ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μέχρι 3 Ιουνίου δηλώσεις για το φυτικό κεφάλαιο Daniel εν αναμονή ΚΥΑ
Επιταχύνονται οι διαδικασίες από μεριάς ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου

Επιταχύνονται οι διαδικασίες από μεριάς ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 3 Ιουνίου η συγκέντρωση των δικαιολογητικών και των αποδεικτικών ελέγχου προς άμεση λήψη της αποζημίωσης για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο λόγω Daniel, αφότου βέβαια δημοσιευτεί η σχετική ΚΥΑ για την υλοποίησης του προγράμματος.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφαλίσεων, η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών. Αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα «μεταφερθούν» στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
Υπενθυμίζεται πως βάσει όσων έχουν γίνει επίσημα γνωστά, για απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο λόγω πυρκαγιών 2023 και πληµµύρες Θεσσαλίας τον Σεπτέµβριο 2023, προβλέπεται η επιχορήγηση να διαµορφωθεί κατ’ ανώτατο όριο ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, για τους κατ’ επάγγελµα αγρότες, ως εξής: (α) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 3.500 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 2.450 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 577,5 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Της τελικής επιχορήγησης προηγείται προκαταβολή στο 50% της ανώτατης επιχορήγησης, ανά στρέµµα και είδος φύτευσης, ως εξής: (α) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε ελεύθερη φύτευση, (β) 1.750 ευρώ ανά στρέµµα για δενδρώδεις καλλιέργειες σε παλµέτα, (γ) 1.225 ευρώ ανά στρέµµα για αµπελοειδή, και (δ) 288,75 ευρώ ανά στρέµµα αρωµατικών φυτών.
Η σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ έχει ως ακολούθως:
«Εν αναμονή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ενίσχυσης των παραγωγών για την αντιμετώπιση των ζημιών σε φυτικά μέσα παραγωγής που προκλήθηκαν ως άμεσο επακόλουθο των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου του έτους 2023 σε περιοχές της Ελλάδας (θεομηνία Daniel, Elias), ενημερώνουμε τους πληγέντες παραγωγούς που είχαν υποβάλει αρχική δήλωση, τα ακόλουθα:
Προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες συγκέντρωσης των δικαιολογητικών και του διοικητικού ελέγχου, για την άμεση καταβολή των ενισχύσεων, χορηγήθηκε από τον ΕΛ.Γ.Α. προθεσμία υποβολής οριστικών δηλώσεων από Δευτέρα 5 Μαΐου 2025 έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου 2025.
Η καταχώρηση των αρχικών δηλώσεων εντός του αναφερόμενου χρονικού διαστήματος, πραγματοποιείται μέσω του Προγράμματος «Ετήσιο 2023», για λόγους επίσπευσης των διαδικασιών.
Αμέσως μετά την θεσμοθέτηση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου-έκδοση ΚΥΑ-, οι οριστικές δηλώσεις των πληγέντων παραγωγών, θα «μεταφερθούν» στο νέο καθεστώς, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά από την έκδοση της αναμενόμενης ΚΥΑ.
Η συγκεκριμένη ΚΥΑ θα καθορίζει τους οικονομικούς και διοικητικούς όρους, οι οποίοι δεν θα έχουν σχέση με τα προβλεπόμενα από τις διατάξεις των ΚΟΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών».
agronews.gr
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.03.2026 | 23:19
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Ορφανών- Φύλλου με θύμα οδηγό μηχανής - ΔΙΕΘΝΗ | 26.03.2026 | 22:48
Τραμπ: Αναστέλλονται έως τις 6 Απριλίου τα χτυπήματα στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν -«Σε καλό δρόμο οι συνομιλίες» - ΒΟΛΟΣ | 26.03.2026 | 22:44
Απίστευτο: 80χρονος στον Αλμυρό επέζησε όλη τη νύχτα εγκλωβισμένος σε φρεάτιο - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:54
Mαζική διαμαρτυρία στην Αγιά για το λουκέτο στα ΕΛΤΑ - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:51
Επιτυχίες του 3ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Λάρισας στην Οικονομική Ολυμπιάδα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 21:49
Με αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου η επιδότηση 15% στα τιμολόγια λιπασμάτων - ΕΛΛΑΔΑ | 26.03.2026 | 21:25
Θεσσαλονίκη: Φωτιά στα Μάλγαρα – Κλειστή η εθνική οδός λόγω του πυκνού καπνού (video) - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 21:14
Τον κίνδυνο καθυστερήσεων στις αγροτικές ενισχύσεις λόγω ΑΤΑΚ και ΚΑΕΚ επισημαίνει με ερώτηση ο Β. Κόκκαλης
- ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 26.03.2026 | 23:19
Θανατηφόρο τροχαίο στο δρόμο Ορφανών- Φύλλου με θύμα οδηγό μηχανής - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 08:51
Έξι Λαρισαίοι «έφυγαν» από τη ζωή - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 09:39
Οι πληρωμές στους αγρότες που θα γίνουν έως τη Μεγάλη Πέμπτη-Τι θα πιστωθεί μετά το Πάσχα - ΑΓΡΟΤΙΚΑ | 26.03.2026 | 08:57
Πριν το Πάσχα η de minimis στη μηδική 30 εκατ. ευρώ διαβεβαιώνει ο Ανδριανός - ΒΟΛΟΣ | 26.03.2026 | 11:57
Βόλος: Τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά που ξεκλήρισε οικογένεια – Κάηκαν ζωντανές μάνα και κόρη, σοβαρά τραυματίας ο γιος - ΛΑΡΙΣΑ | 26.03.2026 | 10:03
Λάρισα: Ερωτήματα και ανησυχία μετά την κατάρρευση εκπαιδευτικού - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.03.2026 | 12:27
Μαθητική πνοή στο αρχαίο θέατρο σήμερα-«Πρεμιέρα» με Αριστοφάνη για το Φεστιβάλ «Εφήβων Δρώμενα» (ΦΩΤΟ +video ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 26.03.2026 | 11:30
Καρδούλας: Η κατάταξη των 25 δήμων της Θεσσαλίας ως προς την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών τους προς τα νοικοκυριά







































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed