ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέχρι 3 Ιουνίου δηλώσεις για το φυτικό κεφάλαιο Daniel εν αναμονή ΚΥΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες από μεριάς ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου

Επιταχύνονται οι διαδικασίες από μεριάς ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου η συγκέντρωση των δικαιολογητικών και των αποδεικτικών ελέγχου προς άμεση λήψη της αποζημίωσης για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel, αφότου βέβαια δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ για την υλοποίησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφαλίσεων, η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών. Αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα «μεταφερθούν» στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
Υπενθυμίζεται πως βάσει όσων έχουν γίνει επίσημα γνωστά, για απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο λόγω πυρκαγιών 2023 και πληµµύρες Θεσσαλίας τον Σεπτέµβριο 2023, προβλέπεται η επιχορήγηση να διαµορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, ως εξής: (α) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 3.500 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 577,5 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Της τελικής επιχορήγησης προηγείται προκαταβολή στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, ως εξής: (α) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 1.750 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 288,75 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ έχει ως ακολούθως:
«Εν αναμονή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ενίσχυσης των παραγωγών για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του έτους 2023 σε περιοχές της Ελλάδας (θεομηνία Daniel, Elias), ενημερώνουμε τους πληγέντες παραγωγούς που είχαν υποβάλει αρχική δήλωση, τα ακόλουθα:
Προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες συγκέντρωσης των δικαιολογητικών και του διοικητικού ελέγχου, για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων, χορηγήθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. προθεσμία υποβολής οριστικών δηλώσεων από Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025.
Η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών.
Αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα «μεταφερθούν» στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα καθορίζει τους οικονομικούς και διοικητικούς όρους, οι οποίοι δεν θα έχουν σχέση με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των ΚΟΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών».
agronews.gr
- ΒΟΛΟΣ | 15.04.2026 | 23:35
Βόλος: Βεβήλωσαν εβραϊκό νεκροταφείο ανήμερα της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 23:11
Κεφαλονιά: «Πριν τη Μυρτώ το έκανε και σε μένα - Μου έριξε το χάπι βιασμού» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.04.2026 | 22:12
Διαστάσεις η κλοπή μετασχηματιστών στα χωράφια της Καρδίτσας- νέο κρούσμα στην Ανάβρα (ΦΩΤΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 15.04.2026 | 22:02
Καρδίτσα: Εντοπίστηκαν παλιά βλήματα όλμου στο Φανάρι και χειροβομβίδες στο Αγναντερό - ΑΘΛΗΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 22:00
ΑΕΚ – Μπανταλόνα 72-67: Την «έλιωσε» στο… καμίνι και πάει να το σηκώσει στο «σπίτι» της! - ΕΛΛΑΔΑ | 15.04.2026 | 21:35
Στόχος χάκερ το ΓΕΕΘΑ: Κυβερνοεπίθεση με άρωμα Κρεμλίνου – Υποκλοπές email και δεδομένων - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:18
ΥΠΑΑΤ: Κινητοποιήσεις στη Μυτιλήνη εμπόδισαν την αποβίβαση εξοπλισμού για τον αφθώδη πυρετό - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 15.04.2026 | 21:13
Επαφές Σχοινά στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους Επιτρόπους για τον αγροτικό τομέα
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 14:31
Ιδιώτες έστησαν απάτη κοινοτικών επιδοτήσεων με στρέμματα που νοίκιαζαν στη Λάρισα απο την 110 Π.Μ. - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 10:15
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις 1,7 εκατ. σε δύο Θεσσαλούς αγρότες - Δεσμεύτηκαν 8 ακίνητα και 2 πολυτελή ΙΧ για« ξέπλυμα» - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.04.2026 | 23:46
Καρδίτσα: Βίντεο-ντοκουμέντο με τους δύο ανήλικους δράστες της δολοφονίας του τραγουδιστή - ΤΡΙΚΑΛΑ | 14.04.2026 | 09:33
Γεμάτη προπάνιο η «Βιολάντα» – Τι έδειξαν τα 24 δείγματα που ανέλυσε το Γενικό Χημείο - ΛΑΡΙΣΑ | 14.04.2026 | 09:39
Πέντε Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΛΑΡΙΣΑ | 15.04.2026 | 09:42
Πλήθος πιστών στο Ομορφοχώρι για τους Αγίους Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.04.2026 | 19:01
Δικογραφία εις βάρος ανήλικου που είχε μαχαιρώσει για να ληστέψει περιπτερά στην Καρδίτσα - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.04.2026 | 09:28
Μάχη για τη ζωή 2χρονου παιδιού στον Πλαταμώνα – Συγκλονιστική κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων














































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed