ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ελαφρώς χαμηλότερα ανοίγουν τα σκληρά στα αλώνια, 24 λεπτά βλέπουν οι αναλυτές, το θέμα οι ποιότητες
Οι βροχές από δω και µπρος µάλλον δεν κάνουν καλό στις ποιοτικές αποδόσεις του σκληρού

Οι βροχές από δω και µπρος µάλλον δεν κάνουν καλό στις ποιοτικές αποδόσεις του σκληρού (όπου τα στάρια έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν) κι αυτό είναι η µία παράµετρος. Η άλλη έχει να κάνει µε τα επίπεδα της διεθνούς παραγωγής που υπολογίζεται κοντά στα περυσινά επίπεδα. Άρα, δεν αναµένονται εκπλήξεις.
Το ελεύθερο εµπόριο έχει γενικώς ξεµείνει από περσινά αποθέµατα, µε τις εξαγωγές της περσινής σεζόν να αναλογούν σε 70% της σοδειάς, κοντά 650.000 τόνους. Τα νούµερα αυτά αποτελούν µία εξαιρετική ποσοτική επίδοση, η οποία µάλιστα συνδυάστηκε και από πολύ καλό επίπεδο τιµών αργότερα µέσα στη σεζόν, µία συνθήκη που εξασφάλισε ενδιαφέροντα κέρδη για τους επαγγελµατίες µεσάζοντες, ίσως πάνω από 25 ευρώ ο τόνος για ορισµένες περιπτώσεις.
Ένα παρόµοιο σκηνικό πάει να στηθεί και φέτος. Η σιγουριά της Ιταλίας για µία καλή σοδειά, ίσως άνω των 4 εκατ. τόνων έχει ήδη αποτυπωθεί σε µία λογική διόρθωση µεταξύ άλλων και του δείκτη της Φότζια, στα 305 µε 310 ευρώ για την πρώτη ποιότητα. Μία απλή σύγκριση µε πέρυσι δείχνει πως τέτοιες µέρες το 2024, ο δείκτης έπαιζε στα 350 µε 355 ευρώ ο τόνος, πριν διορθώσει προς τα 310 – 315 ευρώ τέλη Ιουνίου. Η διαφορά αυτή των 45 ευρώ ο τόνος είναι και αυτή που ευθύνεται για την ψιλή κουβέντα περί 22 – 23 λεπτών για τα πολλά κιλά πάνω στ’ αλώνια και 24 - 25 λεπτά το κιλό για τα Σ1 κοντά στα λιµάνια.
Εδώ όµως έρχονται να παίξουν πολλοί παράγοντες το δικό τους ρόλο. Πρώτα απ’ όλα η «σιγουριά» της αγοράς για τις διαθέσιµες ποσότητες σε σκληρό µεταφράζεται εδώ και 1,5 µήνα σε επίµονη διόρθωση, χωρίς κάποιος να βγάζει το κοµπιουτεράκι και να υπολογίσει το ισοζύγιο. Υπάρχει λοιπόν και η πλευρά που υποστηρίζει ότι το τρέχον επίπεδο τιµών είναι κάτω της ισορροπίας, καθώς ακόµη δεν έχουν αποσαφηνιστεί ούτε τα κιλά της Τουρκίας, ούτε τα κιλά του Καναδά, ούτε αντίστοιχα η εµπορική πολιτική τους. Οι πρώτες εκτιµήσεις περί 35 εκατ. τόνων σε παγκόσµιο επίπεδο ακούγονται γλυκά στα αυτιά της «αγοράς», ωστόσο τα στάρια δεν έχουν ακόµη καλά - καλά µαζευτεί.
Πήραν 15 ευρώ οι τιµές στη Γαλλία
Η άποψη αυτή ενισχύεται από την ξαφνική άνοδο 15 ευρώ ο τόνος στα γαλλικά FOB, µε το που βγήκε η γαλλική Agreste και εκτίµησε ότι η περιοχή µε σκληρό σιτάρι που θα συγκοµιστεί σε λίγες βδοµάδες θα είναι 13% κάτω (ονοµαστικά 2,2 εκατ. στρέµµατα) συγκριτικά µε το µέσο όρο πενταετίας. Μέσα σε ένα 24ωρο, τα γαλλικά FOB στο λιµάνι του Λα Ροσέλ τσίµπησαν από τα 280 ευρώ ο τόνος προς τα 295 ευρώ ο τόνος, επίπεδο στο οποίο παίζουν έκτοτε.
Καλό επίπεδο τιµών ακούγεται στην Τουρκία
Συγκρατηµένη αισιοδοξία προκαλούν και οι πρώτες αναφορές των Τούρκων αναλυτών στις πλατφόρµες κοινωνικής δικτύωσης, πως η Τούρκικη Αρχή Σιτηρών προσανατολίζεται σε τιµές νέας σοδειάς για τους παραγωγούς µε ποιοτικό σκληρό στις 11.750 µε 12.000 τούρκικες λίρες ανά αµερικ. τόνο, δηλαδή µε τις σηµερινές ισοτιµίες σε 295 µε 305 ευρώ ο µετρικός τόνος. Προφανώς, οι τιµές είναι σε λίρες και οι τούρκικες εγχώριες τιµές δεν προσφέρονται για απευθείας συγκρίσεις, ωστόσο αυτό το επίπεδο τιµής συνεπάγεται πως το φετινό σκληρό που θα στοκάρει η δραστήρια Κρατική Αρχή, δεν θα µπορεί να εξαχθεί σε επίπεδα που θα πιέσουν τις διεθνείς τιµές.
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 16:54
Κέλλας από ΠΓΝΛ και ΕΚΑΒ: Ορατή απο τους πολίτες, η αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας. - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 15:32
«Ποδαρικό» στη ΔΕΥΑΛ με πρόσληψη τεχνολόγου Πληροφορικής, μέσω ΑΣΕΠ - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 15:29
Στη Δομή φιλοξενίας μεταναστών του Κουτσοχέρου η Περιφερειακή Αρχή - ΒΟΛΟΣ | 02.01.2026 | 14:28
Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Βόλου επτά Αφγανοί, ανάμεσά τους παιδιά - ΒΟΛΟΣ | 02.01.2026 | 14:15
Σορός άνδρα βρέθηκε δίπλα στο λιμάνι του Βόλου -ήταν νεκρός εδώ και 15 ημέρες - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 02.01.2026 | 14:05
1.600 θάνατοι στα ληξιαρχεία του Ν. Καρδίτσας το 2025- δηλώθηκαν 91 γεννήσεις (πίνακες- γραφήματα) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 02.01.2026 | 13:55
Ενεργοποιείται το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με αρχική δημόσια δαπάνη ύψους 160 εκατ. ευρώ - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 13:33
Θ. Μαμάκος για απώλεια Αθ. Τζιαφάλια: «Συνέδεσε το όνομά του όσο λίγοι με την ιστορική ταυτότητα της πόλης μας»
- ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 11:00
Τρεις Λαρισαίοι έφυγαν από τη ζωή - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.01.2026 | 12:08
Αρκετά χιόνια ακόμη και τα πεδινά και κρύο προβλέπει για τον Ιανουάριο ο Φάνης Χατζηγρίβας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 09:31 | video
Ρεβεγιόν στους δρόμους για τους αγρότες: Στο μπλόκο της Νίκαιας έστησαν σούβλες με ζεστό κρασί και ζωντανή μουσική (ΦΩTO) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.01.2026 | 09:58
Δεκάδες περιστατικά μεθης νεαρών αντιμετώπισε τη νύχτα της πρωτοχρονιάς το ΕΚΑΒ Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 01.01.2026 | 01:18
Λαμπερή υποδοχή για το 2026 από τον Δήμο Λαρισαίων με πυροτεχνηματα και συναυλία του Δώρου Δημοσθένους (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 10:37
Θλίψη στη Λάρισα: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο αρχαιολόγος Αθανάσιος Τζαφάλιας (video) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 01.01.2026 | 10:11
Αυτός είναι ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Θεσσαλίας - ΛΑΡΙΣΑ | 02.01.2026 | 09:25
Τροχαίο με δύο τραυματίες έξω από το Μακρυχώρι Λάρισας το απόγευμα της πρωτοχρονιάς










































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed