στις 4 θεσσαλικές πόλεις - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 19:22
Συμφωνία Mercosur: Προστασία ελληνικών προϊόντων, ευκαιρίες για νέες εξαγωγές, δικλείδες υπέρ των παραγωγών - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 09.01.2026 | 14:22
Mercosur: Εγκρίθηκε η εμπορική συμφωνία της ΕΕ για τα αγροτικά προϊόντα παρά τις αντιρρήσεις της Γαλλίας

































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed