ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέχρι 3 Ιουνίου δηλώσεις για το φυτικό κεφάλαιο Daniel εν αναμονή ΚΥΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες από μεριάς ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου

Επιταχύνονται οι διαδικασίες από μεριάς ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου η συγκέντρωση των δικαιολογητικών και των αποδεικτικών ελέγχου προς άμεση λήψη της αποζημίωσης για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel, αφότου βέβαια δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ για την υλοποίησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφαλίσεων, η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών. Αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα «μεταφερθούν» στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
Υπενθυμίζεται πως βάσει όσων έχουν γίνει επίσημα γνωστά, για απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο λόγω πυρκαγιών 2023 και πληµµύρες Θεσσαλίας τον Σεπτέµβριο 2023, προβλέπεται η επιχορήγηση να διαµορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, ως εξής: (α) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 3.500 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 577,5 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Της τελικής επιχορήγησης προηγείται προκαταβολή στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, ως εξής: (α) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 1.750 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 288,75 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ έχει ως ακολούθως:
«Εν αναμονή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ενίσχυσης των παραγωγών για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του έτους 2023 σε περιοχές της Ελλάδας (θεομηνία Daniel, Elias), ενημερώνουμε τους πληγέντες παραγωγούς που είχαν υποβάλει αρχική δήλωση, τα ακόλουθα:
Προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες συγκέντρωσης των δικαιολογητικών και του διοικητικού ελέγχου, για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων, χορηγήθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. προθεσμία υποβολής οριστικών δηλώσεων από Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025.
Η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών.
Αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα «μεταφερθούν» στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα καθορίζει τους οικονομικούς και διοικητικούς όρους, οι οποίοι δεν θα έχουν σχέση με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των ΚΟΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών».
agronews.gr
- ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 14:38
Τέλος στα σενάρια για υποψηφιότητα Μαμάκου στη ΝΔ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 13:37
700 χορευτές στήνουν το μεγαλύτερο γλέντι της Λάρισας (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 26.08.2026 | 10:30
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αύριο η ΜΠΕ για τον περιφερειακό Αγριάς – Μαλάκι - ΤΡΙΚΑΛΑ | 26.08.2026 | 10:26
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας «θωρακίζει» αντιπλημμυρικά την Πύλη Τρικάλων - ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ | 26.08.2026 | 10:09
Η νέα ΚΑΠ και η Θεσσαλία: από τη διαβούλευση στη συνδιαμόρφωση - ΛΑΡΙΣΑ | 26.08.2026 | 09:58
Μεγάλη παρέμβαση σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Φαρσάλων – Υπεγράφη η σύμβαση για Δημοτικό Στάδιο και Υπέρεια - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | 26.08.2026 | 09:47
Πρεμιέρα του 14ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας (ΦΩΤΟ)
- ΕΛΛΑΔΑ | 25.08.2026 | 13:56
Καιρός: Η πρόβλεψη των Ιταλών μετεωρολόγων για τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα- θα έχουμε έντονες καταιγίδες - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 22:25
Βούλιαξε από κόσμο απόψε το κηποθεατρο Αλκαζαρ για την Κατερίνα Λιολιου (ΦΩΤΟ+video) - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 26.08.2026 | 09:51
Λάρισα–Ελασσόνα–Κοζάνη: Κάθετος άξονας της Εγνατίας ή δρόμος δεύτερης μοίρας λόγω Ε65; - ΒΟΛΟΣ | 25.08.2026 | 08:47
Μαγνησία: Βρέθηκε απαγχονισμένος μέσα σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 17:21
Φωτιά ανάμεσα σε Στόμιο και Αλεξανδρινή -μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 01:56
Λάρισα: Ναυαγοσώστες έσωσαν 7χρονο από βέβαιο πνιγμό. «Έκανα ΚΑΡΠΑ πάνω από 5 λεπτά και βάλαμε μάσκα οξυγόνου» - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ | 25.08.2026 | 09:34
Ποιοί θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με τη ΝΔ στη Θεσσαλία - ΛΑΡΙΣΑ | 25.08.2026 | 13:50
Ορκίστηκαν στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Λάρισας οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί (ΦΩΤΟ+video)


































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed