ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΝΕΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι πλέον επιλογή επιστροφής -Γύρισαν 400.000 από τους 600.000 της γενιάς brain drain
«Η Ελλάδα δεν είναι πια μονόδρομος φυγής, αλλά επιλογή επιστροφής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης

«Η Ελλάδα δεν είναι πια μονόδρομος φυγής, αλλά επιλογή επιστροφής» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
«Σήμερα δεν μιλάμε πλέον για μια μαζική έξοδο, όπως τη δεκαετία της κρίσης. Το 2023, για πρώτη φορά από το 2008, το ισοζύγιο μετανάστευσης έγινε θετικό: 47.200 Έλληνες γύρισαν, 32.800 έφυγαν. Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να τα αμφισβητήσουν ούτε οι πιο σφοδροί επικριτές μας».
Χατζηδάκης: Μέχρι το τέλος του 2023, 400.000 από τις 600.000 Έλληνες που είχαν μεταναστεύσει επέστρεψαν
Τα δεδομένα αυτά παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Brain ReGain που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συνολικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που παρέθεσε ο κ. Χατζηδάκης, μέχρι το τέλος του 2023, 400.000 από τις 600.000 Έλληνες της γενιάς του brain drain έχουν επιστρέψει.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έθεσε ως στόχο την αναστροφή του brain drain. Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, «το αντιλαμβανόμαστε ως εθνική υποχρέωση. Απέναντι στους γονείς που βλέπουν τα παιδιά τους μακριά. Απέναντι στους χιλιάδες ταλαντούχους νέους που έφυγαν όχι από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Αλλά και απέναντι στη χώρα, γιατί χωρίς το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε μια οικονομία χαμηλών προσδοκιών».
Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, υλοποιήθηκαν πρωτοβουλίες όπως:
Τα ισχυρά φορολογικά κίνητρα (50% μειωμένος φόρος εισοδήματος για 7 χρόνια) για την επιστροφή της γενιάς του brain drain. «Χάρηκα, διαβάζοντας στην έρευνά σας ότι το 49% όσων επέστρεψαν δήλωσαν ότι οι πρωτοβουλίες αυτές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση: τα μέτρα να πιάνουν τόπο», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Το ReBrain Greece και οι Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ. «Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις σε Λονδίνο, Άμστερνταμ, Ντίσελντορφ, συνδέοντας ελληνικές επιχειρήσεις με Έλληνες του εξωτερικού. Η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή. Και αποδεικνύει κάτι σημαντικό: ότι τα παιδιά μας θέλουν να γυρίσουν, αν τους δώσουμε τις προϋποθέσεις», ανέφερε.
Σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αυτόματη αναγνώριση της ιατρικής ειδικότητας από τις ΗΠΑ. «Στέλνουμε έτσι ένα έμπρακτο μήνυμα στους Έλληνες επιστήμονες του εξωτερικού ότι η Ελλάδα τούς περιμένει», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Έθεσε ωστόσο και το ερώτημα: Θα επέστρεφε κανείς αν η χώρα παρέμενε στο ίδιο σημείο που ήταν το 2015; Αν η οικονομία δεν αναπτυσσόταν με υπερδιπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο; Αν η ανεργία δεν ακολουθούσε σταθερά καθοδική πορεία; Αν δεν αυξάνονταν οι μισθοί; Αν δεν γίνονταν νέες, μεγάλες επενδύσεις που δημιουργούν καλές δουλειές; Η απάντηση, είπε, «είναι ξεκάθαρη: όχι! Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις, πιο ανταγωνιστική για τις επιχειρήσεις, πιο δίκαια για τους εργαζόμενους».
Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά να γίνει. Μεταξύ άλλων:
Για την πραγματική σύγκλιση προς τις πιο προηγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την ανάπτυξη κλάδων που απασχολούν εξειδικευμένους επιστήμονες, με ανταγωνιστικές αμοιβές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, με πρωτοβουλίες όπως η startup visa και τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Για αποτελεσματικότερες κοινωνικές υπηρεσίες, καλύτερα σχολεία, σύγχρονα νοσοκομεία.
Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, της ταλαιπωρίας των πολιτών από το Δημόσιο. Που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια της τρέλας.
«Είναι μάλιστα στα νέα μου καθήκοντα να έρχονται νομοσχέδια ανά τακτά χρονικά διαστήματα που θα δίνουν λύσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε, τέλος, ότι κομβικής σημασίας για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η πολιτική σταθερότητα.
«Καμία χώρα -τόνισε- δεν ευημερεί μέσα σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας. Καμία μεταρρύθμιση δεν πετυχαίνει αν την αλλάζεις κάθε δύο χρόνια. Καμία σοβαρή επιχείρηση δεν επενδύει σε μια χώρα αν δεν ξέρει ποιος κυβερνά - και αν κυβερνά τελικά.
»Θα ήταν άδικο για τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού -είτε έμεινε εδώ είτε αναγκάστηκε να φύγει- να ζήσουμε τον μύθο του Σισύφου. Αυτή τη φορά όμως όχι ως μύθο, αλλά ως πραγματικότητα. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε την Ελλάδα σε έναν δρόμο Ευρώπης και κοινής λογικής. Και θεωρώ ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών αντιλαμβάνεται απολύτως αυτό το μήνυμα», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/hatzidakis-i-ellada-epilogi-epistrofis-gia-neoys">Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι πλέον επιλογή επιστροφής -Γύρισαν 400.000 από τους 600.000 της γενιάς brain drain - iefimerida.gr</a></p>
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ | 14.05.2026 | 22:56
Η Καρυστιανού επιβεβαίωσε ότι ανακοινώνει κόμμα στις 21 Μαΐου με ένα AI βίντεο και ένα λευκό περιστέρι - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 22:38
Λαοθάλασσα για τον Άγιο Παΐσιο στον Βόλο - Μητροπολίτης Λεμεσού: Ήταν μέγας, διότι έγινε ελάχιστος - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 22:31
Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε πισίνα βίλας - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 22:27
Ραντεβού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης έχει τη Δευτέρα αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣ Λάρισας - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 22:23
Πανικός σε χωριά της Εύβοιας: Λύκοι έκαναν την εμφάνισή τους στη Βρύση – Κατασπάραξαν έναν σκύλο - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 22:08
Τραγωδία στην Ηλιούπολη: Πέθανε και το δεύτερο κορίτσι που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ - ΔΙΕΘΝΗ | 14.05.2026 | 22:00
Φρίκη στην Ελβετία, διευθυντής καρδιολογικής κλινικής ευθύνεται για θανάτους 70 ασθενών, τους έβαζε ελαττωματικό εμφύτευμα - ΕΛΛΑΔΑ | 14.05.2026 | 21:53
Τέμπη: Αίτημα δύο οικογενειών για αναβάθμιση κατηγορητηρίου κατά του Κ. Καραμανλή
- ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 13:00
Περιοδεία Κασσελάκη στη λαϊκή αγορά Αβέρωφ της Λάρισας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ) - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 13:29
«Ανάσα» για χιλιάδες αγρότες στη Θεσσαλία: κατοχυρώνεται η καταβολή των επιδοτήσεων παρά τα εμπόδια του Κτηματολογίου - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 11:06
Η ακρίβεια στη Λαϊκή προκαλεί τη δυσαρέσκεια των καταναλωτών στη Λάρισα- 5 ευρώ το κιλό τα κεράσια (ΦΩΤΟ) - ΒΟΛΟΣ | 14.05.2026 | 11:39
Σοκ στον Βόλο από την απώλεια 45χρονου πολύ γνωστού επιχειρηματία - ΚΑΡΔΙΤΣΑ | 14.05.2026 | 09:13
Επίσκεψη Κουρέτα στη μεγαλύτερη υδροπονική επένδυση της Θεσσαλίας που βρίσκεται στην Καρδίτσα - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 21:11
Κορυφώνονται οι λατρευτικές εκδηλώσεις με την πομπή της περιφοράς του λειψάνου του Αγίου Αχιλλίου (ΦΩΤΟ+video) - ΛΑΡΙΣΑ | 14.05.2026 | 08:44
Σήμερα ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός και η Περιφορά για τον Πολιούχο της Λάρισας Άγιο Αχίλλιο - ΘΕΣΣΑΛΙΑ | 14.05.2026 | 08:38
«Έφυγαν» από τη ζωή τέσσερις Λαρισαίοι





































Facebook
Twitter
Youtube
RSS Feed