ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το σύμπαν θα πεθάνει «πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο», λέει νέα έρευνα
Το σύμπαν είναι έτοιμο να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έρευνα Ολλανδών επιστημόνων


Το σύμπαν είναι έτοιμο να τελειώσει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα έρευνα Ολλανδών επιστημόνων.
Τονίζουν πως προς το παρόν δεν υπάρχει ακόμη λόγος να πανικοβληθούμε καθώς πρόκειται να γίνει σε… άπειρα χρόνια από τώρα, για την ακρίβεια πρόκειται για έναν αριθμό με 78 μηδενικά.
Και παρότι δεν χρειάζεται εμείς να ανησυχούμε, η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί σημαντική αναθεώρηση της προηγούμενης των 10¹¹⁰⁰ καθώς μας λέει ότι το τέλος του κόσμου έρχεται σε 10⁷⁸ χρόνια, όπως σημειώνεται στην ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου Radboud, που δημοσιεύεται στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.
«Το οριστικό τέλος του σύμπαντος έρχεται πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά ευτυχώς εξακολουθεί να διαρκεί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Heino Falcke.
Μια τριάδα επιστημόνων στο Radboud ξεκίνησε να υπολογίζει πότε τα πιο «ανθεκτικά» ουράνια σώματα - τα αστέρια λευκών νάνων - θα πεθάνουν τελικά. Βασίστηκαν στους υπολογισμούς τους στην ακτινοβολία Χόκινγκ, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο βρετανό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ.
Ο Χόκινγκ διατύπωσε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 την άποψη ότι οι μαύρες τρύπες διαρρέουν ακτινοβολία και διαλύονται αργά όπως η ασπιρίνη σε ένα ποτήρι νερό - γεγονός που τους προσδίδει μια πεπερασμένη διάρκεια ζωής.
Οι επιστήμονες του Radboud το επέκτειναν αυτό και σε άλλα αντικείμενα του σύμπαντος, υπολογίζοντας ότι ο «χρόνος εξάτμισης» εξαρτάται από την πυκνότητα. Αυτό τους επέτρεψε να υπολογίσουν τη θεωρητική διάλυση του μακροβιότερου σώματος, του λευκού νάνου.
«Θέτοντας τέτοιου είδους ερωτήσεις και εξετάζοντας ακραίες περιπτώσεις, θέλουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θεωρία και ίσως μια μέρα να μπορέσουμε να λύσουμε το μυστήριο της ακτινοβολίας Hawking», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Walter van Suijlekom.
Η ανθρωπότητα δεν χρειάζεται να ανησυχεί πολύ για το τέλος του σύμπαντος. Αν δεν έχουμε καταφέρει να μετοικήσουμε εκτός του πλανήτη Γη, το ανθρώπινο είδος θα έχει εξαφανιστεί προ πολλού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ήλιος μας θα είναι πολύ καυτός για τη ζωή σε περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια και θα βράζουν ακόμα και οι ωκεανοί μας.
Σε περίπου 8 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Ήλιος θα επεκταθεί προς τη Γη, καταβροχθίζοντας τελικά τον άγονο και άψυχο μέχρι τότε πλανήτη μας και καταδικάζοντάς τον σε πύρινο θάνατο.
Ρίχνοντας φως στη σκοτεινή ενέργεια
Η έρευνα έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες αφότου οι επιστήμονες δημοσίευσαν νέα ευρήματα που μπορεί επίσης να ρίξουν φως στην τύχη του σύμπαντος.
Οι ερευνητές τον Μάρτιο δήλωσαν ότι νέα δεδομένα δείχνουν ότι η σκοτεινή ενέργεια - μια μυστηριώδης δύναμη που αποτελεί σχεδόν το 70% του σύμπαντος - μπορεί στην πραγματικότητα να εξασθενεί.
Αν η σκοτεινή ενέργεια είναι σταθερή, μια ιδέα που εισήγαγε για πρώτη φορά ο Άλμπερτ Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας, οι επιστήμονες λένε ότι το σύμπαν μας μπορεί να συνεχίσει να διαστέλλεται για πάντα, γινόμενο όλο και πιο ψυχρό, μοναχικό και ακίνητο.
Αν η σκοτεινή ενέργεια φθίνει με το χρόνο, το σύμπαν θα μπορούσε μια μέρα να σταματήσει να διαστέλλεται και τελικά να καταρρεύσει στον εαυτό του σε αυτό που ονομάζεται «Μεγάλη Κρίση».
«Τώρα, υπάρχει η πιθανότητα τα πάντα να τελειώνουν», δήλωσε ο κοσμολόγος και συνεργάτης της μελέτης Mustapha Ishak-Boushaki του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας. «Θα το θεωρούσαμε αυτό καλό ή κακό πράγμα; Δεν ξέρω».
Άλλες προσπάθειες σε όλο τον κόσμο έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη σκοτεινή ενέργεια και σκοπεύουν να δημοσιεύσουν τα δικά τους δεδομένα τα επόμενα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και του Παρατηρητηρίου Vera C. Rubin στη Χιλή.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid της ESA, που θα εκτοξευθεί το 2023 και θα κοστίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι εξοπλισμένο με ένα σχεδόν τέλειο πρωτεύον κάτοπτρο πλάτους 3 ποδιών και 11 ιντσών και δύο όργανα: μια κάμερα ορατού φωτός 600 megapixel και ένα φασματόμετρο απεικόνισης υπέρυθρης ακτινοβολίας 64 megapixel. Το οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου είναι περίπου διπλάσιο από το μέγεθος της πανσελήνου.
Πηγή: iefimerida.gr
- ΕΛΛΑΔΑ | 30.10.2026 | 20:07
«Νέαρχος»: Μία σύγχρονη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων στις υπηρεσίες του Πολεμικού Ναυτικού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 30.10.2026 | 19:22
Η πρόταση Κουρέτα για τη διάθεση των αδιάθετων ελληνικών 4000 τόνων οσπρίων σε στρατό, νοσoκομεία - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ | 30.10.2026 | 19:17
Έρχονται νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα – «Δύσκολα Χριστούγεννα» προμηνύει η άνοδος 20,4% στις τιμές της βιομηχανίας (video) - ΒΟΛΟΣ | 30.10.2026 | 18:48
Επανασυστήνεται το Συμβούλιο Προστασίας Κακοποιημένων Ατόμων στη Μαγνησία με πρωτοβουλία Κουρετα - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.10.2026 | 18:42
Καρδίτσα: Ανάστατοι οι ιδιοκτήτες ταξί για οφειλές από μαθητικά δρομολόγια - ΒΟΛΟΣ | 30.10.2026 | 18:36
Θλίψη στη Μαγνησία: Νεκρή 24χρονη γυναίκα στον Αλμυρό - ΒΟΛΟΣ | 30.10.2026 | 18:24
Βόλος: Η αγροτική οδοποιία στο επίκεντρο της συνάντησης Κατσαφάδου- Μπέου - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 30.10.2026 | 18:15
Υπόθεση Βασίλη Μάγγου: Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης στη δίκη των έξι αστυνομικών
- ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 23:30
Βόλος: Σοκαριστικό τροχαίο στις Πλάκες– Ντεραπάρισε και αναποδογύρισε ΙΧ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 29.10.2026 | 10:24
Τακούδης: Σε Ζαγορά, νότιο Πήλιο τα μεγαλύτερα ύψη βροχής- έρχεται νέο κύμα από Σάββατο μέχρι Δευτέρα - ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 08:50
Νότιο Πήλιο: Μετρούν τις πληγές τους μετά τις πλημμύρες – Χωρίς πόσιμο νερό ο Πλατανιάς (ΦΩΤΟ+video) - ΒΟΛΟΣ | 29.10.2026 | 12:37 | video
Μηλίνα: Στο ίδιο έργο θεατές τρία χρόνια μετά τον Daniel – Πλημμυρισμένα σπίτια και παραλία γεμάτη πέτρες και κορμούς (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 29.10.2026 | 21:13
ΟΣΔΕ: Νέα παράταση προ των πυλών, αλλά οι επιδοτήσεις αργούν – Φόβοι για γενικευμένη αγρανάπαυση στον κάμπο (video) - ΕΛΛΑΔΑ | 29.10.2026 | 18:51
Νίκος Καντερές: Έρχεται νέα κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και κρύο – Πότε θα χτυπήσει (video) - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 30.10.2026 | 11:14
Προκαταβολή τσεκ για 37.000 παραγωγούς με «εύκολες περιπτώσεις» και χωρίς προβλήματα σε ΚΑΕΚ και ΑΤΑΚ - ΛΑΡΙΣΑ | 29.10.2026 | 14:17
Κατάληψη στο 5ο ΓΕΛ Λάρισας – «Δεν ζητάμε πολλά, ζητάμε τα αυτονόητα» (ΦΩΤΟ)



































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed